Šta rukopis otkriva o vama?

Grafologija predstavlja naučnu granu koja se bavi proučavanjem rukopisa i tumačenjem karaktera onoga koji piše. Rukopis predstavlja sliku našeg karaktera, ogledalo duše. Kao što otisak prsta predstavlja osobenost svakog od nas, tako na ovom svetu ne postoje ni dva ista rukopisa. Često se dovodi u pitanje egzaktnost grafologije, što nam se ne može zameriti. Ona je zasnovana na iskustvenim saznanjima i induktivnom mišljenju, a u analizi se pridružuje i deduktivno zaključivanje.

Grafolozi se bave proučavanjem i najmanje kukice slova koja može da otkrije o vama više nego što možete da zamislite.

Šta se analizira? 

Analizira se baš sve – veličina, oblik, iskošenost slova, koliko je popunjen papir, čitljivost, razmak između reči, između redova, pritisak na hartiju, potpis… 

slika1

Veličina slova i izgled slova

Veličina slova ukazuje na to koliko osoba želi da bude primećena. Na primer, sitan rukopis se pripisuje osobama koje su introvertne, ali poseduju visoku inteligenciju, imaju snažan fokus i koncentraciju, koje su okupirane misaonim radnjama, a često pesimisti. Osobe koje pišu sitnim rukopisom su najčešće naučnici i istraživači. Vrlo sitan rukopis, koji vise liči na pravu liniju, ide u krajnost, te se osobe koje njime pišu smatraju iskompleksiranim, potcenjuju svoje vrednosti. Krupan rukopis opisuje osobe kojima je važan status, koje kao i njihova slova, vole da se ističu i budu primećene. To su dominantne i pomalo egocentrične osobe, a sa druge strane sanjari i optimisti. Ovde imamo i neujednačen rukopis, a to nam govori da je osoba nestalna, njeno raspoloženje je promenljivo.

Okrugla slova krase rukopis kreativnih osoba, okrenutim umetnosti, ali sklonih nadovršavanju započetih zadataka, dok šiljata slova ukazuju na znatiželjne i inteligentne osobe koje u osvajanju svojih ciljeva nastupaju agresivno.

Nagib slova

Dobro nam je poznato da kada pišemo naginjemo ka nekoj od strana, retkost je da su naša slova ravna. Šta nagibi govore o karakteru?

Nagib slova udesno govori o emocionalno toploj i darežljivoj osobi koja voli druženja, loše podnosi samoću. Slova nagnuta ulevo opisuju rukopis osobe koja preferira samostalan rad, ambiciozna je, buntovna, ne odaje lako emocije. Ravna slova opisuju logične i praktične osobe koje su sklone kontrolisanju i planiranju. Osoba koja dok piše menja iskošenost se karakteriše kao haotična, nervozna i razdražljiva.

Čitko i nečitko 

Čitljivost rukopisa poručuje kako komuniciramo sa sredinom. To znači da što je rukopis čitljiviji, osoba otvorenije komunicira. Nečitak rukopis oslikava osobe koje ne mare mnogo za komunikaciju sa okolinom, a smatraju se visokointelektualnim osobama. Takođe, imamo uvek one uredne osobe koje pišu čitko i školski. Ovo se posmatra iz dva ugla: školski čitak rukopis može da ukazuje na neiskrenost, pretvaranje, dok sa druge strane opisuje komunikativnu osobu koja praktikuje pravila lepog ponašanja.

Razmak između reči i redova

Razmak između reči govori nam da li je osoba društvena. To znači da što je manje prostora među rečima, to je odlika osobe koja voli osećaj pripadanja i društvo. Veliki razmak opisuje osobu koja voli osećaj slobode i nezavisnost, pažljivo bira društvo i ne voli gužve, dok osrednji razmak opisuje osobe koje vole da savetuju i isprobavaju nove stvari. 

Ukoliko je razmak između redova mali, on nam ukazuje na osobe koje lošije upravljaju svojim vremenom i prioritetima.

Povezanost slova

Ako čitamo rukopis gde su slova spojena, to nam ukazuje na osobu koja je metodična i promišljeno donosi svoje odluke. Pisanje zbijenim slovima ukazuje na izvestan egocentrizam, a može da znači napetost i nervozu. Razdvojena slova ukazuju na kreativnost osobe koja je umetnički nastrojena i vodi je intuicija. 

Pritisak na papiru

Pritisak na papiru koji ostavlja taman trag oslikava snažne emocije i osobe koje sve preživljavaju intenzivno, dok lagan pritisak ukazuje na spontanost i osobu koja se lako prilagođava.

Raspored teksta na papiru

Raspored teksta na papiru takođe daje neke karakterne crte ličnosti, na primer leva strana papira je nešto što pripada prošlosti, što znači da su osobe koje pretežno pišu ka levoj strani okrenute prošlosti, dok desna strana predstavlja budućnost. Gornja strana je socijalna sfera, donja je lična. Ako osoba ostavlja veliku gornju belinu, oslikava ličnost sa slabijim samopouzdanjem,a ako ne ostavlja ni malo praznog prostora – beline, svrstava se u grupu radoholičara. Ukoliko ostavlja velike sve četiri beline karakteriše se kao socijalno povučena i zatvorena osoba.

slika2

Ovde nije kraj u proučavanju rukopisa. Grafologija zalazi u najsitnije detalje, toliko da su za karakterisanje ličnosti značajne i tačkice koje se stavljaju iznad slova i, pa i crtica koja se stavlja kod malog slova t. Takođe za analizu nisu podjednako važna sva slova. Na primer grafolozima je interesantan način na koji ljudi pišu veliko slovo M i veliko slovo I.

Ova analiza uključuje i način pisanja brojeva. Ljidi koji pišu jasne i čitke brojeve su otvoreni iskreni i praktični, stav prema novcu i materijalnim vrednostima je jasan. Male i tanke brojke su svojstvene na primer knjigovođama i matematičarima.

Ono što je interesantno je da se grafologija koristi i prilikom razgovora za posao. Neka istraživanja su pokazala da grafologiju u čak 90% kompanija u SAD i zapadnoj Evropi koriste menadžeri ljudskih resursa kako bi ocenili kandidate, naravno kao dopunu postojećim metodama testiranja.

Milena Stanojević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *