Evgenija Jeremić i nepresušna ljubav prema operi

Evgenija Jeremić je u očima beogradske publike odveć prepoznatljiva, kada su u pitanju mladi i prespektivni ljudi. Nastupiće u sali Centra lepih umetnosti Guarnerius, u subotu, 06.06.2015, u 20h.

2U okviru ciklusa koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti, publika će imati priliku da uživa u intepretaciji mlade Evgenije (sopran), kao i njene koleginice Vesne Marković (sopran). Na programu su dela iz opusa nekoliko vrlo značajnih kompozitora: Mocart, Verdi, Pučini, Šarpantje, Brams, Ofenbah. Organizator koncerta je Fakultet muzičke umetnosti i Centar lepih umetnosti Guarnerius.
Mlada umetnica, Evgenija Jeremić, rođena je u Kragujevcu, gde je završila instrumentalni i teoretski odsek u muzičkoj školi ,,Dr Miloje Milojević’’. Krupnim koracima korača u budućnost i otkriva nam kako se razvijao, ali i menjao njen odnos prema muzici:
,,Ljubav prema operi i tom, za mene tada još neistraženom polju klasične muzike, došla je  zaista spontano. Upisala sam srednju muzičku školu, nakon završene osnovne (smer klavir), i planirala da moj put nadalje bude klavir. Međutim, došlo je do nepredviđenih okolnosti i ja sam upisala teoretski smer, kasnije klavir, a na kraju solo pevanje. Pevanje je došlo poslednje na red, ali kako kažu, treća sreća, u tome sam se pronašla. Znam da me je opčinila jedna scena iz Verdijeve opere ‘Otelo’, iz poslednjeg čina. Dezdemonu je tumačila, do tada za mene nepoznata,  Kiri Te Kanava. Ta muzika iz poslednjeg čina, njen interpretativni izraz, pevanje, tehničke mogućnosti  i taj divni libreto su me zaista pogodili kao munja. Tako se rodila moja velika ljubav.’

1O svojim velikim uspesima Evgenija često govori skromno, napominjući kako voli da mašta, kao i svaki umetnik, međutim, bez većeg razmišljanja o tome šta može biti, sada joj je najvažnije da da svoj maksimum na takmičenjima, solističkim koncertima  i mnogobrojnim projektima koje realizuje kao student u klasi prof. Violete Pančetović Radaković.

Vrlo je otvorena za rad na polju pedagogije, pri čemu ističe kako je kao student u klasi već pomenute profesorke imala priliku da održi nekoliko časova u muzičkim školama, u vidu prakse.

Nakon osvojenih prvih nagrada na takmičenjima, kao što su  Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Beogradu 2012, Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Lazar Jovanović u Beogradu  2010, 2011, 2012, zatim Prva nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu – laureat kategorije 2010, Evgenija kaže da joj je svako takmičenje srcu blisko i na svojstven način drago. No, uz malo duže razmišljanje, ipak ističe dva takmičenja, koja su  u najvećoj meri odredila njen put ka ovoj divnoj umetnosti:

,,Postoje dve nagrade koje su mi posebno drage. To je Prva nagrada i laureat celog takmičenja na Međunarodnom takmičenju ‘Nikola Cvejić’, u Rumi, 2010.godine, kao i Prva nagrada i laureat kategorije na Republičkom takmičenju u Beogradu,  2011.godine. Naravno, drage su mi i ostale, (Prva nagrada na takmičenju Jeunesses Musicales’ 2013. i Prva nagrada na takmičenju Elena Nikolai’ u Bugarskoj, 2014. godine), ali te dve su na jedan poseban način obeležile moj  ‘pevački’ početak.

U razgovoru sa Evgenijom želeli smo da podelimo sa našim čitaocima jednu posebno zanimljivu činjenicu. Naime, upitali smo je na koji način bi opisala karakterni, mentalni, ali i fizički sklop jednog operskog pevača, znajući koliko je psihičkog, ali i fizičkog napora i kondicije neophodno da bi se neko uspešno bavio ovim zanimanjem.

,,Što se sklopa pevača tiče, mislim da smo, kako i neka psihološka istraživanja pokazuju, nakon dirigenata, ‘najogoljeniji’ pred publikom. Mi nemamo gde da pobegnemo sa scene, glas je živi instrument koji zavisi od dosta faktora i koji  može svakog trenutka da ‘izda’. Zbog toga mislim da je  doza psihičkog mira i neopterećenosti ključna kako na sceni, tako i u privatnom životu. Mi, pevači, proživljavamo priču svakog lika koji tumačimo. Kada pevamo solo pesme, situacija je potpuno ista. U tim momentima mi više nismo MI, već uskačemo u cipele tog lika i na neki način, za taj kratak period postajemo on. Ta transformacija je teška i ne uspeva mi svaki put  da približim kako publici, tako i samoj sebi, ono što želim da postignem, to se uči tokom celog života. Dodatna, ali najveća čar svake profesije, sadržana je upravo u tome da čovek neprestano radi na svom talentu, nadograđuje ga, usavršava svoj um i telo.”

Mlada, talentovana, uvek nasmejana i raspevana, Evgenija sa ushićenjem govori o svakom svom nastupu, takmičenju i bilo kakvom vidu pojavljivanja pred publiku. Sa istom dozom entuzijazma govori, raduje se i doživljava ushićenje pred koncert u sali Guarnerius.

3Na pohvalan i kranje pozitivan način govori o promociji talenata, pri čemu neizostavno pominje Centar lepih umetnosti , kao i njihovu saradnju sa Fakultetom muzičke umetnosti, koja je njoj, ali i mnogim drugim talentovanim studentima, omogućila da nastupe u njihovoj divnoj sali, u kojoj je uvek posebno zadovoljstvo nastupati, kaže Evgenija.

Ona će u subotu, 06. juna, u sali Guarnerus nastupiti uz klavirsku pratnju pijaniste Vladimira Gligorića, dok će njena koleginica Vesna Marković, student u klasi prof.  Ljudmile Gros Popović, nastupiti  uz klavirsku pratnju Milivoja Veljića.

Čitaoce  časopisa InterFon, ali i sve ljubitelje lepe umetničke muzike, Evgenija srdačno poziva na koncert, pri čemu ne otkriva mnogo šta nas  očekuje na samom koncertu, već napominje da ćemo uživati u arijama Mocarta, Verdija, Šarpantjea, kao i  u  pesmama Lista, Rahmanjinova, Radića, Milojevića. Uglavnom, biće to lep program koji će se dopasti publici koja nije u prilici da često čuje neke od ovih kompozicija.

Ko još uvek ne zna svoj raspored za subotu uveče, nek na vreme zauzme mesto u sali Guarnerius!

Kao solista Evgenija Jeremić je nastupala na koncertima u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Zrenjaninu i Kruševcu. Neki od njenih istaknutijih nastupa su:

  • Koncert sa Horom i Simfonijskim orkestrom Radio televizije Srbije, pod upravom maestra Bojana Suđića, na velikoj sceni Kolarčevog narodnog univerziteta, januara 2015. godine, na kom je izvela Gloriu Fransisa Pulenka
  • Koncert Simfonijskog orkestra Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, pod upravom dirigenta Vesne Šouc, Kolarčev narodni univerzitet, decembra 2014.
  • Koncerti iz ciklusa Put ka Belkantu, Kristalna dvorana Doma Vojske,dirigent Vesna Šouc, novembar 2014.
  • Koncert u u okviru ciklusa koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnost u Beogradu, Centar lepih umetnosti Guarnerius, novembar 2014.
  • Koncert sa Filharmonijom mladih Borislav Pašćan, Velika Scena Narodnog Pozorišta u Beogradu, u sklopu svečane akademije posvećene Međunarodnom danu borbe protiv fašizma i antisemitizma, dirigent Ðorde Pavlović, decembar 2014.
  • Koncert povodom obeležavanja jubileja Milanskog edikta, na kom je izvela Stabat Mater G.B.Pergolezija sa Niškom filharmonijom, dirigent Aleksandar Spasić, Niš, 2013.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *