U  Sabornoj crkvi odzvanjali  moćni glasovi duhovne  tradicije

U veličanstvenom ambijentu Saborne crkve, u utorak, 19. maja, s početkom u 20h, održano je veče autorske muzike kompozitora, dirigenta i pijaniste, Aleksandra S. Vujića.

Kako je i najavljeno, veče  duhovne muzike kompozitora upriličeno je fantastičnim izborom kompozicija, među kojima je premijerno izvedena kompozicija ,,Hristos Voskrese’’.
Neprekidnim ukrštanjem modalno-tonalne harmonije, Vujić je vrlo suptilno uspeo da sinkretizuje prizvuk folkora u sferi duhovne muzike. Nastavljajući put Stevana St. Mokranjca, Vujić svoju duhovnu muziku usmerava ka istim tradicionalnim vrednostima, obogaćujući samu melodiju, prožimajući našu folkornu tradiciju i posvećujući veliki značaj samom duhovnom tekstu, kojim se na uzvišen način obraća svedržitelju – Bogu.
Kamerni hor ,,Klasika nova’’, oformljen od izabranih članova operskog hora Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, svojim umilnim pojanjem uspešno je dočarao svaku od ‘molitvi’ upriličenih ovom koncertu. Nijanse u pevanju, akcentima podržana odlična artikulacija i izgovor pri samom pevanju, rezultat su i rada dirigenta, koji je na vrlo uspešan način pripremio hor. Velika zasluga pripada Vesni Kesić-Krsmanović.
Izuzetno rafiniran ukus, odmerenost pri svakom pristupu narednoj kompoziciji, ali i vrlo temeljna i studiozna pronicljivost u kompozitorevo ‘pero’, publici su priuštili jednočasovno uživanje u jednom od najznačajnijih pravoslavnih hramova naše prestonice.
Svoj doprinos ovom koncertu pružio je dirigent Nemanja Savić, iz čijeg se stava, ali i dirigentsko-profesionalnog odnosa sa ansamblom, mogao jasno uočiti dugogodišnji rad, ali i iskustvo sa horskim pevačima, čime je još jednom potvrdio mnogobrojna priznanja, od kojih su najznačajnija zlatna značka Kulturno prosvetne zajednice Srbije, Orden Njegoša, kao i zlatna značka Jugoslovenskih horskih svečanosti.
Nakon premijerno izvedene kompozicije ,,Hristos Voskrese’’, po redosledu programa, usledile su kompozicije; ,,Kirie eleison, Hriste eleison’’ ,,Iže Heruvimi, Jako da carja’’ ,,Vjeruju’’ ,,Otče nas’’ ,,Tjelo Hristovo’’ ,,Vkusite’’ ,,Spasi Hriste Bože i pomiluj’’, iako je najveće iznenađenje predstavljao momenat kada je sam kompozitor Aleksandar Vujić dirigovao jednu od svojih kompozicija – ,,Vjeruju’’.
Nakon gromoglasnog aplauza kojim je publika pozdravila učesnike koncerta, usledio je neizostavni ‘bis’, pri čemu su svi prisutni zanemeli, uz blago zamrznute izraze lica.
,,Otče nas’’ univerzalna hrišćanska molitva, komponovana na 11 jezika, izvođena kao obavezna kompozicija u Nemačkoj, Estoniji, Rusiji, Austriji, samo u Americi je izvodi preko 100 horova, upriličila je ovaj događaj i na najlepši mogući način zaokružila formu ovog koncerta.
Istančani glasovi pri samom početku, preplitanje i dijalog između glasova, vešto nijansirane boje pri naglašavanju pojednih reči, izmešteni, disonantni intervali, sve to u izvođenju samog kompozitora dobilo je svoju punu vrednost i jasnu formu, pri čemu je bilo nemoguće ostati ravnodušan tokom izvođenja ovog dela, znajući  da je upravo ova kompozicija samo jedna od onih po kojoj je rad cenjenog kompozitora prepoznat i prihvaćen u celom svetu!

1 (2)
Uz blago podsećanje da je Aleksandar Vujić kompozitor, dirigent, pijanista i pedagog, sa bogatom muzičkom biografijom, nemoguće je u sažetoj formi nabrojati sva dela iz obimnog opusa njegovog stvaralaštva, kao ni sva odlikovanja koja su mu svojevremeno uručena i dodeljena.
Dovoljno je reći da je Aleksandar Vujić jedini živi srpski kompozitor o kojem postoji odrednica u enciklopediji horske muzike 20. veka, izdatoj u Americi (Choral Music in the Twentieth Century, Nick Strimple, Amadeus Press 2002).
Porudžbine upućene od strane eminentnih ličnosti, umetnika iz Evrope, ali i čitavog sveta, ukazuju na plodan, neprekidan rad našeg proslavljenog umetnika.
Najznačajnija porudžbina je usledila 2013. godine, iz Banja Luke, za oratorijum ,,Golgota jasenovačka’’, čiju je premijeru Aleksandar Vujić lično dirigovao, 8. maja 2013. godine, u Banskim dvorima.
Aleksandar Vujić je osnivač, umetnički director i dirigent kamernog orkestra  Sinfonietta (1987) i Madrigalskog hora Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu (2001-2012).
Nosilac je odlikovanja mađarske vlade Zoltan Kodaj (1983) i Državne medalje Izraela (1988).
Predsednik  Republike Srbije ga je 2014. godine odlikovao Sretenjskim krstom trećeg stepena.
Koncertom koji  je održan u Sabornoj crkvi kompozitor Aleksandar Vujić obeležio je 70 godina života, kao i 50 godina umetničkog rada, te mu javno upućujemo želje za mnogim narednim koncertima dok u nama još uvek odzvanjaju umilni glasovi iz Saborne crkve.

 [ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *