Šta čitati ovoga leta?

Leto je savršeno vreme da oplemenite svoj um nekom dobrom knjigom. Predlažemo vam listu knjiga koje možete poneti na more, planinu ili ih, pak, možete čitati u svojoj sobi, u pauzi između spremanja ispita.

Sto godina samoće – Gabrijel Garsija Markes

Ako vam još nije jasno zašto je Markes za ovaj roman dobio Nobelovu nagradu, onda je vreme da počnete sa čitanjem. Otputujte u selo Makondo, gde se mešaju mistika i realnost, kroz istoriju porodice Buendija. Od doseljavanja, preko opšteg uspona sela Makondo do njegovog konačnog nestanka, Markes nas magično vodi kroz lavirint snažnih emocija gde se nit ljubavi dominantno proteže kroz sve generacije.

Markes

Beži, zeko, beži – Džon Apdajk

Ako ste pomislili da je ovde reč o pravom zecu, prevarili ste se. Ipak, glavni junak ove knjige, čiji je nadimak upravo Zeka, toliko će vas zaposesti da ćete knjigu pročitati u jednom dahu. Ili ćete mrzeti ovog čudnog junaka ili ćete ga braniti bez obzira na sve njegove nelogične i neretko nepromišljene postupke. Zeka je bivši košarkaški as, zaglavljen u poslu koji ne voli i promašenom braku sa ženom koja po čitav dan pije i gleda TV. Ima malog sina sa kojim je ponekad neverovatno povezan, ali češće ga zanemaruje. Njegovi postupci vođeni potragom za ličnim zadovoljstvom uticaće ponekad skoro fatalno na ljude koji su mu bliski. Ipak, to Zeku neće pokolebati, on će opet pobeći i započeti novi krug besmisla.

Apdajk

Gospođa Dalovej – Virdžinija Vulf

Ovaj roman na jedan neobičan način predstavlja vizure više različitih likova kroz različite tačke koje su im svima zajedničke. Klarisa Dalovej kupuje cveće za zabavu, jedan bivši vojnik bori se sa utvarama Prvog svetskog rata dok njegova mlada žena bdi nad njim. Uspomene Klarisine mladosti prepliću se sa sadašnjošću, da bi se na kraju sve tačke susrele u njenoj kćeri koja tek korača u život. Ova knjiga nije obimna, tako da je idealno štivo za pauzu u učenju. Viridžinija Vulf će vas povesti u neki drugi London, među likove koji su savršenim tkanjem prepleteni na mnogo načina. Pronađite mesta gde se svi oni sustižu i uživajte.

Virdžinija Vulf

Mrtve duše – Gogolj

Bez obzira na to šta ste pomislili kad ste videli naslov, koje su to zapravo mrtve duše u knjizi ne možete ni zamisliti. Upoznajte Čičkova, koji se sa svojim kočijašem vozi kroz ruska sela i sklapa prijateljstva ne bi li sakupio nešto što je za njega vrednije od svakog novca. Gogolj će vas kao vihor poneti kroz uspon i pad glavnog junaka.

Gogolj

Crveni poni – Džon Štajnbek

Na jednoj kalifornijskoj farmi, mali dečak Džodi dobija svog prvog ponija. On je crvene dlake, umiljat i još mlad, a Džodi kroz brigu o njemu treba da se nauči odgovornosti prema farmi i životinjama. Dečak se postepeno sprijateljuje sa konjićem, brine o njemu sa uživanjem, mašta o tome kako će ga jahati. Njihova veza je sve jača sve dok jednog dana ne počne pljusak koji će zauvek promeniti malog Džodija.

Štajnbek

Grk Zorba – Nikos Kazantzakis

Život jednog mladog čoveka biće u potpunosti promenjen pošto na Kritu upozna neobičnog Grka Aleksisa Zorbu. Među njima se rađa snažno prijateljstvo, kroz koje će mladić naučiti da uživa u svakodnevnim malim stvarima, doživi intenzivnu ljubav, suoči se sa smrću i oseti stvaran život koji nije uvek samo u knjigama kojima je on toliko posvećen.

Grk Zorba

Majstor i Margarita – Mihail Bulgakov

Moderni Đavo, profesor Voland, organizuje bal u Moskvi. Njegovi postupci dovode ljude u razne komične situacije. Priča prati Majstora, koji piše roman o Pontiju Pilatu uz podršku Margarite, žene koju voli. Njihov životni put uplešće se sa Volandovim postupcima i planovima, kada mu zatreba domaćica na balu – Margarita. Zaronite u slojevitost romana, u mešavinu fantastičnog i realističnog kroz prepletene kosmičke sile.

Bulgakov

Ex Ponto – Ivo Andrić

Pisma s Ponta, poput Ovidijevih, ali u malo drugačijem obliku. Pesme u prozi pisane u tamnici su neka vrsta razgovora sa sopstvenom dušom, razrešavanje unutrašnjih dubokih sukoba i pitanja. Ako ste preskočili lektiru u srednjoj školi, možda je pravi momenat da vam ovo postane jedna od najdražih knjiga.

Andrić

Bantustan – Uroš Krčadinac, Marko Đedović i Lazar Pašćanović

Tri mladića dogovaraju se da posete Afriku i kreću put kontinenta koji za svakog od njih predstavlja nešto drugačije. Knjiga ne komunicira sa čitaocem samo tekstom, već i QR kodovima, ručno crtanim mapama koje prikazuju kuda su naši junaci išli, kao i slikama koje možete videti tek kada određene karaktere ukucate u gugl pretraživač. Ovo je neverovatno putovanje koje se zaista odigralo, prikazano kroz tri različite tačke gledišta koje se smenjuju. Proputujte Afriku sa Urošem, Lazarom i Markom čitajući Bantustan!

Bantustan

Ostavljamo spisak otvorenim, dopunite ga kako god želite, ali obavezno pročitajte bar jednu od ovih knjiga i uživajte u ostatku leta.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *