Oružje primenom 3D štampanja

Kako vreme prolazi, tako tehnologija napreduje. 3D štampanjem je do pre nekoliko godina raspolagao mali broj imućnih kompanija, dok se u poslednje vreme sve više o tome govori i pridaje mu se sve veća pažnja.

3D štampa je aditivni proces proizvodnje trodimenzionalnih fizičkih objekata, bilo kog oblika, na osnovu digitalnog računarskog modela. 3D štampa je po prirodi aditivan proces, što znači da se objekti formiraju od materijala koji se nanosi u slojevima po određenom obrascu. Ta karakteristika omogućava izradu pratično bilo kog oblika, u odnosu na tradicionalne načine proizvodnje koji se baziraju na odstranjivanju materijala, sečenjem ili bušenjem.

Pre tačno 30 godina, američki izumitelj Čak Hal odštampao je prvi trodimenzionalni predmet. U pitanju je bila plastična šolja napravljena tehnikom stereolitografije – stvrdnjavanjem plastične smole pod dejstvom svetlosti. Tri godine kasnije, Hal je patentirao ovu tehniku i osnovao kompaniju 3D Systems, koja je i danas jedna od vodećih kompanija na tom polju.

Slobodna razmena ideja i fajlova donedavno nije bila ograničena. To stanje se promenilo onda kada je šira javnost postala svesna nacrta jednog mladog Teksašanina.

3D stampac1

Kori Vilson zaljubljenik u  3D štampače i oružje, rešio je da spoji svoja interesovanja u jedan projekat. Korijeva želja je da pomoću 3D štampača napravi funkcionalno oružje.

U Sjedinjenim Američkim Državama, zaljubljenici u puške i pištolje mogu prilično jeftino i bez problema da kupuju ili naručuju delove za oružje, jer se zakonska regulativa odnosi samo na onaj deo gde je utisnut serijski broj. Kod pištolja je to ram, a kod puške sanduk. Na pušci AR-15 (komercijalna verzija puške M16) sanduk je podeljen na dva dela, a serijski broj nalazi se samo na donjem. To znači da bi Kori, ako bi bio u stanju da napravi donji sanduk za AR-15, a ostale delove kupi u slobodnoj prodaji, imao oružje kojem se ne može ući u trag.
Pošto je plastična kopija metalne verzije donjeg sanduka puške pucala usled napora nakon okidanja samo nekoliko metaka, Kori je uz pomoć entuzijasta na Thingverseu počeo da unapređuje plastični model u izdržljiviju verziju. Naravno, rezultat nije izostao i vremenom se došlo do sanduka koji je u stanju da izdrži okidanje više od 600 metaka.

slika2

U strahu da ne povrede oštre zakone o oružju, osoblje Thingversea sklonilo je Korijev fajl donjeg sanduka sa sajta, uz objašnjenje da krši pravila sajta. Odgovor gospodina Vilsona bilo je otvaranje kompanije Defense Distributed, čiji je cilj stvaranje dizajna za oružja koja mogu u celosti da se naprave pomoću 3D štampača. Osnovan je i sajt DEFCAD koji slobodno širi sve fajlove sa štampanje predmeta sa „odbrambenom namerom“ (defcad.org). Zvanična potvrda Koriju Vilsonu da njegovi planovi imaju budućnost izdata mu je od strane američke Vlade u vidu dozvole za proizvodnju i prodaju oružja.

https://www.youtube.com/watch?v=DconsfGsXyA&ab_channel=VICE

Autor: Mitrović Miloš

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *