Mad Max: Fury road

Nakon 30 godina pauze na velike ekrane se napokon vraća franšiza koja je tako davno pokorila svet i promenila akcione filmove zauvek. Posle gledanja Mad Max: Fury road sa velikom dozom samouverenosti mogu da kažem da će najnoviji nastavak ove franšize ponovo oblikovati akcione filmove i decenijama od danas uticati na iste.

naslovnaNeverovatan svet koji je stvorio George Miller se vraća, i upravo pod dirigentskom palicom sceniriste i režisera originalne trilogije doživljava svoj najblistaviji trenutak. Sa najnovijim “alatima” koje moderno doba filma donosi, Miller savršeno uspeva da nam prenese svoju viziju i oživi ovaj post-apokaliptični svet. Već na samom početku se primećuje koliko mu je bilo bitno da svaki detalj bude hirurški precizno odrađen: od samog tona filma i toga da shvatimo kako je zapravo živeti u tom svetu, preko neverovatnih vozila u kojima se odvija najveći deo radnje i koja su srž ne samo ovog filma već i franšize uopšte, pa sve do kostima, tetovaža i ožiljaka likova u filmu. Ono po čemu će se dugo, dugo pamtiti Mad Max: Fury road su fenomenalni efekti, usudiću se da kažem da su bolji nego u Avengersima. Akcione sekvence, ili bolje rečeno akciona senvenca (jer film predstavlja ludi i neprestani, dvočasovni spektakl od koga jedva da imaš vremena da dođeš do daha), su dovedene do apsolutnog savršenstva. Koreografija poteza, izvršenje i posebno način na koji je sniman film, te i pored opšteg haosa i pometnje koji je svuda i stalno, daju tačan uvid u ono što se dešava bez da te zaboli glava od, u akcionim filmovima već dobro poznate i previše korišćene (najčešće loše korišćene), “treskave kamere” uvedene u Bourne trilogiji. Koliko su težak i sjajan posao Miller i ekipa odradili govori činjenica da je film sniman oko 6 meseci u pustinjama Afrike, da je korišćeno preko 150 kaskadera da se orkestriraju scene, i meni najfascinantniji podatak, da je preko 90% posto filma urađeno praktičnim, ne specijalnim efektima. To znači da sva ta vozila, sve te vratolomije glumaca i kaskadera i sve te eksplozije zapravo vidimo, skoro ništa nije dodato kompjuterski.

stunts

Što se glumačke ekipe tiče, nema velikog ansambla ali su svakako vredni pomena.

Iako ću, za sada, ostati pri tome da je Mel Gibson doneo više dubine liku i učinio da ga zavolimo, Tom Hardy radi dobar posao kao Max Rockatansky. Sama dominantna pojava u prepoznatljivoj kožnoj jakni, sa metalnom stegom oko noge i kratkom dvocevkom je za mene bila dovoljna da dobije plus, ali način na koji je Hardy odigrao “badass” Maxa me je totalno kupio i žao mi je što lik nije više razrađen, jer smo sa ovim kalibrom glumca mogli da dobijemo novu dimenziju lika koji je sagradio Gibson. Glavni razlog zašto je Max bio maltene sporedna uloga u Mad Max filmu je snažan i dominantan ženski lik Imperator Furiosa. U ovom dobu filma, kada ima sve manje moćnih i samostalnih ženskih junakinja, Miller nam donosi preko potrebnu heroinu koja će parirati Maxu. A koga bolje uzeti za taj posao od Charlize Theron, glumice koja je praktično kameleon, kojoj akcioni žanr nije stran i čije veliko ime parira, čak i prevazilazi Hardy-evo. Iako postoji izveštaja da je bilo velikih nesuglasica između zvezda filma tokom snimanja, to se na platnu ne može primetiti, čak je hemija između njih dvoje odlična i iznedrila je sjajno filmsko partnerstvo. Ipak, po mom mišljenju najbolji performans dolazi od nekog od koga nisam ni u ludilu mogao da očekujem, posebno pored ovakvih glumačkih veličina. Nicholas Hoult, da, da, klinac iz “Priča o dečaku”, me je ostavio bez teksta. Način na koji uspeva da dočara motivacije i emocije Nuxa, dok mu se karakter i verovanja menjaju na putu od večne slave do očaja i nazad, je meni lično jedna od najboljih stvari u filmu.

max and furiosa

Došli smo i do neizbežnih negativnih stvari, nema ih mnogo, zapravo meni samo jedna ali izuzetno vredna – priča. Ne postoji! Tokom prethodnih tridesetak godina Miller je u više navrata izjavljivao kako ima sjajne ideje za produžetak trilogije, priče koje nije stigao ili nije mogao da ispriča. Izgleda da ćemo na te priče ipak sačekati još malo, pošto ih ovde nismo dobili. Da se razumemo, film mi se veoma svideo ali kada imaš 30 godina (!), da smisliš nešto novo moglo je to dosta bolje. Umesto nečeg originalnog dobili smo manje više recikliran “Road Warrior”, uz delove trećeg i neke elemente razvoja likova iz prvog dela, uz najmoderniju tehnologiju i ogroman budžet.

mad max

Sve u svemu jedno izuzetno iskustvo za koje i te kako vredi izdvojiti koji dinar, jer se bioskopski doživljaj kada je Mad Max: Fury road u pitanju ne može preneti na male ekrane. Zato pohitajte dok se još prikazuje, i obavezno u 3D-u, nećete se pokajati! Što se ocene na skali od 1 do 5 tiče, posle dosta mozganja, Mad Max: Fury road dobija 4.

Koji su vaši utisci? I da li sa nestrpljenjem iščekujete nastavak Mad Max: Wastland, koji jedino čeka povoljan finansijski rezultat da bi dobio zeleno svetlo od studija? Ili biste radije videli „spin-off“ Furiosa, za koji postoje spekulacije da je u pripremi? Ja bih oba, jednako spektakularna kao ovaj, uz popravljene zamerke naravno. 🙂

Izvori fotografija: www.sachso74.deviantart.com; www.slashfilm.com; www.posterposse.com; www.io9.com

 [ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *