Hajde da probamo da se ne žalimo mesec dana

Uh, propustio/la sam autobus, kako ću sad da stigem na vreme! Zašto nisam navio/la sat na vreme. Nisam poneo/la kišobran, sad ću da pokisnem kao miš. I tako u nedogled…

Dešava li Vam se da jednostavno naiđe period u životu kada se neprestano žalite na sve što Vam se desi. E, to se desilo i Teriju Blankpejnu i Piteru Pelgrimsu, ali oni su verovali u nešto neverovatno. Verovali su da mogu da provedu jedan mesec, a da se ne požale nijednom.  Odlučili su da svoju ideju podele sa drugima tako što su kreirali projekat Complaint/ Restraint.  Projekat je bio aktivan tokom meseca februara. Interesantno je da su idejni tvorci ovog projekta  jednom prilikom izjavili da su eto izabrali februar, jer je najkraći mesec, sa 28 dana. Eto ne kaže se zabadava da treba poći od manjih stvari ka većim. Ukoliko otvorite sajt naići ćete na glavni cilj, a to je da se provede mesec februar uz što manje željenja, radi stvaranja srećnijeg i pozitivnjieg života.

Verujem da će sada mnogi pomisliti da zapravo je nemoguće, jer pobogu nije to baš ni sasvim normalno da je sve idealno, savršeno i da se stalno smeškamo. Naravno. Ali, zbog čega onda postoji ta potreba da se stalno žalimo na nešto?

Dva minusa daju plus

Pre svega žaljenje je za nas nešto sasvim prirodno.  Prema jednom autoru ljudi teže da na skoro svaki minut kažu neku pritužbu. Zbog čega? U pojedinim izvorima ćete naći da je jedan od razloga da zajedničko neslaganje oko nečega još više zbližava ljude.

Kao pasivni pušač

Međutim, i neprestano zvocanje ljude ne ostavlje bez posledica. Kada neprestano zvocate tada se u vašem mozgu luči hormon stresa koji ugrožava neurone koji su zaduženi za rešavanje problema i ostale kognitivne funkcije. Isti efekat se ostvaruje na nas i kada slušamo druge da nam se žale. Dakle, to je kao da ste pasivni pušač, tj. pasivno zvocate.

complaint/restraint1

Saveti do manjeg broja pritužbi 

I sami autori projekta Complaint/Restraint su priznali da nisu bili uspešni. Jednom su izjavili da su svake godine u februaru pokušavali dok pre par godina nisu uspeli da se ne žale mesec dana. Mislim, naravno da nije lako i jednostavno. To je kao kada pokušavate da se rešite neke uzrečice. Setite se kako vam je išlo na  početku.

Ako zaista želite da smanjite svoje zvocanje, evo nekih saveta koji Vam možda mogu pomoći.

  1. Preispitajte prvo na šta se to žalite. Možda ćete uočiti da su neke vaše pritužbe potpuno besmislene.
  2. Počinite da brojite koliko puta na dan se požalite.
  3. Pokušajte da neke pritužbe pretvorite u rešenje tog problema.
  4. Ako nekad krenete da se žalite, na kraju rečenice dodajte ,,ali“ i kažite nešto pozitivno.
  5. Pokušajte da zamenite ,,moram“ u ,,treba“.

Izvor fotografija: genius.com; www.sparkplugging.com

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *