Mesi ili Ronaldo?

Večita borba u svetu fudbala se vodi između Maradone i Pelea. Ko je bolji? I jedan i drugi su bili veliki igrači, možda najveći ikada, postigli su stotine golova, ni sami ne znaju koliko su rekorda oborili, utakmica pobedili, odličja pokupili…

I ta borba je bila u centru pažnje sve do 2009. godine kada je veliki šampion Ronaldo prešao u Real Madrid. Tada počinje nova epizoda rivaliteta među velikanima – Leo Mesi iz Barselone i Kristijano Ronaldo iz redova njihovog ljutog rivala.

Klinci na ulicama su se svađali ko je bolji, da li Mesi koji ima neverovatnu kontrolu lopte, brzinu i preciznost, ili snažni Ronaldo koji nije takav tehničar, ali to nadoknađuje borbom, radom i trudom. Da li bi Mesi ostvario sličan uspeh da nije Ćavija i Inijeste? Da li bi Ronaldo bio osvajač u bilo kojoj ekipi? Mesi ima okretnost, Ronaldo skok, Mesi dribla, Ronaldo trči… i tako u nedogled.

FILE: The Finalists - FIFA Ballon d'Or 2014

Tako je i sa Maradonom i Peleom i dan danas. Zato su tu titule da nam pomognu u određivanju toga ko je veći igrač. Ali Pele i Maradona su osvojili svetsko sa svojim reprezentacijama, ostvarili su najveći mogući uspeh u svetu fudbala i tu ne prestaje svaka rasprava o tome ko je bolji, naprotiv, tu upravo i počinje i na tome se zasniva, na tituli prvaka sveta.

Slično je i sa Mesijem i Ronaldom, potpuno su izjednačeni – nijedan nema titulu sa reprezentacijom. Ali na njihovu sreću, leto 2016. je bilo savršena prilika da se pokaže ko je najbolji na svetu. Kopa Amerika i Euro 2016. Argentina predvođena Leom i Portugal predvođen Kristijanom.

Mesi je došao do svog trećeg finala Kopa Amerike, u prethodna dva nije postigao pogodak, a u trećem je imao priliku da kao pravi vođa, sa trakom na ruci, magičnim potezima donese ono što Argentina čeka od ’93. Nije uspeo prethodna dva puta, nije uspeo na Svetskom 2014. a nije uspeo ni sada. I ne samo da nije uspeo, nego je i bio tragičar, pošto je promašio penal. 

I ovaj „rat” je završen za njega jer je Mesi odlučio da se povuče iz reprezentacije. Odustao je od borbe da postane najbolji igrač svih vremena.

Sa druge strane, njegov kolega Ronaldo samo treba da ne osvoji prvenstvo Evrope i da se nastavi borba između njih dvojice.

I to nije bio težak zadatak. Portugal je došao na prvenstvo sa dosta mladih igrača, mnogi od njih i nisu nešto poznati, mnogi su na zalasku karijere, a ekipe poput Nemačke, Francuske i Belgije su došle sa super-timovima i bile su željne titule.

Ali Portugal je imao nešto što svima njima fali – Ronalda. Igrača koji plače kada pogodi stativu iako je prethodno dao tri gola, igrača koji trenira po ceo dan, koji planira kako da što manje opterećuje zglobove da bi što duže igrao i osvojio što više trofeja, igrača koji ne može da spava ako nije u ševi na treningu bio najbolji. Portugal je imao borca gladnog pobede, koji kada namiriše otvoren ugao, svom snagom ide ka njemu i daje poslednji atom snage da tu smesti loptu.

Mesi je imao sve, dobru ekipu, lep fudbal i svako prvenstvo da postane najbolji ikada.
Ronaldo nema tako kvalitetne saigrače, ekipa igra izuzetno ružan fudbal i mora da igra baraž da bi se našao u prilici da se bori za pehar.

slika 2

Razlika je u tome što Ronaldo nije odustao, što se borio i što je nosio ekipu u svim ružnim mečevima koje su igrali. Pristao je da podredi sebe timu, pristao je da i on igra taj ružni fudbal, a sve u cilju osvajanja pehara. U regularnom delu pobedili su samo Vels, a sve ostalo su prošli sa nerešenim rezultatom. U finalu ih je sačekala moćna Francuska koja je na krilima navijača došla dotle i činilo se da je tu kraj provlačenja Portugala. U 23. minutu se povredio Ronaldo i plakao je kao dete dok su ga iznosili sa terena. I tu se dešava nešto neočekivano: povređeni kapiten izlazi iz svlačionice, hramlje, seda na klupu i odjednom se nalazi u ulozi selektora. Viče na igrače, govori im šta da rade, savetuje ih i motiviše, ulazi u prostor namenjen selektoru Francuske, samo što ne uđe u teren, i sve to zbog ogromne želje da Portugal postane šampion. To se i desilo a kada je Eder zatresao mrežu, Ronaldo je proslavio gol kao da je on strelac. I konačno, Ronaldo je postao šampion sa reprezentacijom.

Svaka čast Mesiju, legendi Barselone i ovog sporta, svaka mu čast na fenomenalnim golovima, asistencijama, prodorima, driblinzima, ali u raspravi klinaca u školskom dvorištu će biti izneti dokazi da je Ronaldo najbolji igrač današnjice, i od 10.07.2016. više niko neće moći to da ospori.

Autor: Marko Dubak

Izvori fotografija: dailymail.co.uk, latinpost.com, skysports.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *