Avangardni Sobičak

Avangardni Sobičak je kreativna radionica koja je počela sa radom 2013. godine. Nakon što sam se vratila sa putovanja, poželela sam da nabavim veliku mašnu koju bih zakačila na šešir. Dugo sam tražila baš ono što sam zamislila, ali to nije bilo moguće pronaći ni u prodavnicama ni na internetu, tako da sam rešila da pokušam sama da realizujem zamisao. Srećom, uspelo mi je. Potom sam napravila još jednu, pa narednu, i tako je sve počelo. Od samog početka, sve je teklo potpuno spontano, i bez ikakvih ambicija i ciljeva. To je bio zanimljiv hobi. Nakon što me je prijatelj zamolio da mu napravim leptir mašnu, moja radionica je dobila prvo usmerenje. Ubrzo posle te leptir mašne usledile su prve porudžbine, tako da sam rešila da napravim stranicu na Facebook-u, kako bih pojednostavila komunikaciju sa kupcima.

Sada, nakon dve godine, mogu da kažem da se ovaj hobi pretvorio u posao, i to u posao za poželeti. Ali, ja tom poslu i dalje pristupam iz neke drugačije perspektive. Ne doživljavam ga kao ozbiljan biznis sa unapred određenim ciljevima. Za mene je svaki novi kupac poseban i drugačiji, i volela bih da sa svakim mogu bolje da se upoznam. Najlepši deo posla je kada se nađem sa kupcem, i kada vidim njegov ili njen izraz lica dok otvara kutijicu u kojoj je mašna. To je stvarno nešto što mi mnogo znači. Reakcije uvek budu i više nego prijatne, na obostrano zadovoljstvo. Žao mi je što fizički nije izvodljivo da sve mašne uručim lično, pošto bi u tom slučaju bilo mnogo više ovih, za mene divnih i neprocenjivih trenutaka.

Tokom studija istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu, moja interesovanja su se proširila na modu, dizajn, modelovanje i izradu odeće, tako da sam paralelno sa fakultetom pohađala brojne kurseve za izradu odeće. Iako uporedo sa mašnama konstantno izrađujem različite odevne predmete, nekako se ispostavilo da leptir mašne dođu u centar pažnje, i da se svi iznenade kada čuju da se i izradom odeće bavim. Onda se, obično, dogodi da se neko ko je kupio mašnu, javi sa porudžbinom odevnog predmeta. Takav kupac me dalje preporuči nekome sebi bliskom, i ubrzo dobijem novu grupu zadovoljnih mušterija. Mislim da je preporuka za ovakav posao najvažnija, a i meni lično najviše znači. Malo mi je komplikovano da ove krojačke veštine plasiram na internet, pošto volim da radim odeću po meri, i po porudžbini, a ne masovno i za svačiji ukus. U budućnosti planiram da se ozbiljnije posvetim online krojaštvu, i iznenadim moje drage mušterije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *