Internacionalni dani u avgustu

Na sajtu www.daysoftheyear.com može se naći spisak dana u godini posvećenih određenoj temi. Zapravo je svaki dan idealan da na lep način obeleži određenu pojavu. Ovde izdvajamo najzanimljivije dane u avgustu.

Trećeg avgusta obeležava se dan lubenice i zaista nema razloga da se ovo fantastično i zdravo letnje osveženje preskoči. Već naredni dan posvećen je psima koji su trenirani da pomažu ljudima sa invaliditetom kao i da prepoznaju znake infarkta, moždanog udara ili epilepsije. Ovi četvoronožni prijatelji zaista zaslužuju da im se posveti pažnja i podigne svest o njihovoj neizmernoj pomoći.

slika 1

Početkom druge nedelje avgusta, tačnije 9, obeležava se dan ljubitelja knjiga. Ako ste napravili pauzu od čitanja nakon završetka ispita, sad je pravo vreme da izaberete neko uzbudljivo štivo, nađete mesto u hladu i uživate u literarnom svetu.

Za one koji će u to vreme biti na moru svaki dan će biti uživanja u pesku, ali postoji i zvaničan dan posvećen pesku, a to je 11. avgust.

Druge nedelje avgusta je i internacionalni dan mladih, koji je idealna prilika da se sagledaju problemi mladih i uvidi kako se mladima mogu poboljšati načini obrazovanja budući da su oni stub društva.

Ne zaboravimo ni levoruke (u koje spadam i ja), kojih po zvaničnoj statistici ima samo oko 10% na svetu, a kojima je posvećen 13. avgust.

slika 2

Petnaesti avgust je dan posvećen relaksaciji i odmoru, a kako ove godine taj datum pada na subotu, omiljeni dan mnogih, to je idealna prilika da zaista sebi priuštite da bar jedan dan ne mislite o problemima ili obavezama, nađete neki kutak za uživanje i potpuno se opustite.

Treće nedelje avgusta je i dan loše poezije, koji svima daje šansu da napišu neki stih, čak i onima koji nisu poete u duši.

Za ostrašćene fotografe svaki dan je dan fotografije i svaki trenutak je pravi trenutak za slikanje, ali postoji i zvaničan dan za proslavljanje fotografije,a to je 19. avgust. Bilo da ste amater, da vam je fotografija hobi ili životni poziv, ovo je idealna prilika da uzmete fotoaparat u ruke, pođete u avanturu, ovekovečite nezaboravan momenat i ispričate svoju priču kroz objektiv.

Ove nedelje je i dan pčela, napuštenih životinja, rolerkostera, šale, humanitaraca i limunade.

slika 3

Poslednje nedelje avgusta obeležava se dan jednakosti za žene u spomen na 26. avgust 1920. kada su one dobile pravo glasa u SAD-u. Ovaj datum je predstavljao prekretnicu u borbi žena za jednaka prava,a tema feminizma je i danas aktuelna.

Te nedelje se obeležava i dan burgera, Vezuva, Plutona i pasa.

Izvor slika: www.daysoftheyear.com

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *