Biti kulturan danas – hrabrost ili ludost?

Da li je kultura izašla iz mode? Da li je biti kulturan danas nešto pogrešno? Da li smo zaboravili da sve počinje od osnovne kulture? Nažalost, u današnjoj zagušljivoj atmosferi jeftine zabave, pogrešnih vrednosti i iskrivljene realnosti čini se da se više isplati biti nešto drugo, nego kulturan. Takvi ovde ne prolaze, na takve se gleda sa prekorom. Ne daj Bože da još kažete da idete u pozorište ili na koncerte klasične muzike. To se ovde više ne radi. Za kulturu se nema vremena.

U tom moru nekulture, čini se da je potrebno nešto što će one malobrojne okupiti i zainteresovati ih, ne dati im da odustanu i potonu u toj jednoličnoj masi. Takvi ljudi će sutra oblikovati svoju stvarnost, na njima ostaje teret promena.

12186379_10207940701458360_2336545254409139459_o

Seminar “Budi Coolturan” pod pokroviteljstvom studentske organizaije ESTIEM LG Beograd održan je 23. i 24. oktobra u Biblioteci grada Beograda. Ovo je peti put zaredom kako se održava seminar, a za temu je imao menadžment u kulturi.

Iako je bilo raznih spekulacija kako će se zbog nedovoljne posećenosti ugasiti, što i ne treba da čudi u kakvoj sredini živimo, čini se da je ove godine seminar okupio nikad više ljudi. Najviše zasluga za to ide članovima ESTIEM-a koji su svoj zadatak uradili na jednom visokom nivou.

Seminar se sastojao iz dva dela: teorijskog i praktičnog. Teorijski deo činili su predavači iz raznih oblasti usko povezanih sa kulturom koji su govorili na različite teme. To su bili: diplomirani glumac na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Svetislav Bule Goncić, redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, Dr. Milena Dragičević – Šešić, direktor muzeja u Prijepolju već više od 20 godina Slavoljub Pušica, zaposleni u Narodnom pozorištu i glavni i odgovorni urednik RTS-a 3, Tatjana Ćirić. Ono što je bitno, predavanja nisu bila duga, a predavači su svojim zanimljivim pričama na pravi način održavali pažnju. Uz to, bilo je i čestih pauza gde su polaznici seminara mogli da se posluže raznim specijalitetima i osveže nekim od pića. To je razbijalo ukočenost ove manifestacije, tako da je sve delovalo kao da je u stalnom pokretu.

Što se tiče praktičnog dela, prvog dana seminara bila je održana radionica koju je vodio osnivač Škole intelektualnih veština, Igor Rakić. S obzirom na to da su polaznici seminara bili pre svega studenti, dati su korisni saveti o raznim tehnikama učenja i kako uštedeti vreme prilikom spremanja ispita. Naglasak je stavljen i na kreativnost i na to kako ne treba da dozvolimo da nam je akademska zajednica sužava i ograničava. Niko od nas nije programiran da sve radi po istom obrascu, mi nismo mašine, već individualne jedinke. Na mnoge od ovih tema, prisutni su burno reagovali, verovatno zato što dele istu muku, a ova radionica je i najbolje prihvaćena.

U okviru ovog dela, 6 timova, koji su pažljivom selekcijom odabrani, imali su zadatak da urade i studiju slučaja koja je vezana za problem nedvoljne gledanosti i promocije specijalizovanog programa za kulturu i umetnost RTS- a 3. Trebalo je privući mlade koji i jesu ciljna grupa da se zainteresuju za sadržaje ovog programa. Prvog dana seminara, timovi su održali svoje prezentacije u kojima su ponudili zanimljiva rešenja, a proglašenje pobedenika je ostavljeno za drugi dan. Ono što je posebno bitno jeste da su svi učesnici u ovoj studiji slučaja kao nagradu dobili praksu u RTS- u 3, tako da gubitnika nije bilo.

coolturan

Posebno zanimljiv deo seminara bio je i kviz iz sveta kulture. Timovi su kroz više rundi takmičenja odgovarali na razna pitanja vezana za muziku, film, serije i opštu kulturu. Čini se da su svi ovaj kviz shvatili malo ozbiljnije tako da je atmosfera bila i više nego takmičarska, a tri prvoplasirane ekipe su osvojile su i vredne nagrade.

Na kraju seminara je na svečanoj ceremoniji svima uručen i sertifikat kao zahvalnost i potvrda prisustva, a program je završen koktelom zatvaranja gde su svi polaznici imali prilike da uživaju u specijalitetima iz raznih kuhinja i opuštajućoj džez muzici koju je uživo izvodio bend.

Ogromna posećenost seminara pokazuje da mladi nisu odustali od kulture. Pre će biti da je država svojim nedovoljnim ulaganjem u kulturu odustala od mladih.  Ipak, seminar “Budi Coolturan” budi izvesnu nadu da i nije sve tako sivo. I među mlađom populacijom je počela da se javlja svest o potrebi i značaju održavanja kulture. Izgleda da mora da bude toliko loše da bismo se trgnuli, ali je važno da bar pokazujemo znake života. Ovaj seminar je samo jedan mali korak ka konačnom cilju, ali da bi se stalno kretali ka boljem potrebno je da nas bude što više. Potrebno je da svi shvatimo koliko je problem odumiranja kulture opasan i progresivan. Pridruži se zato i ti sledeće godine. Budi promena. Budi kulturan.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *