13 reasons why – nova intrigantna serija

Nova Netfliksova serija rađena po romanu Džeja Ašera, 13 reasons why, koja je u poslednje vreme privukla veliku pažnju, što kod gledalaca u Americi, što kod nas, izazvala je brojne reakcije i otvorila brojne teme vezane za vršnjačko nasilje i njegove najgore posledice.

slika1

Serija prati život Hane Bejker, koja je usled psihičkog i fizičkog zlostavljanja od strane svojih vršnjaka izvršila samoubistvo i, neposredno pred smrt, snimila 13 kaseta u kojima objašnjava zašto je to uradila. Neobičan koncept serije u kojoj svaka epizoda obrađuje jednu kasetu daje retrospektivu događaja gledanu Haninim očima, a kao glavni lik javlja se i Klej koji te kasete preslušava. Iako su namenjene njenim brojnim vršnjacima, pa čak i direktoru škole, čini se da Klej oseća najveću grižu savesti i jedini želi da se kasete puste u javnost i svima razjasne okolnosti pod kojima se Hanina smrt desila.

Kao glavni razlozi navode se javno objavljivanje Haninih obnaženih fotografija, izdaja i uništeno prijateljstvo, širenje glasina o njenom seksualnom opredeljenju, prozivanje u javnosti, ponižavanje, nepažnja roditelja i konačno – seksualno uznemiravanje i silovanje. 

slika2

Iako naizgled još jedna tinejdžerska, romantična drama, ova serija, čiji je glavni producent Selena Gomez  (prvobitno je trebalo da tumači ulogu Hane Bejker), zapravo obrađuje brojne psihološke i socijalne probleme sa kojima se društvo nosi i pred kojim najčešće zatvara oči. U seriji se usmerava pažnja i na profesore i direktora škole koji često ne umeju da prepoznaju znake depresije ili emocionalne nestabilnosti kod učenika i kojima je više stalo do ugleda škole, nego do rešavanja problema. 

Međutim, strani mediji i psiholozi počeli su da kritikuju seriju, tvrdeći da glorifikuje samoubistvo i da tom činu daje uzvišenu notu, kao i zbog eksplicitnih scena seksualnog napada i samog čina samoubistva. Netflix je usled takvih optužbi stavio dodatna upozorenja na početku svake epizode u kojima se skreće pažnja na uznemiravajuće scene.

Prva sezona ove serije ostavila je brojna neodgovorena pitanja i spekuliše se da će krenuti snimanje druge sezone u kojoj će se prikazati druga strana priče, da li su Hanini roditelji uspeli da isteraju pravdu na videlo, kao i šta je dalje bilo sa ljudima okrivljenim za Haninu smrt. 

Priroda problema koju serija obrađuje sigurno nije strana gledaocima u Srbiji, imajući u vidu sličan događaj koji se pre nekoliko godina desio u Nišu, te je dobar način za podizanje svesti kod odraslih, srednjoškolaca, pa i onih mlađih generacija. 

Pogledajte trejler!

video: https://www.youtube.com/watch?v=JebwYGn5Z3E

Anđelija Simić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *