Izgleda nemoguće, dokle god se ne završi

Departmentalizacija, inflacija, redukcija troškova, marginalni prihod, optimalni proizvodni plan, realizacija gotovih proizvoda, profitabilnost i rentabilnost, decentralizacija, budžet, rokovi… šta sve počne da se kovitla u glavi na pomisao o odabiru posla i načinu dolaženja do istog.

Studirati, biti odličan student, studirati na „pravom“ fakultetu… U prošlosti ovo je bio recept za uspeh. Danas, ovo je sastojak koji je često neophodan, ali svakako ne ključan.

Zbog tehnologije, granice u svakom pogledu pomerene su kako zbog mogućnosti bržeg prenosa informacija i njihove dostupnosti, tako i zbog mnoštva onih koji u trci za ostvarenjem sna ne biraju način ni sredstvo da bi ga ostvarili. Ko prvi dođe do informacije, taj ima moć. “Saznati” je zamenilo “naučiti”. “Pročitati” je zamenjeno sa “istražiti”. Od guglanja oglasa za posao ili pronalaženja online agencije za zapošljavanje pa do stvaranja sopstvenog biznisa mala je dinstanca. Postoje oni koji se zadovolje pronalaženjem oglasa i izborom ponuđenih rešenja a ima i onih koji sami kreiraju sopstvenu karijeru.

Za rešavanje tog ličnog problemskog zadatka nema zbirke, ne postoje slični zadaci, nema rešenja na kraju knjige. Nema privatnih časova, primera iz prošlog roka… Sami sebi smo jedina pomoć. Pa kako onda? Preostaje nam da na seminarima ostvarujemo kontakte, tragamo za iskustvom i stičemo sigurnost da zaista možemo postati onaj deo društva koji će menjati i voditi promene oko nas.

Očekuje se da budeš bolji, da budeš drugačiji, da budeš više od proseka, da istraješ i uspeš. Komunikacione i prezentacione veštine, sposobnost brzog prilagođavanja novim stvarima – skoro da se podrazumevaju. Vežbamo i napredujemo, ali mnogo toga smo uneli sopstvenom ličnošću.

Uče nas i govore nam da ne stajemo, da unapređujemo sebe, da stalno tragamo za novim idejama, pronalazimo načine za uspeh ali da nikako na tom putu ne smemo da zaboravimo onu najiskreniju težnju o tome kuda smo zapravo želeli da stignemo.

Nisam vam pisala o tome da li se lider stvara ili rađa, nisam pomenula koliko je bitno započinjanje sopstvenog preduzetničkog biznisa, o tome kako ja vidim ulogu HR-a u kompanijama, koje viralne kampanje su me impresionirale… Bila sam u prilici da čujem iskustva i priče nekolicine veoma uspešnih ljudi, ALI, ja pišem o studentu koji se sprema da krene tim putem. O onom koji mora da usvoji i pokuša da primeni bar deo saveta koje čuje, a da na kraju doda onaj tajni sastojak “po želji”, kako bi “kolač uspeha” ispao pravi.

Samo pažljivim sakupljanjem tajnih sastojaka i umerenim dodavanjem kvalitetnih osnovnih, možemo biti na putu uspeha.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *