Film “Amanet”

Film Nemanje Ćipranića doživeo je svoju premijeru 14. oktobra u beogradskom Sava Centru. Ekipa filma “Amanet”, predstavila se beogradskoj publici, a crvenim tepihom su prošetali Danica Maksimović, Svetozar Cvetković, Milena Živanović, Ljubomir Bulajić, Goran Radaković, Jelisaveta Orašanin, scenaristkinja Sara Radojković, režiser i producent Nemanja Ćipranić i ostali akteri ovog intrigantnog filmskog ostvarenja i najavili redovno prikazivanje filma u bioskopima.

Amanet 1Netipičan film domaće kinematografije, drama-triler, pa čak i psiho-triler. „Amanet“ daje jednu uneverzalnu priču, govori o životu mladih ljudi, njihovom odnosu, o konstantnoj borbi dobra i zla i posledicama koje određene odluke nose sa sobom. Savremeni trenutak u kojem živimo ono što su nam roditelji ostavili u amanet. Pre beogradske premijere film je bio prikazan u okviru zvanične selekcije Montrealskog filmskog festivala, što samo govori da je tematski blizak svima.

“Ova priča govori o našoj svakodnevici, o tome na šta su ljudi spremni da bi postigli svoj cilj, ili prema rečima Dinka Tucakovića: Ono što scenario nagoveštava je pre svega jedna vrsta socijalne sondaže, ali i kritika i specifično viđenje srpskog društva“.

Dva snažna ženska lika – Radmila (Danica Maksimović) i misteriozna, trudna devojka Višnja (Milena Živanović) bez poznavanja prošlosti i planova za budućnost, koja spas od ulice pronalazi kod Todora (Ljubomir Bulajić) koji živi skromno sa majkom. Tajna trudne devojke uneće nemir u njihove živote. Prijateljski odnos prerasta u ljubav, ali se sve zakomplikuje kad Todor odluči da ponovo uspostavi odnos s ocem (Svetozar Cvetković), uspešnim biznismenom koji ga je napustio dok je bio dete. Kod svakog od glavnih junaka, u njihovim osobinama može se prepoznati određene osakaćene osobine društva.

fotografija 2

Fantastične muzičke kompozicije pričaju svoju priču i protežu se u pozadini duž celog filma, čineći scene još zanimljivijim, punim tenzije, intriga, obrtaja i uvode strepnju kog gledalaca. Fim pre svega daje kritiku društva, sukob i jaz između generacija, i pokreće pitanje šta su nas to   prethodne generacije naučile i ostavile nam u amanet. Šta je to što mi možemo promeniti.

“Amanet” nameće pitanja ko su negativci, a ko heroji.

Amanet 3

Postoji razlog zašto je ovaj film ušao među dvadeset najboljih na Montrealskom filmskom festivalu, a da sami odgonetnete isti, posetite bioskop i odgovor će vam se ukazati.

Više o filmu možete saznati ovde.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *