Najtraženija IT zanimanja

Zaposleni u sektoru za informacione tehnologije koriste kompjutere, softvere, mreže, servere i ostale tehnologije da upravljaju podacima i da ih skladište. Većini ljudi je programiranje prva asocijacija na IT poslove, ali ova oblast nudi širok asortiman zanimanja. 

Softverski inženjer
Neupućeni uglavnom smatraju da programer i inženjer rade isti posao, ali to je zabluda. Da bi program radio, potrebno je da programer napiše kod; zadatak softverskog inženjera jeste da osmisli dizajn koji programer primenjuje. Za bavljenje softverskim inženjerstvom potrebno je posedovati stručno praktično znanje vezano za Oracle, PL / SQL, ASP.Net, MS IIS, ER model, XML, HTML, CSS, XLST, C# i razvoj web aplikacija. Prosečna godišnja zarada iznosi 93 000 $.

Inženjer sistema
Svakodnevno proverava tehničku ispravnost računara, otklanja manje kvarove u radu sistema, obavlja administrativne poslove u radu sa korisnicima. Ovaj posao obuhvata i tehničke i humanističke nauke, pa je tako neophodno poznavanje osobina sistema ali i osobina korisnika – njihovih potreba, informatičkog znanja koje poseduju, programskih paketa kojima se služe. Prosečna godišnja zarada je 91 000 $.

Software developer
Osmišljava, razvija i održava web aplikacije zasnovane na bazama podataka, u cilju da se rastom sistema obuhvate novi korisnici. Programira objekte, događaje i funkcije i doprinosi razvoju postupaka i procedura.  Prosečna godišnja zarada je 89 000 $.

Java developer
Razvoj mrežnih java aplikacija, web servisa i interfejsa, serverskih komponenti, pregled i razumevanje poslovnih zahteva, razvoj i unapređenje ponude proizvoda. Potrebna su sledeća znanja: JAVA, J2SE, J2EE, EJB, HTML, XML, XSL, SQL, napredno poznavanje baza podataka, Oracle. Prosečna godišnja zarada je 98 000 $.

it zanimanje

Poslovni analitičar
Zadužen za poslovne aspekte tehničkih, operativnih i ekonomskih zahteva, kao i za analizu projekta, kako bi konačni proizvod zadovoljio potrebe kompanije. Prosečna godišnja zarada je 84 000 $.

NET developer
Dizajnira i gradi aplikacije uz pomoć razvojnog okvira Majkrosoftovih .NET web servisa. Izrađuje jasnu tehničku dokumentaciju, podržava produkciju web aplikacija. Godišnja zarada u proseku  iznosi 91 000 $.

Web developer
Zaduženja podrazumevaju dizajn, razvoj, marketing i održavanje internet sajta. Odgovorni su za izgled sajta, navigaciju na sajtu, raspored sadržaja i funkcionisanje u interakciji sa korisnicima. Bitna stručna znanja: Flash, XHTML, PHP, Adobe Flash, Adobe Photoshop, Cold Fusion, MySQL, Java, JSP, XSL, XML, C#, ASP.NET.  Prosečna godišnja zarada je 82 000 $.

Administrator sistema
Vrši instalaciju, održavanje i pruža podršku IT sistemima kompanije. Testiranjem sistemskih komponenti obezbeđuje da računari, softver i mrežna oprema funkcionišu besprekorno. Zaduženja mogu obuhvatiti i LAN, WAN, intranet i internet mreže. Prosečna godišnja zarada je 77 000 $.

programski jezici

Project manager
Osoba na ovoj poziciji je zadužena za sve aktivnosti u toku izrade i realizacije projekta preduzeća.  Raspoređuje zaduženja, prikuplja resurse, sastavlja plan izrade projekta, definiše krajnje ciljeve, kontroliše rezultate rada i izvršavanja projekta, ispravlja nepravilnosti u toku izvršenja, planira budžet. Prosečna godišnja zarada je 93 000 $.

Network engineer
Osmišljava i implementira računarske mreže. Bira odgovarajuće komponente prenosa podataka i konfiguriše ih tako da zadovolji potrebe klijenata. Dok network administrator obavlja podršku svakodnevno, inženjer se fokusira na dizajn i planiranje višeg nivoa, s ciljem izgradnje pouzdane integrisane mreže visokih performansi. Prosečna godišnja zarada je 91 000 $.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *