Kobe Bean Bryant – priča kojoj dolazi kraj

20 godina nakon što je prvi put u karijeri kročio na parket NBA dvorane Kobe Bryant je rešio da konačno kaže zbogom.

kobe

Osakaćen brojnim povredama poslednjih nekoliko sezona Kobe je propuštao ogroman broj utakmica, a i kada je igrao nije ličio
više na sebe. Iako se videlo da su želja, glad za pobedama i žar koji ga pokreće tu, jednostavno jasno je bilo da to više nije bio onaj Kobe koji je dominirao halama i uterivao strah u kosti protivničkim navijačima, ali i igračima. Napokon i sam Bryant je to priznao, prvo sebi, a onda i svima ostalima najavljujući rastanak sa svojom prvom ljubavlju na kraju ove sezone u izuzetno emotivnom pismu od kojeg će vam srce zadrhtati…

“Dear Basketball,
From the moment I started rolling my dad’s tube socks and shooting imaginary game-winning shots in the Great Western Forum I knew one thing was real: I fell in love with you.
A love so deep I gave you my all – From my mind & body to my spirit & soul.
As a six-year-old boy deeply in love with you I never saw the end of the tunnel. I only saw myself running out of one.
And so I ran. I ran up and down every court after every loose ball for you. You asked for my hustle I gave you my heart because it came with so much more.
I played through the sweat and hurt not because challenge called me but because YOU called me. I did everything for YOU because that’s what you do when someone makes you feel as alive as you’ve made me feel.
You gave a six-year-old boy his Laker dream and I’ll always love you for it. But I can’t love you obsessively for much longer. This season is all I have left to give. My heart can take the pounding my mind can handle the grind but my body knows it’s time to say goodbye.
And that’s OK. I’m ready to let you go. I want you to know now so we both can savor every moment we have left together. The good and the bad. We have given each other all that we have.
And we both know, no matter what I do next I’ll always be that kid with the rolled up socks garbage can in the corner :05 seconds on the clock ball in my hands.
5 … 4 … 3 … 2 … 1

Love you always,
– Kobe”

kobe 2

Pre dve decenije, tada klinac iz srednje škole sa velikim snovima, draftovan je kao 13. pik od strane Hornetsa i odmah trejdovan u zamenu za Divca u Los Angeles Lakerse gde je postao jedan od najboljih igrača svih vremena. Jedini kojem poređenja sa Jordanom imaju smisla, bilo da je to po fizičkim karakteristikama, poziciji na terenu, stilu igre, mentalitetu „ubice“, fenomenalnim dostignućima, ili jednostavno pobedama. Pod dirigentskom palicom i Jordanovog mentora Phila Jacksona osvojio je 5 titula prvaka, 3 dok je činio jedan od najboljih dvojaca u istoriji sa O’Nealom i potom još 2 kao apsolutni vođa ekipe. Iako nije uspeo da stigne Jordana po broju titula, utešna nagrada je što ga je pretekao na listi najboljih strelaca u istoriji NBA lige i pritom postao najbolji strelac u istoriji Lakersa. Trenutno se nalazi na trećem mestu gde će i ostati, iza Malonea i Jabbara, sa 32683 poena. U 20 sezona, izabran je 11 puta u najbolju petorku sezone, 9 puta u defanzivnu petorku sezone, 2 puta je bio najbolji strelac lige i 1 MVP. Takođe je i 17 puta igrao All-star utakmicu, 4 puta bio MVP iste, i kao ruki postao šampion takmičenja u zakucavanju. Za reprezentaciju Amerike je igrao u dva navrata, 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu, i oba puta kao jedan od vođa „Dream team-a“ uzimao zlato. Ipak, pored svih ovih dostignuća i silnih „game winnera“, ono po čemu će se Kobe najviše pamtiti je neverovatna utakmica protiv Raptorsa pre skoro 10 godina kada je postigao 81 poen i stao najbliže Wiltovoj „stotki“, neverovatno, nezamislivo, neponovljivo.

kobe 3

Voleli ga ili ne, jedno je sigurno, svi imaju poštovanje prema košarkaškoj veličini Kobea Bryanta. Top 10 svih vremena bez ikakve sumnje. Sada nam je samo ostalo da uživamo u preostalom vremenu do poslednjeg zbogom Staplesu, navijačima širom sveta, košarkaškoj sceni i košarci uopšte Kobea Beana Bryanta, 14.4.2016. u pola 5 ujutru. Respect.

https://www.youtube.com/watch?v=jhyANGHDDH8

 [ratings]

Andrija Bogunović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *