Zašto moramo isključiti mobilne telefone u avionu?

Video: https://www.youtube.com/watch?v=JYAq-7sOzXQ

Jedno od teorijskih objašnjenja za ovo je da mobilni telefoni i drugi elektronski uređaji emituju signale koji mogu ometati rad osetljivih elektronskih sistema u avionu, kao što su radar i razni telekomunikacioni sistemi. To znači da je opasno koristiti ih dok avion ne dosegne 3000m nadmorske visine. Međutim, da li je u praksi zaista tako i da li postoje naučni dokazi za ovo tvrđenje?

Odgovor je – ne! Nije naučno dokazano da korišćenje gedžeta prilikom poletanja i sletanja aviona može uzrokovati neki veći problem, samo da postoji mogućnost za tako nešto. Može se desiti da je neki uređaj pokvaren i da emituje snažnije radio-talase nego inače, što će uticati na kontrolu leta, navigaciju i ostalu opremu u avionu. Ako uzmemo u obzir to da ima više takvih uređaja i da se njihovi signali mogu ukombinovati – jasno je da može nastati veliki problem.

I pored svega navedenog, nije zabeležena nijedna avionska nesreća koja je uzrokovana ometanjem signala. Ipak, postoji dosta anegdota koje su dokaz da bi zabranu korišćenja mobilnih telefona trebalo shvatiti ozbiljno. Zabeleženo je više od 50 slučajeva ugrožavanja bezbednosti u avionima korišćenjem ličnih elektronskih uređaja. Svakako, nisu svi uređaji podjednako opasni, ali lakše je zabraniti sve uređaje, nego proveravati svaki ponaosob.

U budućnosti možemo očekivati da stručnjaci reše ovaj problem i da omoguće nesmetano korišćenje bilo kojih elektronskih uređaja, s obzirom na to da se tehnologija jako brzo razvija i da je čovekov život bez ovih gedžeta nezamisliv. Do tada, moramo se zadovoljiti ovim (nedokazanim) naučnim objašnjenjem i pratiti instrukcije posade aviona, ako ni zbog čega drugog, onda zato što nas u suprotnom čeka kazna zbog kršenja zakona!

Marija Miljković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *