Istorija Olimpijskih igara

Olimpijske igre predstavljaju svetkovinu sa najdužom tradicijom u svetu. U antičkoj Grčkoj su bile religijskog karaktera, odnosno održavale su se u čast bogova, još od 8. veka pre nove ere, tačnije od 776. godine pre nove ere, u Olimpiji na Peloponezu. Značaj Olimpijskih igara u staroj Grčkoj bio je toliki da su se u vreme njihovog održavanja prekidali svi međusobni sukobi i ratovi u helenskom svetu. Antičke discipline koje su se praktikovale tokom petodnevnih Igara bile su trčanje, pesničenje, bacanje koplja, skakanje u dalj, vožnja dvokolica i rvanje. Nakon rimskog osvajanja Grčke, igre su se sve više proređivale da bi potpuno prestale sa održavanjem 393. godine nove ere.

Savremene Olimpijske igre oživele su zahvaljujući baronu Pjeru de Kubertenu. Prve moderne Igre održale su se u Atini 1896, a prve Zimske olimpijske igre održane su tek 28 godina kasnije u Šamoniju. Telo zaduženo za kontrolu sprovođenja Olimpijskih igara je Međunarodni olimpijski komitet (koji je Kuberten osnovao 1894.) čije je sedište u Lozani. Simbol Igara, bela zastava sa isprepletanim krugovima u pet boja, predstavlja naseljene kontinente, a boje su izabrane jer svaka zemlja učesnica ima bar jednu od njih na svojoj zastavi. Takođe, u čast antičkih Igara, održava se tradicija paljenja olimpijske baklje, a od druge polovine XX veka važan deo Igara predstavlja i maskota, koja simboliše zemlju domaćina za tu godinu.

OlimpijskeIgre

Olimpijske igre su se vremenom razvijale, tako da se danas održavaju i Paraolimpijske igre, Olimpijske igre za mlade, Univerzijada (odnosno Svetske studentske igre). Igre nisu bile održane tri puta u 20. veku (1916,1940. i 1944.) zbog Prvog ili Drugog svetskog rata. Takođe, u početku su takmičari mahom bili amateri, što se tokom 20. veka sve više menjalo, pa se danas na Igrama nadmeću profesionalni sportisti. Na prvim Igrama u 43 sportske discipline nadmetao se 241 takmičar iz 14 zemalja (i tada su Olimpijske igre bile najveći sportski događaj u svetu), dok je na letnjim Igrama u Londonu 2012. učestvovalo 205 zemalja sa preko 10 i po hiljada takmičara, koji su se nadmetali u čak 302 discipline.

Najtrofejniji takmičar modernih Igara je američki plivač Majkl Felps sa čak 22 medalje (18 zlatnih), a od zemalja najviše medalja je završilo u SAD, oko dve i po hiljade, od čega skoro hiljadu zlatnih.

Do sada su 22 grada bili domaćini letnjih Olimpijskih igara, a jedini grad koji je čak tri puta bio domaćin je London (dok su Pariz, Los Anđeles i Atina bili domaćini dva puta), dok će 2022. Peking postati jedini grad koji je bio domaćin i letnjih i zimskih Igara.

Izvorfotografije: www.olympic.org

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *