Učenje programiranja nakon studiranja

Otkako sam prvi put kročila na fakultet, oktobar je za mene postao mesec studenata. Tada većini počinje novi semestar, kupuju se knjige, skripte, prelistavaju studentski forumi, slušaju nova predavanja ili se uspešno izbegnu dva sata upoznavanja sa gradivom uz kafu u nekom lepom kafiću. I tako svake godine. Svakog oktobra. Sve dok se ne dođe do onog oktobra koji ćeš poslednji provesti kao student, nesvestan činjenice da si već veliki čovek. I dođe tako dan diplomiranja. Mislim da se nijedan student pre toga ne oseti tako bitnim i tako posebnim. Lepo se obučeš, namestiš frizuru, kupiš i nove cipele. Odeš na fakultet gde neko vreme trčkaraš od jednih do drugih vrata skupljajući dokumenta, a zatim uđeš u salu gde će biti održana odbrana. Tu te dočekaju nasmejani profesori, članovi porodice i prijatelji pokušavajući da ti bar pogledom stave do znanja da ne treba da se plašiš. Mislim da je u mom slučaju pre njih trebalo smirivati nego mene. Iako sam 15 puta izdeklamovala kod kuće sve što treba da kažem, i dalje sam samo znala da ću početi jednim pozdravom i svojim predstavljanjem. Ali to me nije plašilo jer sam bila svesna toga da ću stati pored računara i samo početi da pričam. Tako je i bilo. Zatim aplauz, objava ocene, čestitke, slikanje, a onda… Šta sad? Nakon kraćeg razmišljanja, shvatila sam da sam prepuštena samoj sebi. Nisam više pripadala nijednoj kategoriji. Ni dete, a ni student. Ko sam, šta sam? Počela sam da pregledam oglase za posao sa nekom nadom da ću ipak naći nešto za šta sam idealan kandidat. Međutim, svaki je imao 10 stavki minimum i zahtevale su se godine iskustva. Kao novopečeni diplomac, iskustva nisam imala. Od pomenutih 10 stavki, možda sam zadovoljavala 50%. Tada sam shvatila da moram nešto da preduzmem i popisala sve sajtove koje sam ikada posećivala i za koje sam čula, a za koje smatram da mi mogu pomoći u unapređivanju znanja. Moj spisak je ogroman i broji preko 50 sajtova, ali ovom prilikom izdvajam 5 koje sam koristila u toku studiranja, od kojih sam krenula i sa kojima ću nastaviti učenje.

w3schools.com – Sajt od koga svi koji žele da se bave izradom sopstvenih sajtova verovatno počinju. Pomoću njega možete učiti HTML, CSS, Bootstrap, JavaScript, XML, PHP, SQL, JSON, jQuery… Možda nisu ispraćeni svi trendovi, ali se svakako mogu savladati osnovne, suštinske stvari. Sve u svemu, odličan izbor za početnu stanicu u vašem učenju kodiranja.

zetcode.com – Pre 2 meseca sam imala jedan ispit iz programskog jezika Java, pa je trebalo podsetiti se i nekih stvari kao što su SQL upiti. Složićete se da su SQL upiti veoma korisna stvar, ali i da ih, koliko god učili, nikad ne možemo znati baš sve. Tada mi je jedna koleginica ukazala na pomenuti sajt. Kroz kraće tutorijale, lepo su predstavljeni koncepti jezika kao što su PHP, C#, Java, Python, Ruby. Osim programskih jezika, autori su predstavili rad sa bazama podataka i grafičkim korisničkim interfejsom. Najavljuju se novi tutorijali, između ostalog, vezani za JavaScript, Mono, PyGame, Arduino, Flex, Apache Tomcat, Ant.

javarevisited.blogspot.rs –Jedan lep blog za sve ljubitelje Java programskog jezika i jedan od mojih omiljenih. Na samom blogu možete pronaći više kategorija članaka u kojima je sve objašnjeno kroz primere i poređenja. Između ostalog, predstavljeni su softverski paterni, Java, strukture podataka i algoritmi, dati neki primeri iz prakse i primeri pitanja na intervjuu vezanom za posao programera.

sourcemaking.com– Kao neko koga veoma interesuju softverski paterni, dosta sam posećivala ovaj sajt. Ukoliko bar malo poznajete paterne i shvatili ste suštinu njihove upotrebe u programiranju, odmah na čitanje. Za svaki patern je dat problem, struktura, kraća diskusija, primer, svrha upotrebe. Naravno, nakon čitanja se ne možete smatrati vrhunskim poznavaocem softverskih paterna, ali vam svakako može pomoći u daljem učenju.

developer.android.com –Svakom početniku u kreiranju aplikacija za Android, preporučuje se pretraživanje ovog sajta. Na njemu ćete pronaći sve novosti u Android svetu počev od najnovijih verzija, njihovih mogućnosti, do saveta za implementaciju nekih stvari. Ne poznajem nijednog programera aplikacija za Android koji na svom početku nije krenuo od ovog sajta.

Pomenuti sajtovi su samo mali deo dostupne riznice informacija na Internetu. Možda smo nakon studiranja iz željene oblasti konkurenti nekima, ali bi cilj trebalo biti konkurent najboljima.

Imate li vi omiljen sajt za učenje programiranja?

 

Izvor fotografije: www.wikihow.com

[ratings]

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *