Kratka retrospektiva Windows operativnog sistema

Windows 1.0 je prvi grafički korisnički interfejs zasnovan na PC okruženju, a koji je na tržište pušten u januaru 1984. kao rezultat saradnje između kompanija Microsoft i Apple. Prva verzija je zauzimala manje od 1MB memorijskog prostora i posedovala 16bitni interfejs u boji. Neki od programa koji su se našli u probnoj verziji koriste se i danas: Calculator, Calendar, Clock, Notepad, Paint, Write – današnja verzija je poznata pod imenom Wordpad. I na gejmere se mislilo pa je tako u sistem ubačena igrica Reversi.

Ova verzija Windows platforme naišla je na podeljena mišljenja. Najveći broj kritika odnosio se na to da sistem ima veliki broj ograničenja koja se pre svega ogledaju prilikom pokretanja većeg broja programa istovremeno, kao i na upotrebu miša, što je bio relativno nov način navigacije.

I pored toga Windows 1.0 uz male izmene svake godine opstaje do 1987. kada je u upotrebu puštena unapređena verzija jednostavno nazvana Windows 2.0. Ono što je novina u odnosu na početnu verziju su prečice na tastaturi, opcije “Minimize“ i “Maximize“ umesto dotadašnjih “Zoom in“ i “Zoom out“, a takođe se po prvi put pojavljuju Control Panel, Word umesto Write programa i Excel. Ovo je poslednja verzija kojoj nije bio potreban hard disk jer je memorija koju se sistem zauzimao i dalje iznosila samo 1MB.

Godine 1990. na tržište je izbačena Windows 3.0 verzija sistema, a prva koja je mogla direktno da parira Apple Machintosh-u, dotadašnjem lideru u oblasti. Ova verzija je obuhvatala Notepad, Paintbrush – program za crtanje, a igrica Reversi je zamenjena sa Solitaire koja se zadržala do danas. Nekoliko meseci nakon izlaska na tržište dodate su i multimedijalne ekstenzije kao što su CD ROM drive i zvučna kartica, i aplikacije poput Multimedia Player-a, CD audio player-a itd.

Windows 3Konačno dolazimo do verzija koje su nam poznate i sa kojima su se neki od nas susretali u detinjstvu.

Windows 95, kodnog imena Chicago je prva verzija koja je imala ogromnu marketinšku podršku prilikom predstavljanja, toliku da su od benda Rollingstones otkupljena prava na korišćenje pesme “Start me up“ u reklamne svrhe (ova pesma je izabrana kao asocijacija na Start dugme). Takođe, napravljen je i cyber sitcom sa tada popularnim glumcima. Ulaganja u reklamu višestruko su se isplatila – redovi ljudi stajali su ispred prodajnih objekata širom sveta i čekali svoje primerke novog operativnog sistema.

Windows 98 kodnog imena Memphis plasiran je uz slogan “Works Better, Plays Better“. Pored Internet Explorer-a, ova verzija je sadržala Outlook Express, Windows Adress Book, USB port itd.

Windows 98

Povodom proslave nove 2000. godine i ulaska u novi milenijum plasiran je Windows ME, koji je kao i njegov prethodnik Windows 98 prilagođen komercijalnoj upotrebi. Od digitalnih medija u ovoj verziji se javljaju Windows Movie Maker, Windows Media Player 7 i Windows DVD Player. Windows ME je prihvaćen sa zadrškom, a neke od negativnih reakcija između ostalog su ga dovele i do 4. mesta na listi najgorih tehničkih dostignuća do tog trenutka. Zli jezici su čak govorili da je ME skraćenica za “ Mistake Edition”.

Windows ME

Kao što znamo kompanija Microsoft radi punom parom na unapređenju svojih proizvoda, te je tako već 2001. plasirala operativni sistem potpuno izmenjenog dizajna i imena koje mu priliči – Windows XP Professional. Novi vizual podrazumevao je podelu Start menija na dve kolone, sa mogućnošću listanja, pinovanja i prikazivanja najčešće korišćenih aplikacija, nedavno otvaranih dokumenata, a u okviru njega i tradicionalnog kaskadnog “All programs” menija. Takođe, u Task bar-u moguće je videti sve programe koje korisnik u tom trenutku koristi. Još jedna novina su Account-i koji omogućavaju korisniku da se sa svog naloga izloguje bez zatvaranja programa/dokumenata koje je koristio, kako bi računar ustupio drugom korisniku. Na taj način veći broj korisnika mogao je brzo da se smenjuje u upotrebi jednog računara. Zbog povećane piraterije kod ove verzije se prvi put javlja potreba za uvođenjem licence koja se aktivira na osnovu jedinstvenog ID-a koji je vezan za informacije sa svakog pojedinačnog hardvera.

WindowsXP Start menu Windows XP acc

Godine 2006. primat na tržištu preuzima Windows Vista na kojoj su unapređeni grafički korisnički interfejs nazvan Aero (pored njega postojali su i Windows Vista Standard, Windows Vista Basic i Windows Standard), komponenta za pretraživanje Windows Search, Internet Explorer 7, Media Player 11, Windows Mail koje je zamenio Outlook Express, Windows Calendar itd. Novu grafiku nezaobilazno prate i unapređene ili nove igrice kao što su Chess Titans i Purble Place. Ono što se roditeljima naročito dopalo je mogućnost nadzora nad upotrebom računara, a što je omogućeno Parental controls opcijom. Još jedna od opcija koje su naišle na odobravanje je Speech recognition koja je pokrivala sledeće jezike: britanski i američki engleski, nemački, francuski, španski, kineski i japanski.

Nadgradnju Windows Viste dočekali smo već 2009. godine kao Windows 7 (kodno ime Vienna /Blackcomb). Novine u odnosu na prethodnu verziju su unapređen Aero korisnički interfejs koji je sada “intuitivniji“, program za prepoznavanje rukopisa, HomeGroup sistem za razmenu fajlova, unapređen Internet Explorer 8, Windows Media Player i Windows Media Center. Iako kalkulator nije nešto što je presudno prilikom odabira operativnog sistema ovde mu je posvećena velika pažnja – uvedena je mogućnost konverzije dužina, težina, temperatura itd. Za raspoređivanje prozora uporedno, što može biti od velike pomoći prilikom poređenja dva dokumenta ili prilikom premeštanja datoteka iz jedne u drugu fasciklu razvijena je funkcija Snap. Što se HomeGroup sistema tiče uređaji se umrežavaju pomoću lozinke, nakon čega je moguća razmena faljova između svih ili pojedinih članova grupe.

Windows 7 HomeGroupWindows 7 Snap

 Sa Windows 8 operativnim sistemom rad nikad nije bio jednostavniji i prijatniji, jer je u potpunosti prilagođen korisniku i njegovim potrebama. Ova verzija je nastala prvenstveno kako bi se unapredio korisnički interfejs na tablet računarima, budući da se na tom polju Windows takmičio sa mobilnim operativnim sistemima Android i iOS. Jedna od promena kojima je Microsoft želeo da stekne prednost su Start screen koji je dinamičan, i pomoćni ekran koji se doziva povlačenjem miša duž desne ivice ekrana, kao i mogućnost sinhronizacije aplikacija ili podešavanja između uređaja, Windows Store – online prodavnica za preuzimanje, kao i cloud computing (SkyDrive). I pored velikog broja novina koje su korisnicima išle na ruku sistem je dobio i kritike koje se odnose baš na jednu od njih – naime, predmet kritike je bio korisnički interfejs za koji je procenjeno da može da bude komplikovan za upotrebu, posebno onima koji koriste tastaturu i miš umesto touchscreen-a ili touchpad-a.

Windows 8 desktopWIndows 8 Store

 Uzevši u obzir sve kritike korisnika, 29. jula 2015. Windows na tržište izlazi sa najnovijom verzijom svog operativnog sistema, simbolično nazvanom Windows 10. Koja poboljšanja i novine nam donosi pogledajte u sledećem klipu i prosudite da li je to do sada najbolji operativni sistem koji nam dolazi iz Microsoft kuće.

Ukoliko ste nakon gledanja klipa, vaganja prednosti i mana odlučili da pređete na Windows 10 a već ste korisnik neke od novijih verzija (Windows 7 ili Windows 8) to možete učiniti potpuno besplatno na sledećem LINKU!

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *