Najneobičniji muzeji na svetu

Povodom Svetskog dana muzeja, koji se obeležava 18. maja, prestavljamo vam listu 10 interesantnih i pomalo bizarnih muzeja širom sveta.

1. Podvodni muzej u Kankunu (Meksiko)

slika1

Ovaj muzej sadrži oko 500 skulptura raspoređenih u tri odeljka na dubini od 3 i 6 metara ispod okeana. Publici je omogućeno da skulpture vide iz broda sa podom od stakla, a za one iskusnije koji znaju da rone, omogućeno je i jedinstveno iskustvo da skulpture vide izbliza. Cilj ovog podvodnog muzeja je odvraćanje pažnje posetiocima sa prirodnih koralnih grebena na veštačke, radi zaštite korala i očuvanja ekosistema.

2. Muzej prekinutih veza (Zagreb)

slika2

Osnivači ovog muzeja su dvoje ljudi koji su bili u ljubavnoj vezi, a nakon raskida nisu znali šta da urade sa stvarima koje su poklanjali jedno drugom. Eksponati su, u stvari, lični predmeti bivših ljubavnika propraćeni kratkim opisom.

3. Muzej toaleta (Nju Delhi, Indija)

slika3

Sulab (Sulabh) ili muzej toaleta nastao je kao ideja tvorca da generacijski ujedini sve vrste toaleta, fasciniran njegovom upotrebom u prošlosti. Iako stanovnici nekih delova Indije ne poseduju toalet, u ovom muzeju mogu se videti svojevrsni primerci, koji osim svoje osnovne funkcije, mogu služiti i kao dekoracija.

4. Muzej loše umetnosti (Masačusets, SAD)

slika4

Za ovaj muzej se kaže da sadrži umetnička dela koja su „previše ružna da bi bila ignorisana“. Lepota je u oku posmatrača, stoga nismo sigurni kako je neko delo kvalifikovano kao loše, te se našlo u ovom muzeju. Iako optužen da ismeva dela i njihove autore, muzej zapravo slavi umetnikov entuzijazam. Lep način nekom reći da je netalentovan.

5. Muzej matematike (Njujork)

slika5

Cilj muzeja je da publika lakše shvati na koji način funkcionišu matematički zakoni, a posetioci uz brojne izložbe i radionice mogu i sami učestvovati u kreiranju postavki. Čak i za one koji nisu dobri u matematici postoji mnoštvo interesantnih stvari.

6. Muzej sladoleda (Bolonja, Italija)

slika6

Ako je po nečemu Italija čuvena, to je svakako sladoled (da ne kažemo đelato), te nije čudno što se ovakav muzej nalazi upravo u Italiji (iako je isti muzej otvoren u Njujorku). Osim samog razgledanja i isprobavanja ove poslastice, za dodatnih 10 evra možete sami kreirati i napraviti sopstveni ukus.

7. Muzej smrti (Bangkok, Tajland)

slika7

Muzej medicine, koji je dobio nadimak i Muzej smrti sadrži zapravo eksponate koji predstavljaju medicinske fenomene, brojne anomalije i retke bolesti. Iako namenjen lekarima i studentima medicine, ljudski ostaci, skeleti, fetusi i drugi predmeti koji oslikavaju deformitete na ljudskom telu izazivaju strah kod posetilaca, te nije čudno otkud ovaj nadimak.

8. Muzej NLO (Novi Meksiko)

slika8

Ovaj muzej posvećen je incidentu koji se navodno desio u Rozvelu, kada je 1947. godine jedan nepoznati leteći objekat sleteo na polje  u tom gradiću. Pored muzeja, ima i ulogu istraživačkog centra, ali ne sa ciljem da posetioce ubedi da vanzemaljci postoje, već da postavljaju pitanja i ne prihvataju sve informacije onako kako im se nude.

9. Muzej ogrlica za pse (Kent, Velika Britanija)

slika9

Ovaj muzej sadrži jedinstvenu kolekciju ogrlica za pse i jedini je ovakve vrste u Velikoj Britaniji. Neke ogrlice datiraju čak iz 15. 16. i 17. veka, a prikazani su i primerci koji su služili isključivo za dekoraciju i za identifikaciju pasa. Kolekcija je prvobitno pripadala irskom srednjovekovnom učenjaku Džonu Hantu i njegovoj ženi Gertrudi.

10. Muzej vampira (Pariz)

slika10

Muzej vampira i mitskih bića predstavlja zapravo vizuelni manifest istraživanja jednog pariskog naučnika o vampirima, ezoterizmu i okultnom. Muzej sadrži misteriozne relikvije, antičke knjige, stare predmete i igračke te i u slučaju da ne verujete u ovo mitsko biće, možete videti poprilično zastrašujuće predmete.

Anđelija Simić

Izvori fotografija:  rivieramayarentals.com, Amusing Planet, travel.spotcoolstuff.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *