Mi smo ono o čemu razmišljamo

„Zakon privlačenja“, „Tajna“, „Moć podsvesti“…
Neki su od naziva popularnog psihološkog fenomena, široko popularizovanog u proteklih nekoliko decenija. Priča se o pravom prirodnom zakonu, koji postoji od kada postoji vreme, i deluje na ljude bez obzira na to da li su oni svesni njegovog uticaja ili ne. Poput zakona gravitacije.
Radi se o apstraktnom pojmu kog je teško eksperimentalno potvrditi, zato neki naučnici smatraju da spada u domen pseudonauke. Bili skeptici ili ne, ništa nas ne košta da probamo za trenutak da poverujemo u gotovo magična obećanja koje nam nudi. Ukoliko još postoje oni koji za njega nisu čuli, Zakon privlačenja je princip po kom fokusiranjem na pozitivne ili negativne misli, osoba privlači u svoj život pozitivna ili negativna iskustva.
Drugim rečima – „Kakve su ti misli, takav ti je život.“
Tvrdi da osoba koja u svom umu održava samo pozitivne misli i osećanja mora da, po zakonu, privlači u svoj život samo pozitivna i željena iskustva. Ovo obećava mogućnost dostizanja života iz snova. Dovoljno je da znamo jasno šta želimo, nepokolebljivo verujemo u svoju želju, „isključimo“ negativnost, i ona će se, nekako, manifestovati u našim životima. „Univerzum“ će nam dostaviti ono što smo mislima privukli, jer to je – zakon. „Podešavanjem“ frekvencije u svom umu, „podešavamo“ vidljivu stvarnost.
Svako može da se pronađe u primerima kada posebno neraspoloženi odemo negde i ubrzo nas presretnu brojne neprijatnosti, jedne za drugom. Doživljamo ova iskustva kao naročito baksuzne dane. Sa druge strane svi smo doživeli one savršene dane, kada nam sve ide od ruke i čini se da možemo sve. Prema ovoj teoriji, Zakon privlačenja je odgovoran za to. Ono što mislimo i osećamo, privlači još toga u naš život.
Iako naizgled naivno deluje, ne treba potcenjivati njegovu popularnost. Milioni ljudi širom sveta dele svoje neverovatne priče da su, koristeći tehnike opisane u knjigama o ZP, uspeli da se izleče od bolesti za koje medicina nema rešenje, promenili svoje živote iz korena, napravili ogromno bogatstvo praktično ni iz čega, pronašli srodne duše…
Svi želimo da verujemo da ovo „radi“. Iako možda nije magija u pitanju, niko ne može da ospori korist od optimističkog pogleda na svet. Sasvim je sigurno da će osoba, koja veruje da može sve, tražiti i nalaziti više prilika u životu da ostvari svoje snove. Veća je verovatnoća da će ih ostvariti u poređenju sa onima koji se drže rutinskog života, koji su odavno utišali svoje snove i dali prednost „realnosti“, pa sada više ne mogu ni da se sete o čemu su nekada sanjali.
U ime stalnog učenja i napredovanja, pozivamo vas da proučite ovu temu i odlučite da li je ovakav način razmišljanja za vas. Mnogi su u njemu pronašli radost, utehu, smisao; dok, naravno, ima i onih koji tvrde da je u njihovim slučajevima Zakon zatajio.

Neki od najuticajnijih ličnosti u istoriji očigledno su verovali u moć koju poseduje naš um.

„Mi smo ono o čemu mislimo. Mislima stvaramo svet koji vidimo.“
„Naša sreća ne zavisi od toga ko smo ili šta imamo. Zavisi jedino od toga kako razmišljamo.“
 BUDA
„Sve je energija. Usaglasi svoju frekvenciju sa frekvencijom stvarnosti u kojoj želiš da se nalaziš i ona će se pojaviti u tvom životu. Ne može biti drugačije. To nije filozofija. To je fizika.“
 ALBERT AJNŠTAJN
„Ako želiš da razumeš Univerzum, razmišljaj o energiji, frekvenciji i vibraciji.“
NIKOLA TESLA
„Zato vam kažem, sve što molite i tražite, verujte da ste primili, i biće vam!“
ISUS HRIST, Jevanđelje po Marku

Ohrabrujuća je poruka da smo mi sami stvaraoci svojih života. Ako je tačno da možemo da stvaramo svoj unutrašnji i spoljašnji svet, zar nećemo iskoristiti takvu moć najveličanstvenije što umemo?

Ana Dajević

Izvor fotografije: www.pinterest.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *