Uroš Šošević – Stremite ka svojim ciljevima, uživajte u onome što radite i budite uporni

Uroš Šošević je asistent na Fakultetu organizacionih nauka. Rođen je 19.8.1987. godine u Beogradu gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, a Fakultet organizacionih nauka upisao 2006. godine. Nakon završenih master studija, počinje da radi kao asistent na fakultetu. Predmeti na kojima je angažovan su: Osnove informaciono komunikacionih tehnologija, Uvod u informacione sisteme, Računarske mreže i telekomunikacije, Multimediji, Multimedijalna produkcija, Mobilno računarstvo, Napredne računarske mreže, Interakcija čovek-računar, Napredno mobilno računarstvo, Biometrijske tehnologije. Od strane studenata poslednjih godina dobijao je visoke ocene kao predavač. Pored svih ovih obaveza, Uroš učestvuje u organizaciji FONDIP večeri, podržava akciju Zašto volim FON i član je hora zaposlenih PoliFON, a van fakulteta već 10 godina peva u horu “Obilić” AKUD-a “Branko Krsmanović” i predsednik je organizacije BIDD.

Kako ste odlučili da postanete asistent?

Sasvim slučajno. Pri kraju treće godine putem mailing liste FONIS-a, saznao sam za interni konkurs koji je objavila Laboratorija za multimedijalne komunikacije. Saradnička pozicija za koju je bio raspisan konkurs podrazumevala je rad na projektima u oblastima koje su se poklapale sa mojim interesovanjima – web tehnologije, računarske mreže, multimediji, UI i UX. Odlučio sam da se prijavim na konkurs, iako sam u tom trenutku ispunjavao samo jedan od tri uslova definisana konkursom. Nisam očekivao previše, ali se ispostavilo da je sav trud koji sam uložio u lično usavršavanje radeći samostalno na projektima van fakulteta, imao velikog uticaja na to da budem primljen. I tako je sve počelo. Prvi projekat na kojem sam radio u okviru Laboratorije bio je web sajt laboratorije. Da, sajt koji je i dalje aktuelan. 🙂 Pored ovoga, veoma brzo sam bio angažovan i na razvoju nastavnih materijala, a kasnije i na izvođenju laboratorijskih vežbi pri Katedri za informacione tehnologije.

Kroz rad u MMK Lab-u sam uvideo šta sve podrazumeva rad na fakultetu i kako nastava i ispiti izgledaju sa one druge strane – nastavničke. Takođe, dobio sam jedinstvenu priliku da kao istraživač učestvujem na projektu vezanom za biometrijske tehnologije pod rukovodstvom prof. Starčevića, sada mog mentora na doktoratu.

Sve što sam imao prilike da vidim tokom svog studentskog angažovanja na Katedri bilo mi je izuzetno interesantno. Oduvek sam voleo da prenosim svoje znanje i podučavam ljude. Laboratorijske vežbe koje sam držao su mi dodatno potvrdile da je to nešto čime bih voleo da se bavim. Iako sam u poslednjoj godini osnovnih studija dobio nekoliko veoma dobrih poslovnih ponuda, odlučio sam se da ipak prvo završim fakultet. Ispostavilo se da je ovo bio pravi potez jer sam dobio ponudu da ostanem na FON-u kao saradnik u nastavi pri Katedri za informacione tehnologije. Ponudu sam sa zadovoljstvom prihvatio, a ostalo je istorija. 🙂

Pošto držite nastavu i na osnovnim i na master studijama, kako postižete sve to?

Držanje nastave na osnovnim i master studijama je moja radna obaveza. Nastava na master studijama se održava u popodnevnim časovima, od 18h. U okviru Katedre se dogovaramo i pravimo plan koji će odgovarati svakome od nas. Plan nam omogućava da organizujemo svoje vreme i tako postižemo sve. Bude malo naporno kada se istovremeno održava nastava i na osnovnim i na master studijama, ali uz dogovor i upravljanje vremenom sve se postigne. Sve je u dobroj organizaciji. 🙂

Da li imate neku anegdotu koju pamtite sa nekog časa ili konsultacija koja vam je ostala u sećanju ili Vas je nasmejala?

Postoji jedna anegdota koju prepričavam svake godine na uvodnim vežbama iz RMT-a. Ubrzo nakon što sam angažovan na predmetu Računarske mreže i telekomunikacije učestvovao sam u vođenju i odbrani projekata iz ovog predmeta. Bio sam mentor jednom timu koji je skoro redovno dolazio na konsultacije. Na ovaj način sam mogao da pratim njihov napredak.

Kada je ekipa došla na odbranu, primetio sam da je projekat bio dosta drugačiji od onog koji sam video na konsultacijama. Ekipa je prezentovala šta je uradila, odgovarala na pitanja koja sam im postavljao, a ja sam primetio da se nešto čudno dešava. Malo po malo, sklapao sam kockice dok na kraju nisam shvatio. Pustio sam kolege da do kraja prezentuju svoj rad, a onda sam im rekao da u sledećem roku donesu rad koji će sami uraditi. Ekipa je iznenađeno i u šoku pokušavala da me ubedi da je rad koji su prezentovali njihov. Međutim, kada sam im rekao da su zapravo doneli projekat koji sam ja sa svojim timom radio pre nekoliko godina, uz stidljivi osmeh izgovorili su “Izvinite. Vidimo se u sledećem roku“.

         AdobePhotoshopExpress_9618c626530841df8a2328ef457daa58   AdobePhotoshopExpress_686f2ed312ac4969816faff2491f8dc2

Da li ste zadovoljni Vašim poslovnim uspesima do sada na fakultetu i da li sebe vidite možda kao profesora?

Jesam. Najzadovoljniji sam činjenicom da studenti od samog početka ocenjuju moj rad jako visokim ocenama. Pored toga, izborni predmeti koje držim – Multimediji, Multimedijalna produkcija i Mobilno računarstvo su iz godine u godinu sve popularniji i bira ih sve veći broj studenata. Sve ovo smatram svojim velikim uspehom i trudiću se da tako i nastavim.

Pošto ste od strane studenata ocenjeni jako visokim ocenama, šta najviše volite u radu sa studentima?

Najviše volim to što imam priliku da radim sa izuzetno inteligentnim ljudima, koji predstavljaju  budućnost naše zemlje. Usudiću se da kažem da su među najinteligentnijim ljudima koje Srbija ima. Kroz rad sa njima imam priliku da utičem na njih i pomognem im da postanu uspešni u onome za šta se školuju, kao i da budu zadovoljni svojim budućim poslom. Svi treba da teže ka tome da rade ono što vole i što ih čini srećnim.

Da se malo vratimo na Vaše studentske dane. Šta je po Vašem mišljenju bilo najlepše dok ste studirali, i da li uočavate razlike u narednim generacijama?

Volim da kažem da moji studentski dani još uvek nisu prošli s obzirom na to da sam student doktorskih studija. 🙂 Studentski dani su definitivno najbolji dani. Smatram da je FON bio odlična odluka iz mnogo razloga. Možda najlepši razlog jesu druženje i poznanstva koja sam stekao. Družili smo se svi – i menadžeri i informatičari i kvalitetlije. Bukvalno smo se međusobno svi poznavali i družili. Učili smo zajedno, izlazili zajedno, radili zajedno i međusobno se podržavali. To je definitivno ono što bih istakao na našem fakultetu. FON-ovci se drže zajedno i međusobno pomažu. Mislim da je takva kolegijalnost specifična za naš fakultet i ne verujem da je baš tako na drugim fakultetima. 

Ono što primećujem u generacijama koje dolaze, a nimalo mi se ne dopada jeste poprilična otuđenost. Krivo mi je kada u kafiću ili klubu vidim sve češće “blejanje” u telefone umesto druženja, pevanja, zabavljanja. Primetio sam da nove generacije često ne umeju da iskažu svoje mišljenje i potkrepe ga argumentima. Nekako se sve digitalizovalo. Umesto priče, razmenjuju se poruke i slično.

Pored toga što pevate u  Krsmancu, kako provodite Vaše slobodno vreme?

Ne pišem doktorat. 🙂 Šalim se. Volim da se družim. Smatram da je to jedan od najvažnijih segmenata u životu svakog čoveka. Takođe, volim da putujem. Često iskoristim slobodno vreme za putovanja u Srbiji ili van nje. Pored ovoga, s obzirom na to da se bavim Informacionim tehnologijama, moram konstantno da učim. Ova oblast se menja iz dana u dan i tehnologije napreduju. Zato volim da budem u toku, dosta čitam i učim o novim tehnologijama, programiram i primenjujem stečena znanja na privatnim projektima.

AdobePhotoshopExpress_6820fb170d9341c4831cf86736450a75

Koji su Vaši dalji planovi?

Pre svega, plan mi je da uskoro doktoriram (imam još malo vremena). Takođe, angažovan sam i u dvama interesantnim startapovima od kojih očekujem dosta u narednom periodu. Na privatnom polju, planiram da u narednih nekoliko godina osnujem svoju porodicu.

Da li biste promenili nešto na FON-u?

FON je odličan fakultet. Dobro je organizovan, pruža odlične uslove za rad i učenje i obezbeđuje zdravo okruženje u kojem možete da steknete jako važne kontakte, poznanstva i prijateljstva. Na FON-u rade veoma kvalitetni nastavnici i saradnici koji su vrhunski stručnjaci u svojim oblastima.

Međutim, ja bih spojio predavanja i vežbe. Smatram da je podela na predavanja i vežbe bespotrebna i da je veoma važno da se svaki termin nastave sastoji iz teorijskog i praktičnog dela. Takođe, možda bi trebalo u narednim procesima akreditacije razmisliti o uvođenju “američkog” tipa kurikuluma. On predviđa da studenti imaju obavezne predmete samo na prvoj godini, a da za naredne godine unapred biraju usmerenje kroz nekoliko kombinacija izbornih predmeta.

Sami znate da studenti cene i uvažavaju Vaše mišljenje, pa za sam kraj da li imate neki savet i poruku za njih?

Napravite balans između obaveza i slobodnog vremena za vaša zadovoljstva. Iskoristite svaku priliku koju imate da nešto novo naučite. Ne plašite se da rizikujete i uložite vaše vreme i energiju u sopstveno unapređivanje. Nikada nećete imati više vremena nego sad. Zato je veoma važno da kontinuirano radite na sebi i svojim veštinama. Stremite ka svojim ciljevima, uživajte u onome što radite i budite uporni. Najbitnije je da pri svemu tome ostanete svoji i posvetite posebnu pažnju ljudima koji vas stalno podržavaju.

Fotograf: Aleksandra Trajković

Ana Samardžić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *