Pravila lepog ponašanja za stolom

“Good manners will open doors that the best education cannot.” – Clarence Thomas

Pravila lepog ponašanja za stolom nisu komplikovana, a mogu u velikoj meri doprineti tome da prilikom narednog obroka sagovornik stekne utisak da ste ne samo mlada, obrazovana i perspektivna osoba, već i neko ko je uvideo značaj usvajanja pravila lepog ponašanja prilikom obroka. Zato smo osmislili kratak i jednostavan vodič koji će vam pomoći da na lak i zabavan način naučite šta nalaže bonton u ovoj prilici. Kada poznajete bonton nema bojazni od činjenja nečega što se smatra nekulturnim, već vam ostaje samo da nesmetano uživate u hrani na način koji svi prisutni smatraju prihvatljivim i prijatnim.

Upoznajte svoje domaćine

Ukoliko posećujete formalnu večeru preporučljivo je da se raspitate ko su domaćin i domaćica, kao i gosti koji će biti prisutni. Što više informacija imate manje su šanse da će u razgovoru doći do neprijatne pauze.

Poklon kao mali znak pažnje – da ili ne?

Formalni događaji zahtevaju simboličan poklon poput flaše vina ili buketa cveća, dok na prijateljska okupljanja možete odneti dezert kako biste domaćinu malo olakšali organizaciju večere.

Kada stići?

Bez obzira na to da li je u pitanju formalni obrok ili ne, nemojte kasniti više od 10 minuta. Takođe je preporučljivo da ne dođete ni ranije, jer domaćini često u zadnji čas obavljaju poslove dekoracije stola.

Gde sesti?

Bilo da je formalna ili neformalna večera u pitanju, ukoliko domaćin ima osmišljen raspored sedenja dozvolite mu da vas otprati do mesta koje vam je namenio. Ako ste, pak, vi domaćin, preporuka je da izbegnete zbrku do koje može doći ukoliko gostima date slobodu da sami biraju pored koga žele da sednu.

Šta uraditi sa salvetom?

Svi znamo čemu služi salveta nakon obroka, ali šta sa njom raditi tokom trajanja istog? Prilikom neformalnih obroka salveta se odmah nakon zauzimanja mesta stavlja na krilo, dok ukoliko ste gost na formalnoj večeri uglavnom važi pravilo da se sa uklanjanjem salvete sa stola i stavljanjem u krilo sačeka sve dok domaćin/domaćica ne učini to.

Kada početi sa obrokom?

Obrok počinje kada su svi za stolom posluženi ili kada domaćin kaže da može da se počne sa degustacijom jela. Do tada uživajte u prijatnom razgovoru sa gostom levo i desno od vas.

Kojim redosledom se koristi pribor?

Iako većina zna, nije na odmet ponoviti – pribor se koristi od spoljašnjeg kruga ka unutrašnjem. U zavisnosti od formalnosti večere može postojati jedna ili više kašika/viljušaka/noževa/čaša, ali ono što uvek važi je da se viljuške stavljaju sa leve strane tanjira, a noževi i kašike sa desne. Ovo pravilo važi bez obzira na to da li je gost levoruk ili desnoruk.

FormalnaNeformalna

Prosleđivanje hrane duž stola

Ukoliko želite nekome da prosledite poslužavnik to ne radite naginjanjem preko stola već dodavanjem osobi koja sedi desno od vas, a ona narednoj i tako sve dok poslužavnik ne stigne do osobe kojoj je namenjen. Ukoliko poslužavnik dodajete osobi koja sedi do vas onda joj ga ne uručujete, već ga držite dok hranu sipa u svoj tanjir nakon čega ga vraćate na sredinu stola. Za prosleđivanje soli i bibera važe posebna pravila, raspitajte se o njima.

Šta uraditi sa hranom koju ne želite da jedete?

Kako znate da vam se nešto ne sviđa ukoliko ga niste ni probali? Možda je boljeg ukusa nego izgleda ili mirisa. Pravila lepog ponašanja nalažu da probate makar jedan zalogaj kako ne biste uvredili domaćicu.

Kako dati znak da ste završili sa obrokom?

Većina ljudi ima problem sa tim kako da postavi pribor ukoliko želi da napravi pauzu u obroku, a da konobar to ne protumači kao znak da može da odnese tanjire. Nekada je ljudima lakše da zapamte ono što vide a ne čuju/pročitaju pa vam tako za ovu nedoumicu dajemo vizuelno rešenje. Da li ste znali da postavljanjem pribora u odgovarajući položaj bez reči možete poručiti da vam se jelo nije dopalo, ili pak da je bilo izvrsno?

PostavljanjePribora

Kraj obroka

Na formalnim večerama tanjire uglavnom uklanja profesionalno osoblje, dok na neformalnim to radi domaćica/domaćin uz pomoć jednog ili dva gosta. Zato se ne libite da ponudite svoju pomoć i na taj način pokažete zahvalnost za poziv na večeru i izvrstan obrok u prijatnom društvu.

Prilikom porodičnih obroka važi pravilo da svaki član porodice ukloni svoj tanjir, a o tome koliko je ovo pravilo prihvaćeno kod nas možete sami prosuditi.

Još nekoliko kratkih pravila lepog ponašanja

  • Da, i u 21.veku se susrećemo sa ljudima koji pričaju sa punim ustima ili žvaću žvaku sa otvorenim ustima. Ukoliko želite nešto da kažete, a nije vaš red (već znate da je nepristojno prekidati nekoga u sred reči), uzdržite se od uzimanja novog zalogaja hrane par trenutaka pre nego što dobijete reč.
  • Obroci su još jedna od prilika u kojima je poželjno koristiti fraze poput “Molim Vas”, “Hvala”, “Izvinite”.
  • Ugasite mobilni telefon i uživajte u hrani i društvu, dopustite hedonisti u vama da ispliva na površinu.
  • Nikada ne gestikulirajte sa viljuškom ili nožem u rukama, posebno ne vrhovima usmerenim ka sagovorniku.
  • Upaljenim cigaretama nije mesto u blizini trpeze.

 Najbolji i najbrži način da usvojite pravila lepog ponašanja za stolom je da ih što češće primenjujete kako bi vam postala rutina! Podelite ih sa roditeljima, decom, prijateljima, zajedno stvarajte nove kulturne navike i uživajte u hrani.

P.S. Ovo su samo neka od pravila lepog ponašanja za koja se nadamo da ste ih iščitali sa uživanjem i jedva čekate da počnete da ih primenjujete. Ukoliko vam je pažnja ipak negde odlutala i tekst niste priveli kraju pogledajte kratak video koji sumira sve gore navedeno i dodaje još neka nova pravila.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *