Savršena mesta za čitanje knjige na Siciliji

Sicilija izgleda kao jedna od onih destinacija za letovanje koja iziskuje lagan odmor na ubrzan italijanski način. Mnogima je prva asocijacija na Siciliju – divan krajolik uz prelepo more i stari grad nekog mesta na Siciliji uz žamor glasnih Italijana u pozadini, koji kao da nekud žure ali su zapravo tu.

Siciliju krase upravo takvi vidikovci sa divnom prirodom i spojem kultura uz prelepo more na Siciliji, bilo da ste rešili da letovanje na Siciliji provedete uz Tirensko more na severu, Sredozemno more na jugu i zapadu ili Jonsko more na istoku. Međutim, mnogi kažu da su najlepša mesta na Siciliji zapravo ona uvučena u kopno Sicilije, odnosno autentična sicilijanska sela u unutrašnjosti ostrva.

Kako Sicilija sama po sebi podrazumeva opuštanje u hladu uz italijanski espresso, predlažemo Vam nekoliko divnih mesta na Siciliji na kojima možete u miru i sa uživanjem čitati knjige na letovanju. Možda se odlučite i da Vam se pod prstima nađu listovi čuvenog „Kuma“, Maria Puza, a gde je bolje Kuma nego na Siciliji, i to možda u mestu koje je poslužilo kao inspiracija za pisanje, a kasnije i za snimanje istoimenog filma.

#1 – Klupica u gradu Ćefalu

Ćefalu je prelepi gradić na severu Sicilije, kog zapljuskuje divno Tirensko more, a koji je odlično pozicioniran ukoliko se odlučite za letovanje u okolini Palerma, s obzirom na to da se Ćefalu nalazi na svega 50 kilometra Palerma, prema istoku. Koje god mesto da ste izabrali za svoj odmor, svaka turistička agencija će kao izlet sigurno imati posetu mestu Ćefalu. Ovaj gradić koji oslikava autentična mediteranska arhitektura i gradnja, nosi sa sobom onu dozu Mediterana potrebnu da “osvežite” svoje misli i ugrejete srce. Niske žućkaste kuće, uske uličice i divno more su pogled koji nude kafići u Ćefaluu, pa nije loša ideja da jedno popodne dođete ovde na čitanje omiljene knjige i polako dočekate zalazak Sunca na Siciliji.

#2 – Terasa hotela na Siciliji koji gleda na more

Ukoliko se odlučite da letujete u blizini Palerma, postoje brojni hoteli na obali mora koji poseduju privatnu plažu, odlične bazene, baštu i savršen pogled sa sopstvene hotelske terase, koji Vam uz listanje nekoliko stranica mogu obezbediti lagan početak dana.

#3 – Kafići ili terase restorana u Palermu

Palermo je prava prestonica Sicilije koja poseduje sve ono što je esencija Sicilije i sicilijanske kulture. Stari grad koji otkriva neverovatne znamenitosti na Siciliji vredne posete, kao što su Katedrala Monreale, fontane, trgovi i druge značajne građevine. Šetalište uz more i uske uličice, karakteristične sicilijanske kuće i zgradice, uz pregršt kafića i ukusne hrane koju nude tradicionalni sicilijanski restorani su ono što se ne sme propustiti kada se odlučite za obilazak Sicilije. Iskoristite “drevnost” Palerma, upite duh Sicilije i sedite na neku od klupica na šetalištu u Palermu.

#4 – Grad Savoca i doživljaj “Kuma”

Sicilija i seoce Korleone poslužili su kao inspiracija Mariu Puzu da napiše kultno delo “The Godfather”. Kopola je potom adaptirao pomenuto književno delo i napravio takođe kultni film iz sedamdesetih godina dvadesetog veka za čije snimanje je koristio autentična seoca na Siciliji i lokacije u unutrašnjosti Sicilije. Ukoliko želite da se osetite kao da ste usred radnje Kopolinog “Kuma”, posetite mesto Savoca na istoku Sicilije, sedite u čuveni bar “Vitelli” u kom je snimljena scena sa Al Paćinom i njegovim budućim tastom u filmu “Kum”, popijte osvežavajuće piće i upijte svet Sicilije.

Svakako, pored svih pomenutih lokacija postoji još dosta autentičnih sicilijanskih mesta koja u suštini ne bi trebalo da propustite, pa između ostalog razmislite o tome da odete na izlet “vulkan Etna”, možda da posetite Sirakuzu, ili grad zamak – Erice na zapadu Sicilije. U svakom slučaju, uživajte u stranicama odabrane knjige i ponesite utiske sa Sicilije zauvek sa sobom.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *