FONapp – Android ili iOS?

FON-ov centar za razvoj karijere u saradnji sa Katedrom za elektronsko poslovanje, i Mozzart-om drugu godinu zaredom realizuje projekat pod nazivom FONapp na Fakultetu organizacionih nauka. FONapp se održava 14. i 15. maja i namenjen je studentima Beogradskog univerziteta. Obuhvata radionice i panel diskusiju vezane za jednu od najtraženijih tema iz oblasti informacionih tehnologija – kreiranje i razvoj, sličnosti i razlike mobilnih aplikacija na Android i iOS platformama. Kratak intervju sa liderom projekta, Sanjom Matejić, možete pročitati u sledećim redovima.

Ukratko, šta je FONapp i otkud ideja za takav projekat?

FONapp je projekat koji se organizuje drugu godinu zaredom od strane vrednog organizacionog tima FON-ovog centra za razvoj karijere. Ideja za realizaciju ovog projekta je nastala iz velike potrebe studenata IT smera Fakulteta organizacionih nauka za projektima sličnog sadržaja. Studenti imaju veliku želju za učenjem i samousavršavanjem i mi smo tu da im omogućimo da dođu u kontakt sa raznim kompanijama koje mogu da im prenesu stručno znanje. Ove godine to su kompanije Engineers i Mozzart.

Šta izdvaja FONapp od ostalih IT projekata na FON-u?

Ono što FONapp izdvaja od ostalih projekata na FON-u je upravo to što za učešće na ovom projektu nije potrebno veliko predznanje, već je čitav projekat koncipiran tako da se studentima kroz interaktivne radionice i panel diskusiju prenesu osnove koje bi njih podstakle da se pronađu u oblasti razvoja mobilnih aplikacija i počnu da rade na sebi. Za učešće je potrebna velika želja za napredovanjem i motivacija za učenje novih stvari. Pored toga, FONapp ima i humanitarni karakter. Naime, u nedelju 15. maja održaće se  humanitarno veče u Beer pong baru a u saradnji sa humanitarnom fondacijom „Budi human“, gde će studenti imati priliku da na zanimljiv način pomognu onima kojima je ta pomoć neophodna.

Kao neko ko studira IT, koliko misliš da je važno razumevanje i poznavanje mobilnih aplikacija i platformi da bi se ostalo u trendu najnovijih IT inovacija?

Smatram da je veoma važno razumevanje i poznavanje mobilnih aplikacija. Kao budući programeri, studenti moraju biti upućeni u sve što se dešava oko njih, pa tako i kako napreduje razvoj tehnologija.

Kakva znanja i iskustva očekujete da učesnici ponesu nakon projekta?

Kada smo osmišljali projekat, naš cilj je bio da se studentima pruže osnovna znanja iz oblasti razvoja mobilnih aplikacija kako bi oni, nakon radionica, mogli samostalno da se usavršavaju i postanu eksperti u tome. Pored radionica, u okviru panel diskusije u kojoj će učestvovati sukobljene strane Android vs iOS, studenti će imati priliku da čuju važne informacije o tome na kojoj platformi je lakše praviti aplikacije, šta donosi veću zaradu i mnoge druge bitne stvari koje će im pomoći da odaberu sferu svog interesovanja.

I za kraj, tvoj izbor Android ili iOS?

Iako sam trenutni korisnik Androida smatram da je i u iOS-u ogroman potencijal. Pa eto, sačekaću da na projektu osmotrim to kroz prizmu stručnjaka i onda se odlučim. A na kraju možda moj izbor budu i obe platforme, što da ne?!

Lazar Popović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *