Pod maskama uoči Svih svetih

Svake godine u ovo vreme treba spremiti bar zanimljivu i strаšnu masku za proslavu ili žurku. Treba se, naravno, uvek zapitati šta je to što proslavljamo i koje je poreklo tih običaja. Obeležava se 31. oktobra uoči Svih svetih. Smatra se da poreklo vodi od keltskih verovanja. Njima je godina počinjala 1. novembra pa su veče pre toga verovali da se duhovi mrtvih vraćaju i prave nevolje. Ljudi su se okupljali i prinosili žrtve, palili vatru maskirani. Običaji se vremenom menjaju i kako se praznik prenosi iz zemlje u zemlju, oni se različito i tumače. Kod nas se obeležava maskenbalima i najrazličitijim kostimima. Učestvuju i odrasli i deca podjednako.
“Trick or treating” ili “Poslastica ili smicalica” poznata je izreka ovog praznika i obično su to deca koja dobijaju slatkiše. U Engleskoj su se poslastice davale kao zamena za molitve za pokojnu rodbinu. Najzastupljenije boje su crna i narandžasta koje simbolizuju smrt i useve jer se smatralo da duhovi umrlih dolaze da ih unište. Takođe se smatra da su se drevni Kelti maskirali da ih duhovi ne bi prepoznali i da bi se zaplašili i što pre otišli. Bundeva je jedan od osnovnih simbola ovog praznika i vezuje se za legendu o kovaču Džeku O`Laternu koji je prevario đavola i nije bio primljen u pakao pa je ostao da luta u mraku između svetova.
Prošla je još jedna Noć veštica i završile su se tradicionalne, ali i uvek kreativne proslave. Neki su doradili kostime od prošle godine, neki kupuli nove, a oni kreativniji su se potrudili da isprate novije filmske i kulturološke trendove maskirajući se u kreacije koje su sami napravili. Kao i uvek, ima tu svega i svačega. Od nezaobilaznih zombija koji su poslednjih godina sve popularniji, preko veštica, vampira i duhova pa sve do klovnova.
Dosta šminke i vredna i spretna ruka od vas lako može, bar na oko, da napravi vernu kopiju zombija. Krv se sliva, pogled je tamo negde s one strane groba, odeća u raspadu. Ima tu dosta i do mimike i gestikulacije, ali to smo svi iz serija i filmova naučili.
Devojke su, naravno, u prilici da kostimima i maskama dodaju određenu dozu seksepila i slobodnije se obuku maskiravši se u medicinske sestre, policajke, učiteljice ili veštice novijeg doba. Ima ih i smelijih koje su se poigrale maskiranim licem ili trudničkim stomakom, sve zarad originalnosti.
Muškarcima preostaje kostim Supermena, Vulverina, drugih super junaka i klasičnih maski. Neki su se više potrudili i iskoračili malo ispred. Možda nisu preterano zahtevni, ali su veoma simpatični i originalni, kao momak u 50 nijansi sive ili plastični vojnik.
Naravno, maske su tu radi zabave i neke indirektne želje za nadmetanjem u originalnosti. Ako vas bar malo uplaše, posao je dobro odrađen. Cilj je dobro se zabaviti, pokazati mašte i kreativnosti dovoljno da zadivite druge i da ih malo preplašite, zašto da ne.
Na sledećem linku pogledajte kako se InterFON proveo prošle godine na KST-ovom maskenbalu:
[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *