Kad porastem, biću…

Kao klinci, uvek smo imali spreman odgovor na pitanje „Šta želiš da budeš kad porasteš?“. Neko odmalena dobro prepozna svoj potencijal, ostane pri svojoj ideji do kraja i ostvari svoju želju, neko vremenom shvati da ipak želi da bude nešto drugo, a neko nema predstavu o tome šta će raditi u životu. Problem nastaje kada ne znamo „šta ćemo biti kad porastemo“, a već smo „porasli“. Dođe trenutak kada konačno treba da se opredelimo čime ćemo se baviti i to može biti veliki problem ljudima koji se i dalje nisu pronašli ni u čemu. 

U svakom slučaju, biranje životne profesije nije nimalo lako. Čak i da znamo šta bismo voleli da radimo, pitanje je koliko je realno da nam to bude zanimanje. Pitanje je i da li treba praviti kompromis između poslova koje volimo da radimo i poslova od kojih ćemo moći da živimo, kao i da li je moguće pronaći se u nečemu što ispunjava oba kriterijuma.

Mnogo je faktora koji utiču na naš izbor. Okruženje u kome odrastamo determiniše svakog kao osobu, a samim tim i utiče na želje i preferencije. Na primer, mala je verovatnoća da će neko hteti da se oproba kao informatičar ukoliko živi u nerazvijenoj državi, nema pristup internetu i nikada nije došao u kontakt sa tehnologijom. I obrnuto, ukoliko neko koristi tehnologiju otkako zna za sebe, teško da će želeti da se bavi zanatstvom ili nečim što zahteva naporan fizički rad. Zatim, za ovu vrstu odluke bitni su i odnosi sa porodicom i prijateljima. Savete, iskustva i informacije koje nam oni pružaju mnogo ćemo više uvažiti nego ukoliko nam iste pruže osobe sa kojima nismo bliski. Naravno, krajnja odluka ipak zavisi od nas samih, od naših sklonosti i veština i od kriterijuma prema kojima rangiramo poslove (plata, količina slobodnog vremena, šanse za napredovanje, mogućnosti za putovanja i sl.).

15355914_1376007772433822_983333659_n

Ukoliko ste od onih koji i dalje razmišljaju „šta da budu kad porastu“, evo par saveta koji će vam možda pomoći da dođete do ideje. A i ukoliko ste već odlučili, evo prilike da proverite da li ste napravili dobar izbor.

Napravite listu poslova– Ispišite na papiru 5-10 poslova koji bi vam odgovarali i o kojima ste razmišljali. Pre toga, istražite koja sve zanimanja postoje, možda vam nešto novo privuče pažnju.

Organizujte listu – Nakon što ste sva zanimanja ispisali, potrebno je da ih rangirate. Za top 3 posla na vašoj listi navedite pozitivne i negativne strane. Ovo će vam pomoći da shvatite šta vam je najbitnije kod posla. Na primer, ukoliko biste želeli da pokrenete start-up, verovatno znate da je to velika obaveza. Ali glavno pitanje je da li vam je draže da budete „sam svoj gazda“ ili da imate više vremena za porodicu i prijatelje.

Odradite test profesionalne orijentacije – Dobijene rezultate uporedite sa vašom listom. Ukoliko se većina stvari poklopi, to vam je znak da već možete malo više da se posvetite preporučenim poslovima. Nije strašno ni ako vam se ne svidi dobijeni rezultat – ovih testova ima mnogo i nisu svi odrađeni na najbolji način. Neka vam ovo bude usputna smernica.

Potražite savet od profesora – Ovo može biti jako korisno, jer je profesor stručna i iskusna osoba koja je prošla kroz ovaj proces i zna kako se osećate. Idealno bi bilo ako vas profesor poznaje dovoljno dugo, ako zna koji su vaši talenti, vaša interesovanja i razmišljanja. Uglavnom profesori vole da daju savete, pa ni njima ovakav razgovor neće biti problem. Opet, možda se ne složite sa njegovim mišljenjem, možda vas je on video na potpuno drugačiji način, ali nikad se ne zna, može se desiti da vam otvori nove vidike. Svakako, nije na odmet čuti stručno mišljenje.

Saznajte više o poslu – Ako ste nakon ovih koraka došli do svog savršenog posla, neophodno je da se malo više raspitate o njemu. Informacije ćete najlakše dobiti ukoliko obavite malo onlajn istraživanje. Bilo bi dobro da saznate kakve kvalifikacije zahteva taj posao, da li je potrebna diploma fakulteta, sertifikat, završen kurs, koliko je plaćen posao, kakvo je radno vreme, koliko je stresan ili dosadan, kakva su iskustva radnika itd. 

15397713_1376007742433825_360569020_o

Čak i ako ste ispratili sva ova uputstva, ne mora da znači da ćete istog trenutka znati čime želite da se bavite. Bitno je da ste napravili prvi korak ka tom saznanju. A nakon toga, kada vas neko pita šta želite da budete kad porastete, slobodno možete reći da trenutno razmatrate svoje opcije!

Marija Miljković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *