Svetski dan poezije

Obeležavanje svetskog dana poezije počelo je 1999. godine na 30. zasedanju UNESKA (UNESCO) u Parizu, i tada je odlučeno da 21. mart bude datum proslave. Ova manifestacija za cilj ima promovisanje poezije, poetskih pokreta, motivisanje novih umetnika da stvaraju, kao i podsećanje na one pesnike koji su zbog svojih dela ostali upamćeni i dan danas.

Ovaj dan je prvobitno obeležavan 15. oktobra, na dan rođenja rimskog pesnika Vergilija, a i danas se na taj datum obeležava u brojnim zemljama. Velika Britanija dan poezije obeležava krajem septembra/ početkom oktobra u okviru Nacionalnog dana poezije, i svake godine se manifestacija odigrava u okviru određene teme, a ovogodišnja tema je – sloboda.

U Srbiji se dan poezije obeležava od 2001. godine kada je kulturni centar Beograda organizovao festival „Svetski dan(i) poezije“. Od tada se ova manifestacija u mnogim gradovima Srbije odvija od 20. do 22. marta.

Tada gradovi organizuju razne kulturne događaje, u književnim klubovima i bibliotekama se održavaju poetske večeri, čita se poezija, a pojedini kafići su ranijih godina imali zanimljivu akciju pa se kafa, umesto novcem, plaćala recitovanjem stihova neke pesme.

Ni ove godine dan promovisanja kulture i poezije neće biti preskočen, a grad Beograd i Ministarstvo kulture će organizovati brojne manifestacije kao i godinama unazad, Beogradu će se ove godine pridružiti i Kikinda, dok će u Domu omladine u sredu (18h) biti organizovan okrugli sto pod nazivom „Poezija/Muzika/Rokenrol“ gde će u prvom planu biti nagrađivanje Boba Dilana Nobelovom nagradom.

Na kraju, u duhu Svetskog dana poezije, podsetićemo se stihova jednog od najvećih srpskih pesnika, Vaska Pope:

Očiju tvojih da nijeslika 1
Ne bi bilo neba
U slepom našem stanu
Smeha tvoga da nema
Zidovi ne bi nikad
Iz očiju nestajali
Slavuja tvojih da nije
Vrbe ne bi nikad
Nežne preko praga prešle
Ruku tvojih da nije
Sunce ne bi nikad
U snu našem prenoćilo

Izvori fotografija: www.sinhro.rs, www.domomladine.org 

Izvori: www.un.org, www.wikipedia.org

Marko Dubak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *