Zemljane kuće

“Earth turns to gold in the hands of the wise” –Rumi

Kombinacija slame i blata dokazana je u svim delovima Srbije – mnoge vojvođanske, šumadijske, ili kuće Istočne i Južne Srbije koriste se i nakon 200 godina, a osnovna restauracija (uglavnom krovne konstrukcije) vraća ih u prvobitno stanje. Prostorije pre više decenija izolovane karatavanom, vitlovkama (valjci od blata kojima je formiran plafon vojvođanskih kuća), nabojem ili blatom oblepljenim preko pletenog pruća, i danas su jednako prijatne zimi i leti.

Sav trud, rad i znanje koje je uloženo u izgradnju kuća od blata polako odlazi u zaborav. Naše kuće od slame i zemlje rade ljudi svojim rukama. Glina je lepljiva za razne prirodne građevinske materijale. Dobija se iz zemlje, najčešće lokalno u neposrednoj blizini gradilišta. Ona se širi kada je mokra (lepljiva je), a zatim se smanjuje kako voda isparava. Postoje različite vrste gline, zato je potrebno pre početka zidanja uraditi ispitivanje tzv.  Probne testove (najbolje koeficijente gline i slame). Zbog svojstva koje ima, glina deluje kao baterija, apsorbuje toplotnu energiju, reguliše vlagu i tempertauru u okolini vazduha. A i slama je dobar izolator, zidovi od slame i zemlje dišu. Zato su te starinske kuće leti hladne, a zimi tople.

Zemljane kuce 1Za prvi sloj zida se koristi slama tzv. struktura zemlja-slama i voda, a potom se ta smesa ručno nanosi na panele od trske. Nanošenje se vrši bacanjem zemlje na trsku i potom povlačenjem i razvačenjem smese. Kada se prvi sloj osuši za drugi sloj ide zemlja-pleva (pomešano prethodno u nekoj kofi), završni sloj je mazanje krečom rastvorenim u vodi, koji ubija sve mikroorganizme i štiti zid. Može se koristiti i reciklirani materijal, ukoliko se stara kuća od zemlje i slame obnavlja, potrebna je samo voda u kojoj se potopi prethodni materijal i malo doda novi (po potrebi). Zidove uvek treba sačekati da se osuše pre nanošenja slojeva. Svi ovi materijai su jefini i ne-toksični.

Najmoderniji oblik gradnje kuće od zemlje su Earthship kuće. To je vrsta pasivne solarne kuće koja je napravljena od prirodnih i recikliranih materijala  (kao što su gume ispunjene zemljom), dizajnirana po principu Earthship Biotecture, Majkla Rejnoldsa (MichaelReinolds).Zemljane kuce 2 Earthship kuće su konstruisane tako da koriste raspoložive prirodne resurse, posebno energiju od sunca.Karakteristika ovih kuća je veliki niz prozora, korišćenje guma koje su napunjene zemljom (spoljni zidovi) i oblik potkovice. Gume se pune zemljom i ta zemlja se potom udara maljem; udaranje se vrsi u krug oko gume, da se ne bi pod pritiskom ista savijala.

Kuće se oslanjaju na ravnotežu između solarnog dobitka toplote i sposobnosti guma zidova da transportuju i skladište toplotu. Dizajnirane su da termalna masa guma zidova upija tokom dana toplotu i tu istu zrači tokom noći, održavajući unutrašnju klimu udobnom tokom celog dana. Earthship kuće su pozicionirane tako da njen glavni zid, koji je napravljen uglavnom od staklenih ploča bude okrenut prema ekvatoru. Ovo pozicioniranje omogućava optimalno solarno izlaganje. Sakuplja se sunčeva energija tokom zime, a tokom leta se izbegava. Ono što je mene oduševilo su „zeleni krovovi“. Zemljane kuce 3Zeleni krovovi imaju izolacioni efekat, pomažu u smanjenju količine energije potrebne za grejanje zgrade zimi i hlađenje leti. Oni takođe zadržavaju kišnicu, čime se pomaže u smanjenju oticanja vode u kanalizaciju, uz podsticanje biodiverziteta i pružanje pticama mesta gde mogu da se gnezde u urbanoj džungli, kažu ekolozi. Omogućavaju biljkama da napreduju na površini krova, bez pristupa podzemnih voda, uglavnom su na vrhu krovova biljke karakteristične za to područje.

Princip austrijskih škola glasi – ako ne možete da se zaposlite u struci posle završenog fakulteta, bar možete da živite od svojih ruku! Pa, evo ideje za to. I u Srbiji ima Earthship kuća i nalazi se u selu Brusnica u blizini Gornjeg Milanovca. Svoje iskustvo u radu sa blatnim malterom sam upravo tu stekla i prikupila fotografije. Hvala Smilji i Bojanu na divnom vikendu.

Za više interesantnih informacija možete posetiti Facebook stranicu.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *