Fun facts

U Klivlendu je 1986. pušten u vazduh rekordan broj balona – skoro milion i po. Nažalost, ta manifestacija humanitarnog karaktera pretvorila se u tužbu za grad jer je ta količina balona omela vazdušni saobraćaj u okolini, kao i obalsku stražu jezera Iri.

tom sheridanStadion Panatenaik u Atini je u upotrebi preko dva i po milenijuma. Takođe, jedini je stadion u svetu koji je u celini izgrađen od mermera.

U Parizu je 2013. godine postavljena hromirana skulptura tiranosaurusa reksa, dužine šest i visine tri metra.

anthony gellotU Holandiji postoji devet eko mostova za životinje (i više stotina sličnih rešenja za očuvanje bezbednosti životinja), kako bi one imale siguran prelaz preko autoputa.

www.those.chMreža za nadgledanje svemira (SNN) beleži postojanje preko 20 000 objekata u Zemljinoj orbiti, koji uključuju širok dijapazon – od najsitnijeg otpada pa sve do velikih satelita kao što je Međunarodna svemirska stanica.

betweenarock.co.ukJovanka Orleanka je istorijska ličnost kojoj je posvećeno najviše statua u svetu – samo u Francuskoj ih ima preko 40 000.

Akvadukt u španskom gradu Segoviji, koji su sagradili Rimljani još u 2. veku nove ere, i danas se koristi za dopremanje vode.

akvadukt-segovijaProcenjuje se da je na svetu do sada živelo između sto i sto petnaest milijardi ljudi.

Hartija (bez obzira na dimenzije) se ne može presaviti više od sedam puta.

Pun mesec sija devet puta jače od polumeseca.

slika commons.wikimedia.orgNajrasprostranjenija krvna grupa je nulta, a najređa AB.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *