Korfbol – jedan od popularnijih sportova za koji verovatno niste čuli

Korfbol je najjednostavnije rečeno hibridni kolektivni sport koji najviše podseća na mešavinu košarke i rukometa. Nastao je u Holandiji početkom 20. veka, a od tada se proširio na celu planetu, pa je na poslednjem prvenstvu sveta učestvovalo 16 reprezentacija sa čak 5 različitih kontinenata. Ipak, i pored globalizacije korfbola, kao i prethodnih 9 puta, u finalu su se našle reprezentacije Holandije i Belgije, a Holanđani su potvrdili dominaciju sa devetim zlatom uz samo jedno srebro.

naslovna2

Što se pravila tiče, nisu preterano komplikovana, samo je potrebno proći period privikavanja. Timovi su sastavljeni od po 8 igrača, ili 8 devojaka ili mešovito 4-4, a međusobno se čuvaju isključivo igrači istog pola. Teren je podeljen na dve zone i u obe zone je postavljen korf (koji je sličan košu bez table samo na većoj visini) koji se nalazi na razdaljini 2/3 od centra do kraja terena (poput gola u hokeju). Svaki tim ima po 4 igrača u zonama i dok jedni napadaju protivnički, drugi brane sopstveni korf, a prelazak igrača iz zone u zonu nije dozvoljen. Posle svaka 2 postignuta poena defanzivci i ofanzivci menjaju uloge i utakmica se nastavlja. Trčanje i driblanje sa loptom nije dozvoljeno, tako da je jedino dozvoljeno kretanje sa loptom pivotiranje. Takođe, fizički kontakt nije dozvoljen, kao ni šutiranje na korf ako vas protivnički igrač markira. Zato je ovo sport koji zahteva izuzetnu taktičku pripremljenost, kao i visok nivo kondicije i preciznosti, jer je igra brza i dinamična sa puno, puno kretanja.

Kada je korfbol u Srbiji u pitanju, postoje tri kluba: Stari Grad, Vožd i Zemun, a na nedavno završenom prvenstvu Srbije sa sva četiri trijumfa slavio je Zemun, dok su Stari Grad i Vožd imali po jednu pobedu. Iako su na prvi pogled Zemunci lako stigli do titule, sve utakmice su bile izuzetno zanimljive i uzbudljive, čak i one koje nisu bile rezultatski neizvesne. Vidi se da su timovi još u fazi rasta i razvoja, ali je i pored toga bilo lepih poteza i vidno uigranih akcija koje su mamile uzdahe i aplauze publike u hali.

Rina1Rina2

Rina3

Nažalost ovaj elegantni sport nije još u potpunosti zaživeo kod nas i svest ljudi da uopšte postoji je nešto što mu je, a samim tim i klubovima, najviše potrebno. Ako tražite neku razonodu da povratite ili održite kondiciju u studentskim danima, mi vam preporučujemo da se oprobate na treningu korfbola, jer ćete na zanimljiv način kroz druženje, zabavu i igru naći upravo to.

Ako ste zainteresovani da zaigrate korfbol ili vas samo zanima kako ova igra izgleda, javite se u komentaru ili u inbox na našoj Facebook stranici.

Koji su neki popularni sportovi koje vi volite, a da mislite da nisu dovoljno poznati i zaslužuju više?

 [ratings]

Andrija Bogunović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *