Neobične životinjske vrste

Planeta Zemlja ima preduslove za nastanak i razvoj velikog broja predstavnika flore i faune, te ne čudi što skoro svakog dana iz krugova istraživača dolaze informacije o otkriću novih biljnih i životinjskih vrsta. Bilo bi neumesno to bogatstvo iskazati u brojkama jer se one svakodnevno povećavaju. Mi vam predstavljamo neke vrste koje smatramo zanimljivim, a za koje možda niste čuli ili nećete imati prilike da ih vidite uživo.

Carski tamarin koji naseljava kišne šume Amazona, Bolivije, Perua i Brazila je najneobičnija od 4 vrste koje nose ime tamarina. Ime je dobio po elegantnim belim brkovima, koji podsećaju na one koje je kao zaštitni znak nosio nemački vladar Vilhelm II.

Tamarini su izuzetno druželjubive životinje, te tako žive u zajednicama koje broje 2-8 člana, a u kojoj glavnu reč vodi najstarija ženka. Jedinke koje su izmeštene van svog prirodnog staništa i naseljene u zoološkim vrtovima zahtevaju stalnu brigu i posvećenost pa ako se neko razmišlja kako da provede raspust, evo ideje za volontiranje.

Carski tamarin

Kuoka je ako je suditi po izgledu najsrećnija životinja na svetu, a svakako među najsimpatičnijima. Godinama smo bili ubeđeni da je tematski park Diznilend najsrećnije mesto na svetu. Dobar pokušaj Dizni! Najsrećnije mesto na svetu je zapravo bilo koje mesto pod uslovom da se ova preslatka životinjica nalazi u vidokrugu. Iako su video klipovi u kojima ona ima glavnu ulogu vrlo brzo postali viralni, u nekim delovima sveta pa čak i Australije odakle vrsta vodi poreklo, ljudi za nju nisu ni čuli. Dizni, iskupi se i uključi kuoku u neko od narednih ostvarenja!

Kuoka

Šta pomislite kad čujete za životinjsku vrstu koja nosi naziv spori lori? Ili kada ugledate preslatko mladunče sa krupnim okicama? Lenja životinja? U pravu ste, lori živi samotnjačkim životom, danju spava a noću se pretvara u predatora koji je sve samo ne lenj kada treba obezbediti hranu. Ako je odgovor na drugo pitanje da je lori umiljata životinja, prevarili ste se. Kao jedan od retkih otrovnih sisara kada se nađe u opasnosti iz laktova ispušta otrov koji može izazvati anafilaktički šok. Nije na odmet znati iako se verovatno nikada nećete naći u toj situaciji, s obzirom na to da spadaju u ugrožene vrste čije je odvođenje iz prirodnog staništa strogo kažnjivo.

Spori lori

Ako je nekome u trenucima dokolice palo na pamet da se zapita kako bi izgledala životinja koja istovremeno liči na zeca i kengura i odbacio to kao nezamislivu ideju – evo odgovora. Patagonijska mara ne samo da ima neobično ime, već i izgled.

Patagonijska mara

Kad već dajemo mašti na volju – kako biste nazvali životinju koja ima fizičke odlike zeca i miša? Naučnici su joj nadenuli neobično ime – jerboa. Jerboa je pustinji glodar, koji ima duge zadnje noge koje koristi za skakanje pa ga tako možemo zamisliti kao minijaturnog kengura. Kretanju u skokovima u velikoj meri doprinosi snažan i dug rep sa kojim se igra u stanju mirovanja. Da li biste menjali kucu ili macu za jerbou kao kućnog ljubimca?

Ako bismo kao laici morali da pretpostavimo, na osnovu šara bismo rekli da okapi pripada porodici zebra. Znalci će reći da prema obliku glave spada u porodicu žirafa. Zapravo, okapi je jedini živi srodnik žirafa! Ova vrsta je nedovoljno poznata jer živi u udaljenim delovima centralne Afrike, pa su tako naučnici za njih saznali tek početkom 20. veka. Pošto su izuzetno plašljivi i izbegavaju ljude, stanovnici okolnih sela ih retko viđaju a naučnici mogu samo da pretpostave koliko jedinki živi u divljini.

Okapi

Znamo da na velikim dubinama žive stvorenja od kojih se ledi krv u žilama. Ipak, nisu sva tako strašnog izgleda, a neka čak nisu ni opasna. Jedna od novootkrivenih vrsta neobičnog izgleda je jeti kraba koja živi u blizini hidrotermalnih izvora na Uskršnjem ostrvu. Jeti kraba svoje ime duguje krznu koje pokriva veliki deo dela.

Jeti kraba

Aerodinamičan oblik tela roze armadilju omogućava da se pod zemljom kreće lako i brzo. Veliki deo svog života on provodi upravo pod zemljom, odakle izlazi samo noću kako bi se nahranio.

Roze armadiljo

Sigurni smo da su jednorozi jedna od najlepših životinja koju možemo sresti samo u književnim delima, a nešto slično živi i u moru. Narval – jednorog među delfinima svoj rog koristi u borbi za sticanje naklonosti ženke ili odbranu teritorije. S obzirom na to da žive u artičkom krugu najviše ih ugrožavaju Inuiti koji ih love zbog roga i kože koji su na ceni.

Narval

Da li možete da prepoznate životinju koja se krije iza ovolikog krzna? U pitanju je zeka, tačnije angorski zec koji je zapravo varijacija domaće vrste, a uzgaja se upravo zbog mekanog i dugačkog krzna koje se koristi u različite svrhe.

Angorski zec

Kao što među delfinima postoje jednorozi, tako i među jelenima možemo naći vampire. Kineski vodeni jelen je ovaj epitet dobio zahvaljujući izraženim očnjacima koje koristi u borbi za teritoriju.

Kineski vodeni jelen

Naš favorit je kuoka, a vaš? 🙂

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *