Dva međunarodna festivala u Beogradu

U koorganizaciji Studija za ranu muziku i Kulturnog centra Beograda, od 13. juna do 6. jula održaće se dva međunarodna festivala – 10. Festival rane muzike i 15. Festival Dani Orgulja – Dies organorum.

Tokom više od tri nedelje, u prostorima Kolarčeve zadužbine, Jevrejske opštine, crkve svetog Petra, Katedrale Blažene Djevice Marije i Muzeja nauke i tehnike, publika će imati priliku da čuje 19 koncerata u izvođenju značajnih inostranih i domaćih ansambala i solista koji sviraju na istorijskim instrumentima, a pristupačna cena karata od samo 300 dinara omogućiće velikom broju ljubitelja klasične muzike da uživaju u delima od baroka do današnjice.

Baroknim gala koncertom u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u subotu, 13. juna u 20 časova, otvoriće se 10. Festival rane muzike, na kome će nastupiti združeni Barokni orkestar festivala, sačinjen od članova ansambala Die Kölner Akademie iz Nemačke, Il Rossignolo iz Italije, New Trinity Baroque iz SAD-a, Beogradski barokni solisti i orkestar Nove beogradske opere. Pod dirigentskom upravom Predraga Goste, koji je ujedno i umetnički direktor Festivala i koji će na ovom koncertu da diriguje sa čembala, ovaj veliki barokni orkestar izvešće najlepše operske arije i instrumentalne kompozicije poznatih baroknih kompozitora kao što su Hendl, Persl, Vivaldi, Lili i Lokateli, na istorijskim instrumentima. Na koncertu će se predstaviti vokalni i instrumentalni solisti kao što su soprani Radoslava Vorgić i Ana-Marija Brkić, kontratenor Bojan Bulatović, mecosopran Dragana Popović, bas-bariton Sreten Manojlović, violinista Ilija Korol, barokni oboista Martino Noferi i drugi. Ovaj koncert, u vidu gostovanja, biće izveden i dan ranije u jevrejskoj sinagogi u Novom Sadu.

DieKoelnerAkademie-Nemacka
Die Koelner Akademie

U nedelju, 14. juna, očekuju nas dva koncerta – Italijanski ansambl I Bassifondi nastupiće sa programom Italijanski karavan u holu Kolarčeve zadužbine u 18 časova, a nemački barokni orkestar Kelnska akademija (Die Kölner Akademie) pod upravom Majkla Aleksandra Vilensa proslaviće godišnjice Moltera, Fišera i Vagenzajla u 20 časova. Kelnska akademija nastupa ponovo i 16. juna u katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru, u programu Barokni koncerti za orgulje (solista je Ivan Božičević), koji ujedno predstavlja i svojevrsnu najavu 15. međunarodnog festivala Dani orgulja.

Artemandoline-Luksemburg
Artemandoline

Na ovogodišnjem Festivalu rane muzike će nastupiti i ansambli Tempera barocca iz Srbije (Kolarac, 15.6.), Il Rossignolo iz Italije (Kolarac, 18.6.), New Trinity Baroque iz SAD i Cantus Belgradensis (Crkva sv. Petra, 20.6.), Artemandoline iz Luksemburga (Kolarac, 21.6.), Block6 The Hague koji čine mladi blok-flautisti iz Švajcarske, Holandije, Francuske i Japana (Crkva sv. Petra, 23.6.), beogradski ansambl Temenos (Kolarac, 24.6.), kao i ansambl Antiphonus iz Hrvatske, uz tenora Krešimira Špicera (Kolarac, 26.6.). Tajvansku gambistkinju Šen-ju Čang pratiće na čembalu Olga Petrović (Jevrejska opština, 22.6.), a solističke koncerte održaće poznati lautista Edin Karamazov (Kolarac, 17.6.) i izvanredni barokni violončelista Andre O’Nil iz SAD-a (Jevrejska opština, 19.6.).

Festival orgulja će svečano otvoriti u četvrtak, 25. juna u 20.30 časova, Hor Radio-televizije Srbije i orguljaš Zoltan Borbelj pod dirigentskom palicom Vladimira Kranjčevića. Oni će izvesti mise Morisa Diriflea u katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru. Publika će do 6. jula imati priliku da čuje i resitale nemačkog orguljaša Jorga Halubeka (1.7.), Austrijanca Volfganga Rajsingera (6.7.), kao i duo Pjetra Paskvinija i Frančeska Zuvadelija iz Italije (3.7.), koji će izvesti program za orgulje četvororučno. Takođe, kao i prethodnih godina, i najmlađa publika će imati priliku da se upozna sa najvećim instrumentom, i tou Muzeju nauke i tehnike, 28. juna u 11 časova.

Antiphonus-Hrvatska
Antiphonus

Značajno je istaći i da su se organizatori zaista potrudili da obe muzičke manifestacije budu pristupačne svim ljubiteljima klasične muzike – cene karata za sve koncerte Festivala rane muzike iznose samo 300 dinara, uz popuste od 20% za 5 i više koncerata, 30% za sve koncerte, kao i 50% za studente uz indeks, na sam dan koncerta. Karte se mogu kupiti svakoga dana na blagajni Kolarčeve zadužbine, kao i jedan sat pre početka koncerata u dvoranama gde se koncerti održavaju. Ulaz na koncerte festivala Dani orgulja je slobodan.

Ova dva festivala su podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Italijanski kulturni centar, Gete Institut, Ambasada Švajcarske, Austrijski kulturni forum, Nacionalni kulturni fond Luksemburga, Makris fondacija iz SAD, i mnogi drugi.

Za više informacija posetite Festival rane muzike i Kulturni centar Beograda.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *