Marko Gudurić – Znali smo da ako budemo igrali timski, ne možemo izgubiti!

Košarkaška reprezentacija Srbije (do 20 godina) postala je ove godine evropski šampion! Savladana je Španija u finalu, rezultatom 70:64. Razgovarali smo sa Markom Gudurićem, kapitenom ove selekcije, koji nam prenosi svoje utiske sa prvenstva.

Čestitam na osvojenom zlatu i na priznanju za najkorisnijeg igrača turnira! Kakav je osećaj biti evropski prvak, kakve su vam bile ambicije pred odlazak u Italiju i da li ste kao ekipa verovali da možete do zlatne medalje?

Zlato znači sve! O ovome smo sanjali od  prvog dana, kada smo se okupili u nekompletnom sastavu. Od prvog treninga, trener Vlada Đokić je insistirao na timskoj igri. Imali smo malo problema da se uigramo, jer su nam se neki igrači kasnije priključili, ali iz utakmice u utakmicu napredovali smo kao ekipa i rezultatom 18:0 završili pripreme i prvenstvo. Mislim da to dovoljno pokazuje koliko smo bili jaki! Što se tiče finala, kada smo saznali da je Teja (Marko Tejić) polomio ruku, malo smo svi bili uplašeni, ali nijednog trenutka nismo prestali da verujemo u svoj san i u to da ćemo biti prvi. Lavovski smo se borili, jako sam ponosan na svoje saigrače i na ceo stručni štab. Hvala im za sve jer da nije bilo njih, ne bi bilo ni individualnih nagrada.


Srbija je zemlja košarke i samim tim se od vas očekivalo da osvojite medalju. Da li je to predstavljalo dodatni pritisak?

Očekivanja su uvek najveća kada neka košarkaška selekcija iz Srbije putuje na prvenstvo, ali nijednog trenutka nismo osetili pritisak, jer smo znali da smo dobri, verovali smo jedni u drugei to je bilo najbitnije. Znali smo da ako budemo igrali timski, ne možemo izgubiti!


Kao kapiten imao si zadatak da psihički podigneš ekipu kada je to potrebno. Da li je taj zadatak bio najteži u finalu protiv Španije?

Kao kapiten sam se trudio da u svakom trenutku, bilo da je to na terenu ili van njega, izgledamo kao tim, kao ekipa, kao jedan, jer je to trener zahtevao od nas. I uspeli smo u tome. Što se tičefinala i Španaca, bilo je momenata kada smo malo pali, ali to je bilo sve zbog umora i naravno da sam bodrio saigrače, brzo smo prevazilazili takve situacije i vraćali se još jači.

1


Postigao si pogodak u finalu iz skoro nemoguće pozicije za vođstvo od 69:64. Da li bi njega izdvojio kao najdraži na celom prvenstvu?

Recimo da ću taj pogodak pamtiti do kraja života i uvek ću ga se rado sećati. Stvarno je bilo neverovatno.


Uz Nikolu Rebića, deo si idealne petorke Evropskog prvenstva za koju su glasali selektori svih 20 reprezentacija koje su učestvovale. Šta ovo priznanje predstavlja za tebe?

Priznanje sigurno prija, lep je osećaj biti u idealnoj petorci turnira. Ali, da nije bilo mojih saigrača, trenera i našeg zajedništva i timske igre, sigurno nijedna od ovih nagrada ne bi završila u mojim rukama. Sve je to deo timske igre i ja sam se kao pojedinac trudio da budem deo nje.


Naša seniorska reprezentacija učestvuje na Evropskom prvenstvu u septembru. Da li misliš da i oni mogu do zlatne medalje i da li sebe vidiš jednoga dana u seniorskom timu?

Imamo odličan tim pred Eurobasket i siguran sam da možemo do finala i zlata! Želja svakog profesionalnog sportiste u Srbiji je da zaigraza A selekciju. To je moj cilj od malih nogu i nadam se da ću ga ostvariti.


Kakvi su ti planovi što se tiče klupske karijere?

Moji planovi što se tiče klupske karijere su trenutno vezani za Crvenu zvezdu, sa kojom imam ugovor. Nadam se da ću ove sezone dobiti neku šansu i siguran sam da ću je iskoristiti na najbolji mogući način.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *