AURIUM – Više od metala

Bend je, ako je verovati biografiji, osnovan 16. jula 2013. godine, ali ja znam da je sama priča krenula, štaviše, počela ozbiljno da se zahuktava mnogo, mnogo pre, jer ideja je bila prisutna, kao i određeni, manje definisani snimci, nekoliko godina pre zvaničnog oformljavanja prve postave benda. Trebalo je naći „prave“ ljude za jednu ovakvu grandioznu, ali ne i pretencioznu, u našoj zemlji posebno, možda na duže staze isplativu priču. Milica je glavni vokal, bezmalo odličan lirski sopran, ali na momente znajući da zazvuči i te kako dramski, podjednako dobra u svim mogućim “lagama“, kako u operskom, tako i u „clean“ pevanju, i nekako je inicijativa krenula od nje. Zapravo, nje i Siniše, bez koga ova priča ne bi bila moguća. Siniša je vrlo neobičan lik u svakom pogledu, oduvek spreman da uradi nešto otkačeno, ludo i prepozna potencijalnu priliku, o čemu svedoči da je posle koncerta Tarje Turunen uspeo da se probije i pobegne obezbeđenju, upadne „s neba, pa u rebra“ u Tarjin kombi, i pre nego što je žena uspela da „skonta“ šta se desilo, slika se sa njom i ostalom ekipom koja je tada pratila slavnu pevačicu i pritom joj „uvali“ demo prvog singla Endless dream.

Recite nam nešto o počecima benda.

Siniša (kompozitor, tekstopisac klavijaturista, producent, prateći vokal): 2009. godine upoznajem se sa Milicom u Pančevu, nas dvoje snimamo prvenac Endless dream kod mene u kući i upravo tada dolazimo na ideju o okupljanju benda. Tada kreće “žurka”, ni slutili nismo sa čime ćemo se susresti i da će zapravo to biti možda najmukotrpniji posao, kao što se do sada i pokazalo, jer članovi su se smenjivali poput čarapa (smeh).

Gde je snimljen prvi album?

Milica (glavni vokal, kompozitor, tekstopisac): Snimanje se mahom odvijalo u studiju “Draft” na Novom Beogradu, album sadrži jedanaest pesama i snimali smo ga četiri meseca. Sam proces komponovanja, tj. pripremanja celokupnog materijala trajao je skoro dve godine. Siniša je određene deonice snimao kod kuće, ali je u studiju uvek bio prisutan, konkretno, samo za pesmu Losing you nije bio, pa samim tim “šefovo” zadovoljstvo nije bilo potpuno, al i to smo sredili. Iskustvo je divno, osećaj je vrhunski, doduše, bilo je problema oko tekstova i snimanja pojedinih pratećih vokala jer su otkazali, ali na kraju je sve dobro prošlo.Izdat je album od strane Miner records-a, kao i spot za pesmu Touch of art.

Kakav je odnos među članovima?

Slavoljub (gitarista, prateći vokal): Družimo se privatno, ophodimo se jedni prema drugima kao prema članovima porodice, čak sam jedno vreme stanovao kod Siniše, potom i kod Milice… Sve u svemu, jako lepo se međusobno razumemo i slažemo.

Nabrojte bitnije nastupe, gostovanja, turneje.

Siniša: Tu je svakako prošlogodišnji humanitarni koncert povodom poplava, Bedem tonova u Studentskom gradu na letnjoj pozornici čiji smo organizatori bili mi, zatim BARF u Sali Amerikana u Domu omladine, zatim Quarter klub u Novom Sadu. Potom, Bečej, Niš, Društvo razvoja umetnosti u Velikoj Plani, Jungle club u Trsteniku kao i turneja u organizaciji Miner records-a, a predstoji nam u okviru iste i nastup u Kraljevu u klubu Bekstvo u decembru ove godine.

Pavle, reci nam nešto o svom ulasku u bend i utiscima.

Pavle (bubnjar): Siniša me je kontaktirao preko Fejsbuka tokom svoje portage za bubnjarom. Kada mi je poslao materijal da naučim za probu, iskreno, nisam bio oduševljen, ali sam ipak pristao na jednu probu, pa ako mi se priča svidi, možda i pristanem na saradnju. Na probi sam promenio mišljenje, atmosfera je bila pozitivna i opuštena, a svi u bendu su inače jako kvalitetni muzičari, i sve to je umesto mene odlučilo da ovoj šansi kažem “Da!”.

Svakako, autobiografija benda može se naći na zvaničnoj Facebook stranici, kao i njegovom oficijalnom sajtu, i tamo kaže da je u pitanju progresivni opera/ metal/ rok bend iz Beograda, zatim poreklo i značenje samog imena; Tinnitus Aurium – nekakvo zujanje u ušima koje se može javiti iz određenih razloga, kao i to da je patološkog ili psihološkog porekla. Sledi kratak opis pesama, globalno, šta nose, koje teme sveprisutno bivaju načete, kao i sama njihova „boja“, specifičnost, iliti, šta ih to čini posebnim baš onakvim kakve jesu, u čemu se krije čar njihove, misteriozne, pomalo mračne, ali nikako pesimistične muzike, kao i sama „atmosfera“ kojom odiše sveopšti utisak benda.

aurium1Muzika koja čini Aurium to što jeste i čija je staza jasno obeležila put ka zvezdama ovoj famoznoj četvorki ne može se lako iskazati rečima i „strpati“ u koš dosadašnjim vrstama i podvrstama metala na koje smo navikli. Tačno je da Milica peva, ako doslovce u pojedinim momentima i ne zvuči upravo baš kao Tarja, ali bukvalno, a tačno je i to da postoji, takoreći, sveprisutna nota simfonizma. Tu su, pak, u pojedinim pesmama i horske deonice, vrlo jednostavno i smelo odrađene, kao i vešto „tkanje“ etno vokala, što ih opet može povezati sa world music-om. A sa druge strane, svedene, jednostavne harmonije, kao i solaže gitara, clean i pod distorzijom, mogu nas uputiti na prvence u metal muzici, poput Pantere i ostalih. Isto tako, ne sme se prenebregnuti i sveprisutnost različitih efekata, poput muzičke kutije, glasa propuštenog kroz efekat tako da se čuje kao preko telefonske slušalice, pucketanje vinila, mnogobrojnih „farbi“ (tezgaroškim rečnikom rečeno) različitih orkestara kojima glavom i bradom barata Siniša, vešto komponujući, smišljajući, može se slobodno reći, poput maga maštovite i inovativne linije, i povrh svega, vešto producirajući.

Auriumu „prorokujem“ sjajnu budućnost u samom vrhu muzičkog sveta, jer pred njima je tek ono najbolje što može predstojati jednom bendu ovakvog kalibra i potencijala i bez sumnje ih vidim gde ruku pod ruku stoje i urezuju svoje ime u istoriji uz Within Temptation, Nightwish, Therion, Sisters of Mercy, kao i mnoge druge i ovom prilikom ih pozdravljam, pozdravljam njihov rad i duboko se klanjam, i želim im sve najbolje u daljem radu.

Link spota „Touch of Art“:

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *