4 neočekivane biznis lekcije japanskog pisca

Haruki Murakami je jedan od najznačajnijih savremenih pisaca nadrealizma, a ujedno i najeksperimentalniji i najčitaniji japanski pisac. Kako sam kaže sklonost ka pisanju otkrio je sasvim slučajno, a njegove knjige su, uprkos specifičnom žanru i načinu pisanja, prevedene na nekoliko desetina svetskih jezika.

Disciplina, strast i fokus sa kojima pristupa pisanju novela mogu se preneti na bilo koju karijeru.

Pronađite svoju strast i predajte joj se

Murakami je književnim stvaralaštvom počeo da se bavi tek u 29.godini. Pre toga uspešno je vodio džez bar. Ideja za potpunu promenu karijere došla je spontano i neočekivano. Gledajući bejzbol utakmicu iznenada mu je sinulo da ne želi više da se bavi ugostiteljstvom, već da se okuša u karijeri pisca. Posvetivši se pisanju kao poslu sa punim radnim vremenom uvideo je da ni potpuna predanost i ljubav prema onome što radi nisu dovoljni. Prepreke sa kojima se suočavao su bile mentalne prirode. Zbog toga je prestao da puši i počeo da trči kako bi se oslobodio stresa koji ga sputavao u kreativnom izražavanju.

Bez obzira da li ste bloger, softver inženjer ili preduzetnik sigurno ste se nekada našli u sličnoj situaciji: ideja koja odmah mora biti pretočena u post, kod koji odmah mora biti napisan ili akcija koju odmah morate realizovati. Takvi trenuci u karijeri su dragoceni i čine da se osećamo živima. Da li je sve tako divno? Nije, svi se u karijernom aspektu života suočavamo sa preprekama koje su prebrodive ako smo dovoljno posvećeni onome što radimo.

Držite se onoga što dobro poznajete

Ljubitelji Murakamijevih novela primetiće da se u velikom broju njih pojavljuju motivi iz džez života, vođenja džez bara, mačke, ljubav, strast i samoća. Slučajnost? Nikako, Murakami je pisao o onome što mu je bilo najbliže i o čemu je najviše znao.

Kako se ovo može primeniti na biznis? Vrlo jednostavno. Mnogi pojedincii kompanije donose odluke da naprave preokret u svom poslovanju i upuste se u nepoznato. Neki uspeju da isplivaju, većina ne. Preporuka je da se ideja za biznis razvija oko nečega što vam je poznato, veće su šanse da nećete protraćiti svoje vreme, a u krajnoj liniji i novac.

Radite konstantnim tempom

Za Murakamijev život se može reči da je rutina: ustajanje u 5, odlazak na spavanje do 10 časova, određeni broj časova dnevno koje provodi u radu nad knjigom. Naizgled dosadno ali rutina od koje ne odstupa ni po cenu života je ono što mu donosi unutarnji mir potreban za nesmetano stvaranje tokom dugog niza godina.

Rad u start up kompanijama je intenzivan. Mladi preduzetnici misle da je to sprint. Međutim, ukoliko se trči prebrzo postoji rizik od pregorevanja. Start up je zapravo više nalik na maraton, zato -usporite.

Negujte svoju kreativnost

Svaka Murakamijeva novela je drugačija u pogledu ideja, karaktera i okruženja. Sam autor kaže da se nikada ne smiruje, konstantno neguje svoju kreativnost znajući da će mu se to višestruko isplatiti kroz pregršt ideja.

Strast i kreativnost nisu značajni samo u umetnosti. Bez kreativnosti kao ključnog sastojka, start up biznis ne može ni da ugleda svetlost dana a kamoli da opstane u svetu u kojem se ideje smenjuju brzinom svetlosti. Zato se prepustite svojoj kreativnosti, negujte je i bićete iznenađeni sa kojom lakoćom vam na pamet padaju genijalne ideje.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *