10 načina na koje veliki govornici privlače pažnju ljudi

Postoje dvije vrste pažnje: spuštene i podignute glave. Pažnja podignute glave je kada slušalac mora da se potrudi da obraća pažnju. Pažnja spuštene glave je kada je slušalac prikovan za govornika: ne može a da ne obrati pažnju.
U engleskom jeziku se kaže «to pay attention» što bi u prevodu značilo «obratiti pažnju» ili bukvalno: «platiti pažnju». Pažnja se plaća zato što je pažnja najvrijednija valuta. Kada slušaoci “plaćaju pažnju”, oni vas nagrađuju vjerovatno najvrijednijom valutom na svijetu.
Evo i 10 tehnika koje vam garantuju da ćete pridobiti više pažnje bez gubitka vašeg profesionalnog kredibiliteta.

1. Počnite sa neočekivanim

Počnite sa praskom, a ne cviljenjem. Pušači vole šibice koje se odmah pale, a slušaoci vole prezentacije koje «upale» pažnju prvom rečenicom. Na primjer:
“Danas stojimo na bojnom polju, onom koje je prije 40 godina vidjelo i osjetilo užase rata.” – Predsjednik Ronald Regan
“Stojim danas pred vama, kao predstavnik ožalošćene porodice, u zemlji koja oplakuje, pred svijetom u šoku.” – Earl Spenser, brat Lejdi Dajane
“Voljela bih da ste mogli biti tamo…” – Patricija Frip, bivša predsjednica Nacionalnog Udruženja Govornika.
Svaka od ovih uvodnih rečenica nas je natjerala da se nagnemo, načuljimo uši, i zapitamo se gdje će nas govornik odvesti. Odmah prelaze na temu i stvaraju neizvjesnost, zaintrigiranost, znatiželju. Oni privlače pažnju spuštene glave.

3853998091_Debate_xlarge
2. Govorite kao da govorite o njima

Sada kada ste privukli pažnju slušalaca vašim magnetskim uvodom, napravite da priča bude o njima. Povećajte vaš Vi-Ja odnos. Pričajte o njihovim ciljevima, njihovim stremljenjima, njihovim nemirima. Ciceron, rimski državnik i besjednik, i jedan od najvećih govornika u svjetskoj istoriji, je rekao: “Pobuđivanje i smirivanje nemira je test govornikovog uticaja i tehnike.” Misleći na to da možete da privučete pažnju ako podsjetite publiku na potrebu koju osjećaju, bolnu tačku, ili prijetnju za njihovo blagostanje.

3. Budite konkretni na početku

Pokažite neki rekvizit. Koristite jezik koji privlači čula. Ne opterećujte odmah publiku apstraktnim rezonovanjem ili akademskim konceptima. Bolje je sakriti vaše znanje nego se hvalisati njime. Pripovijedanje je moćan način da se obradi neka tema zato što smo mi programirani da upijamo informacije pripovijedanjem. Ispričajte dobru priču i zadobićete pažnju spuštene glave.
Jednom je Robert Kenedi Mlađi govorio na brodu na rijeci Hadson. Počeo je pokazujući južno. “Ako pogledate u tom pravcu “, rekao je, “vidjećete kanal koji je milionima godina bio najveće područje mrijestenja jesetre na svijetu.”
Naravno, kada je publika pogledala tamo gdje je pokazivao, nije vidjela ništa osim sive zagađene vode, nijedne jedine jesetre na vidiku, ali su u svojoj glavi imali sliku miliona velikih riba toliko gusto zbijenih na površini da su stekli utisak da mogu preći preko njihovih leđa do Nju Džerzija.
Tek je onda zaronio u podatke o jadnoj rijeci Hadson, koja vene.

4. Nastavite da se krećete

Ne samo mijenjajući mjesto, nego i razvijajući vašu priču. Pobrinite se da se svaki novi djelić informacije koji dajete nadograđuje na prethodni. Gubimo interesovanje za filmove kada se ništa ne dešava, ili za romane kada pisac zastane da opiše pejzaž sela na dvije strane. Naši mozgovi govore: “Hoću akciju! Dramu. Neizvjesnost.” Isto važi i za vaše slušaoce. Oni su pritisnuti vremenom, nošeni sadržajem i orijentisani ka rezultatima.

5. Razmislite o razlici između “rijeke i kanala”

Kanal se sporo kreće dok je rijeka dinamična i konstantno se mijenja. Da biste udovoljili nezasitu želju vaših slušalaca za raznovrsnošću, napravite vaše prezentacije da budu kao rijeke, ne kanali. Pobrinite se da se uvijek nešto dešava, posebno kada držite seminare preko interneta, jer tada vaša publika može biti lako ometena.
Set Godin je imao reklamu za govor o tome zašto je reklamiranje tehničkih proizvoda previše važno da bismo ga prepustili marketingu. Prve riječi koje izgovara u videu, bile su: “Reklamiranje tehničkih proizvoda je previše važno da bismo ga prepustili marketingu.” To je bio govor bez besmislica koji se kretao poput voza koji se kreće brzinom metka, pravo tom trakom koja je vodila od te jedne tačke. Dajte im samo jednu stavku, uradite to rano i često, i iznosiće vas na ramenima.

mucanje-tex
6. Pobudite emocije

Humor je ubjedljiv. Daje govorniku nepravednu prednost zato što bukvalno mijenja hemiju u prostoriji, i u mozgu svakog prisutnog. Ali ne pokušavajte da pričate viceve ako niste komičar. Jednostavno dozvolite vašem prirodnom smislu za humor da bude prisutan u datom trenutku, i kada vam nešto padne na pamet, dozvolite vašem humoru da se sam otkrije.
Priznavanje nečeg ličnog o sebi takođe može doprinijeti da se publika osjeća povezano sa vama. Nedavno je starija gospođa, kao klijent jedne kompanije, priznala svojim kolegama na važnom sastanku da je bila šanker, taksista i kuvarica kako bi platila školarinu na fakultetu. Publika je bila fascinirana I oduševljena dok je ona govorila o tome da svi mi možemo uraditi više nego sto smo svjesni ako imamo volju da uradimo sve što je potrebno. Jedna definicija hrabrosti, rekla je, je ponašanje van svog karaktera. Publiku ćete motivisati ako im pokažete da se put preko trnja do zvijezda na kraju ipak isplati.

7. Zadržite interakciju

Društvenjaci su demonstrirali da je interaktivnu publiku mnogo lakše ubijediti od pasivne. U mnogim okolnostima, interakcija između govornika i publike razbija ćutljivost i rezervisanost slušaoca, ohrabrujući ih da komuniciraju sa govornikom i odigraju ulogu u tom protokolu.
Vidimo to u nekim crkvama koje koriste tradiciju pozivanja i odgovora obožavanja (božanstva). Kao i u školama i na univerzitetima, gdje efektivan profesor, postavljajući pitanja, može natjerati i jednosložne studente da se otvore i učestvuju.
I naravno, svijet je takođe posvjedočio moći interakcije sa publikom na masivnim mitinzima nacističke Njemačke kada bi Hitler povikao: “Sieg”, a vojnici bi odgovarali: “Heil”, podižući ruke u nacistički pozdrav. Ovaj negativan primjer je pomenut jer je moćan podsjetnik da ono što čini govornika opasnim demagogom nije njegova tehnika, već njegova moralna svrha.

8. Pišite jasne naslove

Pišite naslove za vaše slajdove koji izražavaju tačku gledišta. Publika će shvatiti glavnu ideju i pogledati tijelo slajda u potrazi za dokazima koji podržavaju vašu tačku gledišta.
Na primjer, “Možemo dominirati tržištem” je bolji naslov od, “Tržišni udio”. Bolji je jer implicira akciju, prepun je intelektualnog i emocionalnog sadržaja, i mnogo bolje privlači pažnju spuštene glave nego inertna fraza “Tržišni udio.”

9. Neka govor bude kratak

Prestanite da pričate prije nego što oni prestanu da slušaju. Um ne može da apsorbuje ono što pozadina ne može da izdrži.

10. Neka vi budete prisutni

Prisustvo ljudskog bića samog na bilo kakvoj sceni, bilo da je podijum male sale za sastanke ili izdignuta platforma velike dvorane, je značajno. Odmah stvara pažnju spuštene glave. Ralf Valdo Emerson je rekao: “Ono što ste vi govori toliko glasno da niko ne može čuti ono što govorite.”
Riječ je o stavu u čijoj pozadini je rečenica: ,,Ovdje sam JA’’ a ne ,,Ja sam ovdje’’. Time naglašavate svoje prisustvo, funkciju i skrećete pažnju na osobu koja je na bini, tj. na vas same. Slušaoci tumače sve što govornik radi: oni čitaju vaš izraz lica, vaš unutrašnji ritam, vaše držanje, glas i stav. Zapravo, ljudski mozak pripisuje moralnu namjeru fizičkim znakovima koji imaju i najmanje naznake emocionalnog izraza.
Problem je u tome što mozak ovo radi u sekundi, a vi morate da govorite duže od toga. Osim toga, možete biti nervozni, ne baš u najblistavijem izdanju, tako da vaša tehnička vještina zadobijanja i zadržavanja pažnje može biti razlika između uspjeha i neuspjeha.
Svaka poslovna prezentacija će imati dosta trenutaka u kojima će publika morati da se potrudi da obrati pažnju da bi uhvatila materiju. Smatramo da će se vaši rezultati, i vaša reputacija, poboljšati kada vaša publika bude smatrala vas i vaš sadržaj fascinantnim.

Želimo vam da posegnete za pažnjom spuštene glave.
I zapamtite : ,,Grmjeti znaju mnogi, ali ne znaju svi sijevati’’!

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *