Šta je potrebno poneti na kampovanje/ planinarenje?

Ako volite prirodu i spremni ste da ostavite beton grada iza sebe i stan zamenite šatorom, odlazak na kampovanje ili planinarenje je idealan za vas, posebno ako ste osoba avanturističkog duha. Ne treba se plašiti prirode. Ako se dobro pripremite, kampovanje i planinarenje može postati vaš najomiljeniji odmor.

Obavezna oprema

Vreća za spavanje: Postoje zimske i letnje vreće za spavanje. Zavisno od toga u koje doba idete, sami odaberite potrebnu. Ukoliko vam vreće nisu udobne, možete poneti kao zamenu dušek na naduvavanje uz koji obično dobijate pumpu prilikom kupovine, pa ćete imati punu udobnost.

Šator: Razapnite šator kod kuće. Izučite kako se postavlja, a kada ga razvijete polijte ga vodom da proverite da li prokišnjava. Sačekajte da se osuši, spakujte sve delove i složite prema uputstvima. Ukoliko prokišnjava ponesite sa sobom ceradu koja će vas zaštititi u slučaju kiše. Držite šator zatvorenim tokom kampovanja, što zbog raznih insekata i životinja, što zbog vlage koja se uveče stvara.

Fotografija 1

Lampa: Idealan partner za noć, već ćete se prvo veče uveriti u to. Kada smo kod svetla, ponesite i koju sveću.

Voda i hrana: Naoružajte se bocama vode, posebno ako kampersko mesto nema izvor ili česmu ili je ona poprilično daleko od vašeg šatora. Ponesite nekoliko gotovih jela i konzervi, voće i slatkiše.

Odeća: Bez obzira na godišnje doba, spakujte džemper i jaknu i nekoliko pari čarapa. U šumi, pod planinom ili kraj reke je obično hladnije. Nađite mesta i za kišnu kabanicu. Pri odabiru odeće dajte prednost planinskim prilikama, najpraktičnije je slojevito oblačenje.
Za razliku od odeće, cipele koje vam u planinama mogu sačuvati glavu, neka budu što solidnije, anatomski oblikovane da bi sačuvala vaša stopala. Uz cipele nabavite i posebne čarape bez šavova koje vas ne mogu nažuljati. Nemojte zaboraviti ni na kvalitetne sunčane naočare i kačket ili nešto za glavu kao zaštita od sunca na visinama.

Higijena: Mnoštvo vlažnih maramica, toalet papir i mini set za ličnu higijenu.

Među stvarima koje će vam trebati na kampovanju su: sekira, čekić, nož, prekrivači, kotlić, plastični set za ručavanje, termos boca, upaljač ili šibice, briketi, peškiri, kutija prve pomoći, mapa, parče kanapa, papir i olovka, igla i konac, krema za sunce, pištaljka, karta, kompas.

Sprej protiv buba: Pre svega ponesite sredstvo protiv komaraca. Naoružajte se sprejevima i kremicama protiv buba i ostalih insekata.

Vreće za smeće: Iako mnoga kamperska mesta imaju i kontejnere i kante za smeće vi svakako ponesite vreće. Ne dopustite da vaš kamp bude smetlište. Pored toga što vama neće biti ugodno, smeće će privući neželjene posetioce, koji bi mogli svima da pokvare kampovanje.

Ostavite kod kuće brdo odeće. Ponesite sa sobom samo neophodno.

Kako spakovati stvari u ranac? Tu važi prosto pravilo: najteže stvari idu što bliže leđima (korpi) i na dnu ranca. Radi ravnoteže i lakšeg nošenja. Zatim idu odeća i obuća, kese sa raznim priborom (npr. za ličnu higijenu), i na vrhu stvari koje vam često trebaju: kapa, foto-aparat, hrana. U džepove ranca stavite stvari koje su sitne ali potrebne na putu, npr: čuturica za vodu, plinska boca, kabanica, karta i kompas, prva pomoć, slatkiši.
Pre nego krenete na odabranu planinarsku rutu, savet je da dobro proučite planinarsku kartu i vremensku prognozu te pomno isplanirajte svoj boravak u prirodi. Za planinarenje je potrebna dobra fizička kondicija, pa je poželjno pripremiti se pre trčanjem ili brzim hodanjem. Trudite se da na lokaciju ka kojoj ste se uputili dođete danju. Osnovni savet za kampovanje je da šator podignete pre mraka, a potom se prepustite užitku spavanja pod zvezdanim nebom i spokuju prirode.Fotografija 3
Brige, problemi i frustracije ustupaju mesto uživanju u lepotama netaknute prirode, ali i u vlastitim koracima, disanju punim plućima i neopterećenim mislima. Šuma i priroda su mesto gde se postiže ravnoteža duha i tela, osluškuje priroda i uživa u dozi adrenalina sa čistim zrakom i fantastičnim pogledom sa vrha planine.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *