Svet ima novog šampiona

Kada su prošle nedelje u ring, na prepunom Vembliju, ušli Kličko i Džošua, retko ko je očekivao iznenađenje. Ali ipak, desilo se nešto na šta nismo navikli kada je Kličko u pitanju – borba je bila dinamična, sa dosta udaraca i kretanja. Takvu borbu, otvorenu i „mušku“, imali smo zahvaljujući Entoniju Džošui.

Dvadesetsedmogodišnji britanski bokser nas je podsetio kako se to stvarno boksuje, za razliku od onoga na šta smo navikli poslednjih godina – statična borba, previše „mozga“ a nedovoljno „srca“. To svakako nije ono što zabavlja publiku. Ovog puta nije bilo statično, Kličko se kretao kao da ima mnogo manje od 41 godine, Džošua je zadavao izuzetne udarce, u trećoj rundi Kličko je jedva ostao na nogama. Doduše, dve runde kasnije mu je uzvratio i delovalo je kao da će Entoni svakog časa završiti na zemlji. Zatim je na red došla jedanaesta, pretposlednja runda (ispostaviće se poslednja za Ukrajinca), i tada je Entoni Džošua iskoristio svu svoju snagu, znanje i umeće i nokautirao jednog od najvećih šampiona u ovom sportu.

Neki su pravili paralele između Britanca i velikog Muhameda Alija, a na kraju ove borbe, nastala je slika koja svakako ide tome u prilog.

slika1

198cm visok i 113kg težak, sa rasponom ruku od 208cm, novi šampion je u profesionalne vode ušao posle osvajanja olimpijskog zlata 2012. Od tada do danas je imao devetnaest mečeva i svaki je završen nokautom, od čega šesnaest u prve tri runde. Impresivan učinak, posebno kada se u obzir uzme da je titulu oduzeo Vladimiru Kličku koji u karijeri ima 69 mečeva, a od toga su 64 pobede (53 nokautom) i 5 poraza.

Ipak boks nije bio prva ljubav britanskom borcu, on je igrao fudbal a svoj talenat za borbu pokazao je tamo gde to nikako ne treba činiti, na fudbalskoj utakmici, kada je toliko pretukao protivničkog igrača da je završio u zatvoru. Rano je otišao od kuće, učestvovao je u uličnim tučama a ključni momenat u njegovom životu, ali i u svetskom boksu, bio je odlazak u lokalni klub na inicijativu svog rođaka.

slika2

Sada će imati malo vremena za slavlje, ali neće to dugo trajati jer će uskoro biti u prilici da brani pojas koji je osvojio krajem aprila. Njegov zemljak, Tajson Fjuri, najavio je borbu sa Džošuom i poručio da može jednom rukom da ga pobedi. Naravno, takva provokacija je standardni deo tog folklora, ali ipak ne treba zaboraviti da je Fjuri 2015. osvojio pojas takođe protiv Klička, koji mu je kasnije oduzet jer je odbio borbu sa izazivačem.

Pred Džošuom su godine, ako nastavi kao do sada sigurno je da će ući u istoriju ovog sporta, nama ostaje da uživamo u fenomenalnim borbama kakva je bila prošlonedeljna, a na Entoniju Džošui je da prestigne Dejvida Heja, Tajsona Fjurija, a možda čak i  Lenoksa Luisa, i postane najbolji britanski bokser.

Izvori fotografija: www.thesun.co.uk, www.badlefthook.com

Marko Dubak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *