7 neobičnih zavisnosti

Uglavnom se u kontekstu zavisnosti govori o alkoholu, cigaretama ili kockanju, a u moderno doba su ovom spisku dodate i neke poput igranja igrica ili nekontrolisanog konzumiranja hrane.  Postoje i one koje su manje poznate, ali vrlo rasprostranjene – neke od njih su, malo je reći, bizarne, dok su druge aktivnosti koje možda i svakodnevno obavljamo, ali pojedinima predstavljaju nekontrolisanu opsesiju.

Tanoreksija

Opšte je poznato da prekomerno UV zračenje može nepovoljno uticati na organizam, ali je tokom prethodnih decenija trend tamnjenja kože u solarijumu doživeo ekspanziju. O ozbiljnosti ove loše navike govore ne samo podaci o učestalosti kožnih oboljenja, već i činjenica da odlasci u solarijum mogu lako postati zavisnost. Tanoreksične osobe smatraju da im koža nikada nije dovoljno tamna i navode da sebi deluju „providno“ ukoliko preskoče odlazak u solarijum makar jedan dan.

Pagofagija
Pagofagija je opsesivna potreba za žvakanjem leda. Jedan od zavisnika je naveo da je ova potreba bila toliko izražena, da je dao otkaz i prekinuo većinu kontakata kako bi se posvetio ovoj bizarnoj aktivnosti. Naučna strana, ipak, tvrdi da ovakva potreba može biti znak nedostatka gvožđa u organizmu.

Pagofagija

Zavisnost od vežbanja

Fizička aktivnost je korisna po ceo organizam, među svim uzrastima. Redovni odlasci u teretanu su za mnoge podrazumevani, ali tanka je granica između zdrave fizičke aktivnosti i kompulsivnog vežbanja. Osobe koje se suočavaju s ovom zavisnošću sebi svakodnevno postavljaju visoke ciljeve kada je fitnes u pitanju, u čemu neretko ugrožavaju svoje zdravlje. Odlasci u teretanu po više puta dnevno se za njih podrazumevaju, a osećaju se loše ukoliko preskoče ijedan trening.

Trihotilomanija

Trihotilomanija je pojava čupanja dlaka sa glave, kidanja trepavica ili obrva, a nastaje usled poremećaja impulsa.  Zavisnici su napeti sve dok ne krenu da kidaju svoje dlake, a neki od njih ih potom i žvaću. Navodi se da ova zavisnost pogađa oko 11 miliona Amerikanaca.

Zavisnost od estetske hirurgije

Iako su plastične operacije danas lako dostupne većini, pojedinci su zaboravili na granice. Džoselin Vildenstajn je rekorder po broju estetskih zahvata koji su urađeni na njenom licu, a za koje je izdvojila sumu od 4 miliona dolara. Osobe koje imaju ovakav problem su uglavnom socijalno izolovane i nezadovoljne svojim fizičkim izgledom, a čak ih ni zdravstveni rizici ne mogu sprečiti da urade neki novi zahvat.

Zavisnost od plasticnih operacija

Bličoreksija

Izbeljivanje zuba je većini lako dostupno, a zbog opštih standarda lepote i brojnih reklama sa kojih blješte snežno beli osmesi, nije teško upasti u ovaj začarani krug. Ljudi kod kojih je prisutna ova zavisnost svoje zube nikada ne smatraju dovoljno belim, te idu na česte tretmane koji mogu oštetiti i zubne živce.

Geofagija

Podrazumeva konzumiranje zemlje. Iako pomisao na žvakanje zemlje deluje više nego neprijatno, ova pojava ima dugačku tradiciju u pojedinim afričkim zemljama, Argentini, Iranu i Namibiji. U Keniji se čak mogu kupiti paketi zemlje koji imaju različite ukuse. Geofagija je najrasprostranjenija među decom i trudnicama, koji osim obične zemlje konzumiraju i glinu. Reporter BBC-a, Džoš Gabatis, za potrebe svoje emisije je isprobao glinu – naveo je da se lepi za zube i ima ukus prljavštine. Sa medicinske strane gledano, žudnja za zemljom se može javiti kod osoba koje imaju problem s nedostatkom minerala ili određenih želudačnih smetnji, s obzirom na to da glina može umanjiti mučninu.

Geofagija

Izvori: www.popcruch.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *