Špijuni

Urnebesna akciona komedija reditelja Pola Figa, na platnima domaćih bioskopa se prikazuje od 4. juna ove godine i već je, po mišljenjima mnogih, ocenjena jako visokim ocenama.Pored imena kao što su Džejson Stejtam, Džud Lo i mnogi drugi,svakako najupečatljiviju ulogu u filmu ima fantastična Melisa Mekarti, koja tumači lik Suzan Kuper, kako mnogi kažu, skromne CIA analitičarke. Njeno glavno i jedino zaduženje je da prati rad i bude od pomoći agentima na terenu. Nikako ne dolazi do izražaja i, ma koliko dobro obavljala svoj posao, mnogi na nju neretko imaju primedbe, što osnovane, što neosnovane. Da ironija bude veća, i kako to uvek i biva, zaljubljena je u svog kolegu agenta, koji u njoj vidi samo saradnicu i dobru prijateljicu.

slika1

Sticajem okolnosti život Suzan Kuper će se okrenuti naglavačke, Suzan ulazi u pravi “špijunski” svet i upravo tu počinje zaplet. Reditelj Pol Fig želeo je upravo Melisu u ovom filmu, tako da je i scenario nastajao delom prilagođavajući se njoj. Potajno se nadao da će ona preuzeti ovu ulogu, što se na kraju i desilo i što, po mišljenju publike, predstavlja apsolutni pogodak. Ono što ovo delo sedme umetnosti razlikuje od klasičnih akcionih komedija i špijunskih filmova, osim pomenute specifične, glavne ženske uloge, su i prisustvo mnogih poznatih ličnosti iz drugih branši, od kojih svakako prednjači poznati reper 50 Cent. Kako je Fig uspeo da u jednom filmu spoji toliko različitih karaktera, naizgled nespojivih priča i da napravi nešto, što kao takvo do sada nije viđeno? Mnoge uloge su u potpunosti iskarikirane, pa ipak to ne dovodi do situacije da scene i ponašanja glumaca deluju izveštačeno. Naprotiv, sve je tako savršenouklopljeno, da radnja teče potpuno prirodno. „Prirodnost“ vrlo lako može dovesti do predvidivosti, ali to ovde nije slučaj.

slika2

Još jedan ženski lik, koji je takođe veoma upečatljiv, jeste lik Rejne Bojanov, koju u filmu tumači Rouz Bern. Hladnokrvna, bogata naslednica, naizgled proračunata i smirena, u pojedinim momentima otkriva svoju drugu, moglo bi se reći, prilično neuravnoteženu stranu. Ti momenti, u kojima njena histerija postaje čak pomalo luckasta, jedni su od onih u kojima ovo ostvarenje postaje zaista oličenje smeha i komedije.

Svi vrlo dobro poznajemo uloge Džejsona Stejtama, a Rik Ford nije sigurno nešto na šta smo navikli kada je ovaj glumac u pitanju. Vode se polemike oko toga da li je ovo uloga karijere ili uloga koja može da sruši sve što je do sada radio. U svakom slučaju u pitanju je još jedna vrlo zahtevna i, svakako uloga koja je značajno „začinila“ priču.

Mnogi su „Špijune“ nazvali parodijom na popularni serijal o agentu 007, što donekle ima i smisla uzevši u obzir da film sadrži skoro sve elemente jedne prave priče o Džejmsu Bondu, osim naravno profila glavnog karaktera, ogromnog broja komičnih likova i isto toliko komičnih situacija. Fig je uneo u priču manje-više sve elemente jedne potpune, akcione komedije i tako dobro napravio povezanost i balans između njih, da se ni u jednom trenutku ne čini da ima previše detalja, da su pojedini elementi prenaglašani ili da ima vidljivih neusklađenosti. Radnja ima svoj tok i pojavljivanje svakog novog lika je u momentu kada je to najprikladnije. Čak je to slučaj i sa ukrajinskom grupom, koja se u jednom trenutku nađe u kadru, izvodeći svoju čuvenu evrovizijsku numeru.

slika3

Zaplet radnje se, takođe, događa u pravom trenutku i na način koji bi retko ko očekivao. Nakon njegove kulminacije, kako to obično biva u ovakvim filmskim ostvarenjima, rasplet dolazi vrlo brzo, pravda biva zadovoljena, pravi izbori načinjeni, svet spašen, a kriminalci iza rešetaka. Međutim, i sa svim „ponavljajućim“ elementima, film predstavlja „nešto drugačije“, nešto što svakako nije viđeno do sada i što je preporuka za svakoga ko želi da uživa u dobroj akcionoj komediji, sjajnim glumcima, neočekivanim situacijama i još neočekivanijim izlazima iz istih. Još jednom treba pomenuti fantastično glumačko umeće glavne glumice, ali i sjajnu režiju, što je ponovo pokazalo da su Mekartijeva i Fig odličan tandem. Osim navedenih glumaca, u filmu značajne uloge imaju i Bobi Kanavale i Alison Dženi. Za sve one koji žele da provedu dva sata iskreno se smejući, ali i uživajući u odličnoj filmskoj priči, savršenoj scenografiji i još boljoj režiji, „Špijuni“ su svakako pravi izbor.

Izvor fotografija: www.telegraf.rs, www.spyceofilm.blogspot.com

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *