Rat struja – Nikola Tesla i Tomas Edison

Opšte su poznate teorije o rivalstvu između dva genija iz oblasti električnog inženjerstva, čiji su izumi formirali temelje modernog sveta i obeležili istoriju. Pitanje koje prethodnih decenija zanima javnost jeste – kakva je bila njihova istorija? Jesu li Tesla i Edison bili poslovni saradnici ili zakleti suparnici?
Njihov prvi sukob je vremenom poprimio obeležja anegdote. Naime, Tesla je u potrazi za odgovarajućim okruženjem za nastavak svog rada doputovao u Ameriku 1884. godine. Do tada je više puta dokazao svoje umeće, te mu je Edison ponudio 50 000 dolara (približno današnjem milionu) da rekonstruiše i dizajnira generator za jednosmernu struju. Intenzivnim jednogodišnjim radom, Tesla je Edisonovoj kompaniji doneo patente koji su rezultirali značajnim profitom. Ipak, poverenje srpskog pronalazača bilo je izdano nakon što je izostala obećana novčana suma, što je Edison drsko objasnio rečenicom: “Tesla, Vi ne razumete naš američki smisao za humor!“. Ovakvo nepoštovanje dogovora dovelo je do prekida njihove saradnje.

1200px-Thomas_Edison2
Mada se izneta situacija smatra glavnim razlogom njihovog zategnutog odnosa, istina zapravo doseže do dubljih slojeva. Brojne sličnosti između dvojice pronalazača bile su lako uočljive, te su tako obojica bili smatrani egocentricima i bili su poznati po izuzetno maloj potrebi za snom. Njihove razlike su, ipak, bile znatno izraženije. Edison je svoja otkrića zasnivao na iscrpnim eksperimentisanjima, što kritičari ističu kao manu i pripisuju njegovom nedostatku formalnog obrazovanja. Nasuprot njemu, Tesla je smatran vizionarom kojeg su pokretale emocije, a godine učenja i praktičnog rada omogućile su mu da svaku ideju ispita pre nego što je fizički implementira. U poznijim godinama, jedan drugom su javno kritikovali rad.
Za razliku od Edisona koji se u istraživanjima fokusirao na jednosmernu struju, Tesla je verovao da je budućnost u naizmeničnoj struji, koju je smatrao praktičnijom, čistijom i isplativijom opcijom čovečanstva kada je u pitanju problem elektrike. Čuveni pronalazač i inženjer Džordž Vestinghaus se izuzetno zainteresovao za Tesline ideje i svojom finansijskom podrškom omogućio izgradnju prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima, čime je naizmenična struja dokazana kao superiornija od jednosmerne. Ne želeći da prihvati poraz, Tomas Edison je otpočeo seriju eksperimenata, od kojih su mnogi smatrani neetičnim, kako bi osporio značaj novootkrivene struje. Jedan od najpoznatijih eksperimenata koje je sproveo jeste pogubljenje cirkuskog slona korišćenjem naizmenične struje. U cilju predstavljanja naizmenične struje kao opasne, zaposleni u Edisonovoj kompaniji su konstruisali prvu električnu stolicu.

Duže od jednog veka je prošlo od njihovih nadmetanja i jasno je da su oba naučnika ostavila neizbrisiv trag u modernom svetu. Zahvaljujući Edisonu, omogućeno nam je da koristimo sijalice, filmske kamere, baterije, a Tesla nam je, osim naizmenične struje, obezbedio i radio, indukcioni motor, gromobran. Činjenica je da su oba genija bila ispred svog vremena, a sukob naizmenične (alternating current) i jednosmerne struje (direct current) ovekovečen je u nazivu poznatog benda AC/DC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *