StandUpFest 2015 – smehom protiv sumorne svakodnevnice

Jubilarni, peti po redu, „StandUpFest“, međunarodni festival stand-up komedije održava se u periodu od 2. do 4. oktobra. Prve dve večeri rezervisane su za halu Doma Sindikata, a treća za Ben-Akiba bar gde se i svake nedelje održavaju stand-up nastupi.

Stand up 3Ovogodišnji festival okupio je neke od najboljih stand-up komičara iz Srbije, ali i iz regiona. Tako su na prvoj i drugoj večeri nastupali i izvođači iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Oni su nastupali sa novim materijalom i programom koji po prvi put izvode pred našom publikom. Ono što je takođe interesantno jeste i Jubilarni ovogodišnji slogan festivala „Prst u oko“, koji otkriva i samu tematiku manifestacije. Ona se bavi otvaranjem nekih novih tema, pregledom i kritikom savremenih događanja kroz autentičan humor, razotkrivanjem tabua i postavljanjem pitanja, a što je najvažnije, sve u svrhu dobrog smeha i zabave.

Ovaj festival razbija predrasude, zaboravlja na granice i širi jedan univerzalan humor koji nam je svima zajednički, a objedninjenim nastupom komičara iz zemalja iz regiona to i pokazuje. On je savremen, otvoren, a čini se i da takva publika i dolazi. Smeh ovde ruši sve stege i sve je njemu podređeno.

Stand up 2Ako je suditi po prvoj i drugoj večeri, čini se da je i ove godine „StandUpFest“ potvrdio reputaciju najzabavnijeg festivala. Više od 2000 ljudi tokom ova dva dana imalo je priliku da uživa u višečasovnom programu koji su vodili Srđan Dinčić na prvoj večeri i Aleksandar Perišić na drugoj. Raspored programa bio je takav da se na bini smenjivalo više komičara, što je dodatno držalo pažnju publike i celom događaju dalo dinamiku. Sve se odvijalo brzo i niste imali priliku da vam bude dosadno. Gromoglasan smeh koji se nije stišavao najbolji je pokazatelj da je festival uspeo. I ovaj put, Srbija je kao domaćin pokazala da je uvek spremna za dobru zabavu, da je spremna da sa osmehom otvori vrata svojim susedima i što je najvažnije da je spremna da se našali i na svoj način. Zato i ne treba da čudi što su se kroz nastupe mnogih komičara i smenjivale šale na temu međususedskih odnosa. Naravno, niko to nije ozbiljno shvatio. Jer za ozbiljne ovde i nije mesto.

Stand up 4

Ako niste još uvek posetili ovaj festival, imate priliku da to uradite još danas kada je poslednje veče i svečano zatvaranje. Cena ulaznice je simbolična za ono što dobijete zauzvrat, a što ne može da se plati. U moru nekih sivih i ružnih stvari sa kojima se svaki dan suočavamo i nosimo ovo je pravi način da bar na tren pomislimo kako je sve lepo i ružičasto, da probamo da iskočimo iz sumorne svakodnevnice i nasmejemo se i kada je najteže. Jer ne kažu za džabe da smeh leči… a verujte, posle ovih nastupa bićete zdravi kao dren!

[ratings]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *