„Zaostavština Olje Ivanjicki“ – izložba u Beogradu

Kada? Gde? 

U nedelju, 21. marta, sa početkom u 13 časova, u Istorijskom muzeju Srbije na Trgu Nikole Pasića, biće svečano otvorena izložba „Zaostavština Olje Ivanjicki“.

slika1

Izložba „Zaostavština Olje Ivanjicki“ kroz premijerno prikazivanje zaostavštine čuvene umetnice nastoji da podseti javnost na pitanje trajnog rešenja za smeštaj i prezentaciju njene zaostavštine, koja je nakon Oljine smrti 2009. godine dodeljena na privremeno čuvanje Istorijskom muzeju Srbije. Postavka predstavlja do sad najobimniji presek Oljinog raznovrsnog umetničkog stvaralaštva na polju slikarstva, vajarstva, modnog dizajna, arhitekture i poezije. Na izložbi će publici biti predstavljena brojna dela: gotovo 200 umetničkih slika, skulptura i crteža iz svih perioda njenog stvaralaštva, kao i  lični predmeti (fotografije, fonoteka, nameštaj, kolekcija časa i svećnjaka, itd.), koji su činili deo njene svakodnevnice  i  bili neiscrpan izvor inspiracije za umetnički rad. Tako će u posebnom delu galerije biti rekonstruisani delovi njenog ateljea sa autentičnim nameštajem i ličnim predmetima. 

Biografija

Olja Ivanjicki je rođena u Pančevu 1931. godine u ruskoj bolnici. Njeni roditelji, otac Vasilij Vasiljenko Ivanjicki i majka Veronika Mihajlovna Pjotrovska, u Srbiju su došli kao prognanici iz Rusije nakon Oktobarske revolucije.

Olja je u Kragujevcu živela sve do dolaska u Beograd, gde je studirala vajarstvo na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu. Mada je upisala vajarstvo, od samog početka se uglavnom bavila slikarstvom.

Godine 1957. završila je Akademiju likovnih umetnosti u klasi profesora Sretena Stojanovića. Po završetku postdiplomskih studija, 1962. godine dobila je posebno priznanje i stipendiju Fordove fondacije za nastavak studija u SAD.

Sa grupom slikara – Leonidom Šejkom, Milićem od Mačve, Milovanom Vidakom, Svetozarem Samurovićem, Kostom Bradićem, Sinišom Vukovićem i drugima, 1959. godine, kao jedina žena slikar osnovala je grupu „Mediala“, koju su predstavljali mladi slikari, pisci, filozofi, arhitekte, kompozitori.

slika2

Imala je 87 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Šezdesetih godina prošlog veka, prva je počela sa pop artom u Beogradu, a pripremala je i izvedbe koje se pamte. Njene slike nalaze se u mnogim muzejima i galerijama širom sveta.

Između ostalog, izlagala je u muzeju „Metropoliten“ u Njujorku, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju moderne umetnosti u Skoplju i na fakultetu „Dobs Feri“ u Njujorku.

Izabrana je za najboljeg slikara dvadesetog veka u Jugoslaviji na osnovu glasanja sprovedenog među jugoslovenskom publikom. Dobitnik je i „Sedmojulske“ i „Vukove“ nagrade za životno delo, najvećih priznanja u zemlji.

Zašto ćemo pamtiti rad Olje Ivanjicki? 

Olja Ivanjicki se svojim bogatim i snažnim slikarskim opusom, ali i ostvarenjima i projektima iz drugih oblasti, na  tako upečatljiv i toliko neizbrisiv način upisala u mapu našeg poimanja umetnosti i svakodnevnog kulturnog života, da je vest o njenom neočekivanom odlasku zazvučala skoro neverovatno. 

Čitava imovina Olje Ivanjicki posle njene smrti 24. juna 2009. čuvana je jedno vreme u samom ateljeu, gde je umetnica i živela, na Kosančićevom  Vencu 19 u Beogradu, a posle u depoima Istorijskog muzeja, čekajući razrešenje konačnog smeštaja umetničine zaostavštine.

Ta ogromna kolekcija ličnih predmeta i preko 700 umetničkih dela – bilo je smešteno u 38 kvadrata. To su bile slike, skulpture, oko 1100 knjiga, 32 bunde, 88 komada nakita, novac, antikviteti, nameštaj, srebro, predmeti koji su atelje Olje Ivanjicki činili jedinstvenim mestom u Beogradu.  

slika3

Na preko 1400 kvadrata muzejskog prostora na Trgu Nikole Pašića biće predstavljeno oko 200 slika i crteža Olje Ivanjicki, ali u neobičnoj postavci, svojevrsnom lavirintu, publika će moći da oseti ambijent Oljinog ateljea koji je prenesen u rekonstruisane sobe, sa ličnim predmetima, odećom, detaljima koji su činili deo umetničine svakodnevice.

Istorijski muzej Srbije, u saradnji sa Fondom Olje Ivanjicki – prikazaće sve ono što već osam godina čuva, a posetioci će u rekonstruisanom ateljeu osetiti ambijent u kom je živela ova umetnica. U Muzeju i u Fondu očekuju da će ova ogromna izložba inspirisati nadležne da se pitanje stalne postavke što pre reši.

U velikoj izložbi koja će biti otvorena 26. marta 2017, publika će moći da uživa sve do novembra 2017.

Izvori: www.adanja-polak.com;  www.wikipedia.org 

Izvor fotografija: www.adanja-polak.com ; www.facebook.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *