Šta obući na intervju za posao?

Prilikom razgovora sa potencijalnim poslodavcem, vrlo je važno ostaviti dobar prvi utisak, te i pored onoga što piše u vašoj biografiji, vaš sam stav, način pričanja, pa i to kako ste se obukli za tu priliku, mogu umnogome pomoći da osoba koja vas intervjuiše stvori pozitivnu sliku o vama. U daljem tekstu dajemo vam savete kako treba da izgledate kako biste se u što boljem svetlu pokazali na intervjuu.

Osećajte se dobro u onome što nosite

Bez obzira na to šta izaberete kao svoju odevnu kombinaciju za intervju, vrlo je bitno da se osećate prijatno i da vam bude ugodno u onome što nosite. Dakle, devojke, ako ste odlučile da toga dana stanete na visoke potpetice, potrudite se da delujete što prirodnije i da prvenstveno možete da hodate u njima. U suprotnom, vaše nestabilno hodanje može izazvati podsmeh, čak i proizvesti kontraefekat kod poslodavca u naporima da izgledate što poslovnije i ozbiljnije. Za momke koji žele da se na intervjuu pojave u tatinom odelu i koji će prilikom razgovora razmišljati samo o tome kako jedva čekaju kraj intervjua da se što pre otarase kravate, kao alternativu predlažemo ležerniju košulju sa puloverom ili da ispod sakoa obuku klasičnu, jednobojnu majicu bez printa.

Sta obuci za intervju-slika1

Konzervativnost i umerenost

Osim ukoliko se niste prijavili za posao u noćnom klubu, sasvim je neprihvatljivo doći na razgovor u ekstremno kratkoj i pripijenoj suknji, kao i majici sa dubokim dekolteom ili topom koji otkriva stomak. Umesto toga klasične, crne pantalone sa belom jednostavnom košuljom ili pencil suknja do kolena mogu postići bolji efekat i poslovnom izgledu dati notu elegancije. Umerenost je zlatno pravilo i kada je u pitanju izbor nakita: izbegavajte duge, velike ogrlice, ogromno prstenje i umesto toga stavite suptilne minđuše ili jednostavan sat. Momcima se takođe savetuje da na razgovor ne dolaze u kratkim pantalonicama ili otvorenim sandalama. Mnoge kompanije imaju svoj kodeks oblačenja i na taj način pokazaćete da ste spremni da ispoštujete njihova pravila i prilagodite se okruženju u kome ćete možda raditi.

Detalji koji znače

Kada je u pitanju šminka, devojke nekad mogu biti neumerene i, u nahođenju da budu što sređenije, potpuno promene svoj lični opis. Prirodan izgled i umerena šminka najbolje će pokazati vaše lice i istaći ono što je najlepše na njemu. Naravno, treba prekriti nesavršenosti i tragove nespavanja, ali taman karmin, veštačke trepavice i jaka senka nisu pravi izbor za dnevni intervju. Takođe, vrlo je bitno doći sa urednom, čistom i očešljanom kosom, a momcima se još preporučuje da povedu računa o bradi i pronađu stil koji najviše odgovara njihovom obliku lica. Budite svesni da ste krenuli na razgovor za posao, ne u obližnji supermarket.

Sta obuci za intervju-slka2

Vrlo je važno pokazati da ste ozbiljno shvatili šansu koja vam se nudi, te je stoga bitno da i poslodavcu stavite do znanja da ne uzimate zdravo za gotovo priliku koju vam je dao. Način na koji ste se obukli može znatno doprineti vašem samopouzdanju, da budete što sigurniji u ono što pričate i naposletku da ne razmišljate o sitnicama, već da vaša odeća i izgled govore sami za sebe. Šanse za dobijanje posla su veće, a vi ćete se osećati bolje u svojoj koži i moći ćete da prezentujete sebe na najbolji način.

Anđelija Simić

Izvori fotografija: freesumes.com, amarantaentertainment.com 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *