„Čuvamo sve, od čivave do činčile!“

PetGuards je platforma koja omogućava da bezbedno ostavite svog ljubimca kod prave osobe koja će mu pružiti potpunu pažnju dok ste vi odsutni. Ovaj startup pokrenuli su Vladimir Stanković i Stefan Vukobrat, studenti Fakulteta organizacionih nauka, a nešto više o samom projektu pročitajte u nastavku.

Kako ste došli na ideju da pokrenete startup PetGuards koji će se baviti čuvanjem kućnih ljubimaca dok su njihovi vlasnici odsutni?

Ideja se rodila na OpenIT konferenciji, bili smo baš inspirisani da pokrenemo nešto svoje. Pre toga smo imali priliku da upoznamo neke ljude koji se bave čuvanjem pasa, pa smo polako krenuli da istražujemo tržište. Uvideli smo probleme sa kojima se vlasnici ljubimaca suočavaju kada putuju negde ili nemaju vremena da se posevete svom ljubimcu.

Na prvom SYMORG Startup takmičenju ste osvojili drugo mesto i kao nagradu dobili korišćenje ICT huba. Koliko vam je to pomoglo u daljem radu?

To takmičenje je bilo prekretnica za PetGuards i naše karijere, pronašli smo ono čime želimo da se bavimo u životu i definitivno zagrizli u preduzetništvo. Takmičenje nam je dalo vetar u leđa i potvrdu da naš rad ima potencijala. Tamo smo i upoznali sjajne ljude sa kojima i danas sarađujemo.
Sam ICT hub nam dosta pomaže u razvoju, radimo u njihovom prostoru, koristimo pomoć mentora, a ušli smo i u treću generaciju ICT Hub Startup programa, gde sa ostalim timovima radimo na razvijanju našeg startup-a.

Ko sve čini Vaš tim  Petguards?

Stefan i ja (Vladimir) smo osnivači, a kako je PetGuards rastao, imali smo potrebu da proširimo tim, te su sa nama i mladi entuzijasti Srđan, Jovan i Milena.

petguards

Koliko je ovaj posao razvijen u Srbiji?

Kao i u većini oblasti, Beograd prednjači u odnosu na ostatak Srbije, tako da je Beograd naše primarno težište. Sve više se povećava broj kućnih ljubimaca, tako i ulaganja u njih. Imamo dosta partnera i prijatelja koji su u ovoj oblasti. Nedavno smo dobili ponudu da se proširimo i na Crnu Goru, što planiramo u budućnosti. 

Kako birate čuvare kućnih ljubimaca?

Čuvari prvo šalju prijavu, nakon toga prolaze kroz intervju, na osnovu koga se vrši selekcija odgovarajućih čuvara i pravljenje njihovih profila.

Šta sve ulazi u cenu čuvanja ljubimaca?

Svaki čuvar ima svoju cenu i svoj paket, tako, na primer, u cenu može ući hrana, prevoz, čak postoji i mogućnost da se za određen broj čuvanja dobije šišanje, sređivanje noktiju ljubimca ili čak dresura.

Konkurs za posao čuvara je stalno otvoren, postoje li neki kriterijumi na osnovu kojih birate iste i da li su potrebni neki sertifikati da bi neko bio čuvar?

Konkurs je stalno otvoren, ali intervjue i selekciju vršimo po etapama, jer imamo mnogo prijavljenih čuvara koji čekaju prijem. Kako se širi potreba za čuvanjem, tako proširujemo i  broj čuvara. Glavni kriterijum je iskustvo u čuvanju i profesionalnost. Svi čuvari imaju prethodno iskustvo u čuvanju, a u budućnosti imamo u planu i organizovanje kurseva za čuvare.

NNP_9946

Tokom čuvanja kućnih ljubimaca, postoji opcija da svakodnevno vlasniku šaljete fotografije da se uveri da je ljubimac dobro, veterinarska nega u slučaju potrebe, kao i Vaša otvorenost za sva pitanja. Koja pitanja najčešće bivaju postavljena od strane vlasnika?

Tako je, vlasnicima mnogo znači da vide sliku ili snimak svog ljubimca i uvere se da je srećan i uživa sa čuvarom. Veterinarska nega je tu da vlasnici budu uvereni da je ljubimac u sigurnim rukama i da ako nešto pođe po zlu, imamo stručna lica za prvu pomoć.
Najčešće se vlasnici raspituju o samoj usluzi i čuvarima koji su dostupni. A na neka pitanja, kao što su problemi prilikom usvajanja ili kupovine ljubimca, odgovaramo na našem blogu i trudimo se da i na taj način pomognemo budućim vlasnicima.

Šta je to što je potrebno vlasnik da obezbedi pre nego što ostavi ljubimca na čuvanje?

Pre ostavljanja ljubimca, uglavnom vlasnici vole da se upoznaju sa čuvarom i novom sredinom gde će boraviti ljubimac i tako provere kako ljubimac reaguje na novu sredinu.  

Koje vrstu ljubimaca čuvate, da li su to samo psi ili i ostale životinje?

Naša parola je „čuvamo sve, od čivave do činčile“! Psi jesu primarni ljubimci, ali imamo čuvare za skoro sve ljubimce, čak imamo čuvara za zmije.

Ljudi Vas mogu pronaći na Vašem sajtu, Facebook stranici, mogu pročitati korisne teme na Vašem blogu koji se tiču kućnih ljubimaca. Koji su Vam dalji planovi?

Tako je, ima nas i na Instagramu! Trenutno smo fokusirani na uspešno izvršavanje svih usluga, a uporedo i na promociju i saradnju sa ljudima iz ove oblasti. Svakako da su planovi za budućnost širenje ove delatnosti, sa što jednostavnijom uslugom i što većim kvalitetom.

petguards2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *