Stara planina i Ada Bojana

Počinje sezona godišnih odmora i svako od nas ima želju da pobegne od buke, dreke i užarenog betona u gradu. Da se dene u daleke predele, opusti svoj um i telo i prepusti čarima tog kraja. Postoje osobe koje biraju planinu, a postoje i one koje više leti vole da idu na more. Dve lepotice koje privlače veliki broj turista su Stara planina i Ada Bojana.

Stara Planina

Stara planina je visoki planinski masiv koji spada u grupu venačnih planina, nosi drugo ime Balkan, tako da je Balkansko poluostrvo dobilo naziv po ovoj planini. Najviši vrh na Staroj planini je Midžor. Karakteristično za Staru planinu jeste informacija da je pod snegom skoro pet meseci godišnje. Ono što Stara planina može da vam ponudi, svojstveno je samo njoj.

Planina ima reke bogate pastrmkom, obilje lekovitog bilja i pečuraka, stanište je retkih biljaka. Strme padine, oštri usponi, čudesni vodopadi koji šume na sve strane, polja šumskog voća. Tradicionalna kuhinja tog kraja koja obuhvata domaći med, rakiju, punjenu papriku, „belmuž” sir specijalitet ovog kraja, napravljen od sira i kukuruznog brašna.. Okružena je tajnama, netaknutom prirodom, pruža obilje aktivnosti od planinarenja, kajakinga, paraglajdinga, speleo-ronjenja, raftinga, idealno za zavisnike od adrenalina. Stara planina omogućava kampovanje, a miris zore, svežina vazduha i letnje noći su najlepše na njoj. Idealna prilika da se u to uverite, jeste da odete na istu, pošto planine nisu samo da se na njih ide zimi, leti ožive i prosto zrače i privlače.

fotografija 1
Izvor fotografije: Višnja Pavlović

Ada Bojana

Za vaše savršeno letovanje na moru, pobrinuće se Ada Bojana. Ada Bojana je rečno ostrvo, nalazi se u delti reke Bojane, na njenom ušću u Jadransko more. Ovo ostvo je podelilo reku Bojanu na dva dela. Sa dve strane okružuju ga rukavci Bojane, dok je južna strana ostrva upravo sama obala mora i čini je 3km duga peščana plaža. Od 1973. na ostrvu se nalazi nudističko naselje i verovatno njemu Ada duguje ponajviše svoju slavu. Bojana ima specifičan oblik trougla, plažu i morsko dno prekriveno sitnim peskom. Desni rukavac reke Bojane deli ostrvo od 13 km dugačke ulcinjske Velike plaže. Najbliže mesto je selo Štoj, odnosno grad Ulcinj.

Specifičnosti flore, faune i geoloških odlika ovog prostora učinile su da ušće Bojane postane zaštićeni rezervat prirode koji privlači prirodnjake. Sama Ada Bojana predstavlja stanište mnogim pticama gnezdaricama, između ostalih: čaplje kašikare, male bele čaplje, sive čaplje, žute čapljice itd. Smeštaj možete pronaći u sojenicama – drvenim kućicama na deblima, koje se nalaze na samoj reci Bojani. Pored sojenica tu su i aparmani, auto kampovi I kampovanje u šatorima, sve ovo omogućava potpuni doživljaj života na reci.

fotografija 2
Izvor fotografije: Dzoga Shuman

Ada Bojana je savršena za sve tipove ljudi – turiste, avanturiste, nudiste, ekstremne sportiste ili jednostavno putnike namernike. Bojana nudi krstarenje u ribarskim čamcima, turističke ture razgledanja, jogu i fitnes, hranu u autentičnim ribljim restoranima i prelepe zalaske Sunca, a uz to imate dva u jedan: i reku i more. Na desnoj obali Bojane, na Velikoj Plaži zastupljen je sportski turizam kroz kitesurfing, windsurfing i druge vodene sportove. Brojne škole i klubovi kitesurfinga organizuju takmičenja i promocije ovog sporta tokom čitave sezone.

More, reka, pesak, sunce i vetar pet je razloga da izaberete ovo mesto za letovanje.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *