Jurassic World

Posle dva razočarenja koja su usledila nakon Spielbergovog klasika Jurassic Park, napokon dobijamo nastavak koji smo želeli. Iako ne može da se poredi sa filmom koji je pokrenuo ovu izuzetno popularnu franšizu o dinosaurusima, Jurassic World je izuzetno zabavan film i bez razmišljanja najbolji od svih nastavaka. Ne očekujte super ozbiljan film ili još jedan klasik koji će promeniti svet filma, ali se spremite za dva sata zabave, lude akcije i neverovatnih vizuelnih efekata.

naslovna

Dvadesetak godina nakon dešavanja iz originala, san Johna Hammonda je konačno ostvaren. Park je otvoren i svi mogu da uživaju u gledanju i druženju sa životinjama o kojima su do sada samo mogli da čitaju. Kako je park aktivan već godinama, dinosaurusi postaju sve manje i manje zanimljivi i zato naučnici rade na kreiranju novih vrsta. Naravno, kako to obično biva, stvorili su nešto što nisu mogli da kontrolišu i sada su svi u opasnosti. To je najkraće moguće radnja filma za one koji nisu znali, a iz razgovora sa društvom sam shvatio da ih nema malo.

Početak filma je malo sporiji, uvodi nas u svet, pokazuje atrakcije koje on nudi i objašnjava sve što treba da znamo, ali je daleko od dosadnog. Pogled na park zajedno sa prepoznatljivom muzikom stvara nostalgiju za prvim delom kod ljubitelja franšize, dok same atrakcije i fenomenalni vizuelni efekti izazivaju želju da se i vi nađete na ovom magičnom mestu. Režiser Colin Trevorrow, kao veliki ljubitelj Spielbergove trilogije, na najbolji mogući način odaje počast tim filmovima i ujedno unosi preko potrebnu dozu inovativnosti. Najbolji pokazatelj njegovog uspešnog rada je zarada od milijardu dolara posle samo dve nedelje prikazivanja.

Veliki deo zasluga za to ide uzbudljivim novim dinosaurusima, koje predvodi Indominus rex. Kako bi stvorili nešto spektakularno, naučnici su „smućkali“ gene raznih dinosaurusa i današnjih životinja, ali kako je to projekat od kog zavisi budućnost parka, koje su tačno vrste u pitanju se drži u tajnosti. To je Indominusu dalo određene kako fizičke, tako i psihičke, veoma interesantne karakteristike, koje saznajemo u hodu, dok pratimo ovu krvoločnu mašinu smrti i terora. Ovaj „zlikovac“ je veoma dobro smišljen i uveden u priču, izuzetno zastrašujuć i, iako sam, legitimna pretnja svima na ostrvu.

indominus

Kada je glumačka ekipa u pitanju, tu su prednjačili prve zvezde filma – Chris Pratt i Bryce Dallas Howard. Prattov performans se najbolje može opisati kao „badass“. Iako je bilo skeptika koji su mislili da će njegova komička strana preovladati i da zbog toga ne može biti dobar akcioni junak, Pratt im je zapušio usta i dao validnost glasinama da je jedan od glavnih kandidata da postane novi Indiana Jones. Još jedan strah koji su skeptici imali je na koji način će biti odrađen odnos Pratta i reptora, nagovešten iz trejlera. Veliki plus u realizaciji ovog zadatka, odlično predstavljen i objašnjen odnos, uz par, nekima očekivanih, nekima neočekivanih, ali veoma zanimiljivih saznanja i obrta, prihvatljiv i za najveće „hejtere“. Dok smo za lik koji tumači Pratt svi očekivali da ćemo da navijamo, isto se nije moglo reći za lik Howardove. Ipak, ona prelazi put od uštogljene menadžerke zabavnog parka do prave junakinje koja ne preza ni od najstrašnijih čudovišta kada je u pitanju sigurnost njenih sestrića. Na tom putu videli smo dramatične i komične delove, ali nešto što je bilo konstantno je neodoljiva simpatičnost koju je unela u lik. Jedna od omiljenih scena u filmu mi je bila njena reakcija na zapažanje sestrića. Takođe, hemija između dvoje glavnih glumaca je bila odlična i delovala uverljivo, zato svaka čast za kasting.

duo

Što se ostatka ekipe tiče tu dolazimo do nekih negativnih stvari, ali stiče se utisak da to nema veze sa njihovom glumom već sa samim likovima i scenarijom. Nick Robinson i Ty Simpkins su bili sasvim dobri u ulogama sestrića, ali određeni delovi sa njima su bili potpuno nepotrebni i čak su kao takvi i u samom filmu zaboravljeni. Naravno u holivudskim filmovima, čim postoji neki novi pronalazak tu je vojska da pokuša da ga iskoristi za sebe i ovoga puta je Vincent D’Onofrio antipatični general/pukovnik (šta god da je bio, generički negativac), koji pokušava da kao novinu u vojsku ubaci reptore. U toj priči je i naučnik koga igra BD Wong, koji je napravio Indominusa i koji ima slične karakteristike kao prethodno navedeni lik. Cela ova sporedna radnja je jako loše urađena i nema nikakvu poentu u filmu, već je isključivo ubačena zbog daljih nastavaka, ali o tome ću malo kasnije. Još jedan lik koji mi se nije dopao kako je razvijen je bogati vlasnik parka koga igra Irrfan Khan, ubačen, čini se, samo da unese još malo komedije ali nikako ne uspeva u tome. S druge strane, Jake Johnson je isključivo zbog toga izabran i fenomenalno je odradio svoj zadatak, izazivajući kikoćenje u sali u gotovo svakoj sceni u kojoj je. Trudio sam se da što opštije pišem i ne otkrivam ništa, ali nisam mogao da odolim a da ne pomenem sledeće…

Pažnja! Spojleri slede!

Ako ste gledali film možda niste primetili, jedan lik iz Jurassic Parka se na oduševljenje publike širom sveta na spektakularan način vratio u priču. Ako ste trenutno zbunjeni i još uvek ne znate o kome je reč pomoći ću vam malo, nije reč o ljudskom biću. U pitanju je T-Rex! Iako u filmu nije napomenuto da je to baš taj T-Rex, Trevorrow je ovo otkrio u jednom intervjuu. I iako ga, tj. nju, nismo videli do samog kraja, vredelo je čekati. Vidno puna starih ožiljaka upustila se u epsku borbu tri najkrvoločnije vrste, Tyrannosaurus rexa, Velociraptora i praktično mešavine ta dva, Indominus rexa, u samom finalu filma. Scena kada T-Rex i Blue, reptor, sateraju u ćošak Indominusa, iako sam pretpostavio šta će se sledeće desiti, je scena koja je obeležila film i od koje su se mnogi, uključujući i mene, naježili.

Kraj spojlera!

4

Sve u svemu jedno jako zabavno iskustvo i, kao što sam na samom početku napomenuo, pravi nastavak Jurassic Parka, onaj koji smo priželjkivali još od 1993. Oko ocene sam se najviše lomio, jer iako mi se prilično svideo film, na šta je možda i nostalgija dosta uticala, daleko je od klasika i samog „krema“ kada je društvo filmova u pitanju. Najobjektivnije moguće, 4-, uz preporuku svima koji vole ovaj tip filmova da požure u bioskope. Ovo sigurno neće biti poslednji film franšize, što je u neku ruku logično kada se uzme u obzir koliko će novca zaraditi. Ja bih prvi voleo da se ponovo družimo sa dinosaurusima, ali ne po svaku cenu, i stvarno se nadam da ćemo sledeći deo dobiti tek kada smisle zaista kreativnu ideju u kom smeru nastaviti franšizu. Videli smo original i njegove dve blede kopije, videli smo Jurassic World i kako je kada park funkcioniše. Šta im je još novo ostalo da iskoriste a da pritom ne preteraju i naprave parodiju? Meni iskreno ništa ne pada na pamet, a možda je to što je Trevorrow izjavio da se neće vratiti da režira nastavak znak da ni on nema predstavu kako nastaviti dalje. Skeptično ću se nadati najboljem, da se ne bih razočarao. Šta vi mislite o filmu? Šta o budućim planovima za Jurassic World? Pišite nam, a do sledeće kritike pozdrav.

Izvori fotografija: www.whatsageek.com; www.freshwallpapers.net; www.out.com; www.highsnobiety.com

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *