Quartet Rocher priprema spektakl u Beogradu!

Kvartet ” Rocher ” osnovan je 2011. godine u Beogradu na ideju Dua “Rocher”. Pored velikog solističkog koncerta u Sava Centru održanog septembra 2012. godine održao je preko 100 koncerata širom zemlje.
Svakako, jedan od upečatljivijih nastupa biće predstojeći nastup, zakazan za nedelju, 6. decembar u velikoj sali Kolarčeve Zadužbine, sa početkom u 11h.
Kvartet čine članovi: Radmila Vardalić (violina), Dejan Rokvić (viola), Vojislav Despotović (kontrabas) i Ruzica Aranitović (udaraljke).

Za priliku predstojećeg koncerta, kvartet Rocher, publici će predstaviti nešto veoma jedinstveno, i inovativno. Kada je reč o muzičkim projektima našeg podneblja, naime, kvartet je došao na ideju da album koji je 2003. godine snimio Kroke Bend u saradnji sa svetskim, renomiranim muzičarem, violinistom Nigelom Kenedijem (Nigel Kennedy), izvede u okviru najavljenog koncerta, predstavljajući time muziku koja ja sama po sebi veoma jedinstvena i sadržajna, međutim, nikad do sad izvedena na ovim prostorima. Album nosi naziv ‘’East Meets East” i predstavlja sintezu različitih melodija prikupljanih duži period, gde se između ostalog nalaze i najpoznatije melodije naših prostora, među kojima su samo od nekih, numere “Jovano, Jovanke”, “Ajde Jano”.

Sam Nigel Kenedi, ovaj album nikad nije interpretirao u celini, uživo, čime se naš beogradski kvartet zadužuje da opravda kvalitet ove muzike. Inače, čitava zamisao albuma jeste u inspirativnim melodijama, koje obuhvataju centralnu, istočnu evropsku tradiciju, mada se može oslušnuti i uticaj arapske tradicije.

slika2

Rocher kvartet će i u daljem radu, nastojati da ovaj muzički program i zamisao, predstavi što širem auditorijumu, a samim koncertom u nedelju, beogradska publika će premijerno uživati u izvođenju numera sa pomenutog albuma, čime će beogradski muzičari postaviti novi standard kulturno muzičkog izvođaštva.
Treba napomenuti da će se na koncertu, između ostalog, pojaviti i muzički gosti ovog projekta. U pitanju je odveć poznat, umetnik, profesor, multi-instrumentalista, Ljubomir Dimitrijević, koji će zvukom različitih vrsta flauta obojiti ovaj muzički kolaž. Uz njega, nastupiće i mlada solistkinja, Nikolina Kovačević, inače student dirigovanja Fakulteta Muzičke Umetnosti u Beogradu.

slika1Kratki podsetnik na biografiju kvarteta, svakako sadrži i podatke o njihovim putovanjima, nastupima, kako ovde, tako i van našeg grada. Kvartet beleži zapažene nastupe na Shopping Festivalu u Dubaiju 2012. godine kao i na prestižnom festivalu u Hrvatskoj (Čakovec) na 39. Majskom muzičkom memorijalu Josip Slavenski, SOMUS (Sombor) gde nastupa sa italijanskom  pijanistkinjom Moirom Michelini, nastup na festivalu “Tisin cvet” u Novom Kneževcu, Šidsko kulturno leto i veliki Jazz festival Nišville (Niš). Takođe je održao niz koncerata sa čuvenim gitaristom Urošem Dojčinovićem. Ostvarili su trajne snimke za RTS kao i za lokalne Radio i Televizije. Repertoar kvarteta čine mnogobrojna dela počev od klasike preko popularnih minijatura pa do džez i evergrin standarda. Kvartet trenutno priprema materijal za CD klasične muzike kao i za filmsku i džez muziku. Prijatelj kvarteta je Umetnička radionica TARISIO majstora Miodraga V. Bogića.

Osnivači kvarteta, lideri u svojoj ideji i ovom značajnom projektu, ne skrivaju da su veoma uzbuđeni zbog predstojećeg nastupa, naglašavajući da su nekoliko meseci ozbiljnog truda i rada uložili u izradu ovakvog projekta, te se nadaju da će beogradska slušalačka publika prepoznati njihov trud, uloženu ljubav i posvećenost u koncert koji nam pripremaju.

Za sve ljubitelje kvalitetne muzike, vrednosnih očuvanja koje je na svetskom nivou interpretirao Nigel Kenedi uz Kroke Bend, kao i za sve one koji se do sad nisu upoznali sa njihovom muzikom, preostaje nam da Vas pozovemo da budete gosti ovog koncerta, u nadi da će muzički projekat ovog tipa pronaći svoj razvojni put i van naše zemlje.

Nedelja, 6. decembar u 11h, velika sala Kolarčeve Zadužbine.

Dobrodošli!

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *